Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hästjuridik


Ersättningsskyldig för sanering när häst har haft mask?

Hej!

Jag är en helt vanlig hästtjej som tyvärr råkade ut för en nästintill tabubelagd situation; min häst hade stor blodmask. Vid sökning på den stora blodmasken på nätet är det väldigt lite information som finns. Hur behandlar man det, hur får man bukt med det, hur saneras hagar och så vidare? Och framför allt, kan någon bli ersättningsskyldig?

Kollamasken.se har ju en rekommendationslista som jag har följt. Detta år hade min häst 200 EPG (tidigare 30, 0, 25, det vill säga låga siffror) och jag gjorde då odlingsprov som visade förekomst av stor blodmask. Skulle jag ha gjort odlingsprov ända från början även om det inte rekommenderas?

Nu krävs jag på ersättning av maskininhyrning för sanering av hagar, träckprov och avmaskning för de hästar som gått tillsammans med min. Hur ska jag tänka? Ska jag betala? Jag har ju inte med flit gett min häst blodmask, liksom. Hur ska jag hantera detta i framtiden för att slipps liknande fall?


Eva Johanssons svar:

Hej!

Det här är en svår fråga, just eftersom det finns så lite information om hur den stora (farliga) blodmasken smittar och hur man får bukt med den. Jag svarar på frågan utifrån den information jag hittat om förebyggande behandling med mera, och måste reservera mig lite för att svaret inte är korrekt om jag har missuppfattat smittspridningen och den rekommenderade behandlingen.
Om du har stått i stallet en tid, det vill säga att det inte går att visa att det är din häst som ”dragit dit” smittan utan att den kan ha funnits där tidigare – men att din häst varit nedsatt och att blodmaskarna på det sättet utvecklats hos just den här hästen – har jag svårt att se att du skulle kunna bli ersättningsskyldig för sanering.
Som jag förstår det kan den stora blodmasken överleva i ett år efter det att den har lämnat sitt värddjur, så om en smittad häst tidigare gått i hagen kan det vara så att din häst har blivit smittad där – även om den tidigare smittade hästen gick där förra betesperioden.
Det jag vill säga är att det kan vara så att någon annans häst stått för smittspridningen och att det i själva verket är så att din häst har blivit smittad under tiden den stått i nuvarande stall. Om det är på detta sätt ska du inte betala ersättning för några kostnader alls, kanske har du till och med rätt till ersättning.
  
Sanering verkligen nödvändig?
Om du har följt normala försiktighetsföreskrifter och avmaskat hästen, samt tagit träckprov enligt det som är vedertaget i stallet där du står (det som är brukligt i stallet) och du därmed inte har varit vårdslös, kan jag inte se att du kan bli ersättningsskyldig. (En häst ska normalt avmaskas eller lämna träckprov innan den flyttar till ett nytt stall.) Dessutom har jag inte sett någonstans i den behandlingsinformation som finns öppet att man behöver sanera hagar efter det att stor blodmask konstaterats.
Man måste dock ta kontinuerliga träckprov, samt avmaska kontinuerligt under lång tid, men sanering av hagarna verkar nästan vara lite överdrivet. Om du ska betala något är det nödvändiga kostnader, inte kostnader som inte har varit helt nödvändiga att lägga ner. Ta alltså reda på varför man ansett att det varit nödvändigt med en sanering, varför det inte har räckt med träckprov och avmaskning.
Alltså börja med att ta reda på när din häst har blivit smittad. Kanske kan du inte få ett exakt datum, men gör vad du kan för att fastställa detta. Se sedan efter (konsultera veterinär eller annan sakkunnig) vilka åtgärder som verkligen varit nödvändiga för att komma till rätta med smittan.
Fråga veterinär, eller annan sakkunnig, om du borde agerat på annat sätt än vad du gjort för att bromsa smittspridningen tidigare, eller för att upptäcka smittan i tidigare skede.
  
Kolla med veterinären
Om du enligt veterinär borde agerat annorlunda och man kan säga att du har varit vårdslös, då ska du ersätta de nödvändiga kostnader som uppkommit på grund av smittan. Ställ alltså frågan om exempelvis sanering av hagar har varit nödvändigt, eller om smittan i alla fall hade försvunnit efter en betesperiod – bara man hade avmaskat alla andra hästar kontinuerligt. Fråga också om den här åtgärden med sanering i hagen medfört annan nytta för stallägaren eller övriga i stallet. Du ska bara betala för den skada det här medfört, inte den förbättring som saneringen har betytt.
Ibland är det lättare med ett exempel. Om du har en tröja på dig som blir fördärvad av att någon medvetet tar sönder den, då har du rätt till ersättning för tröjan. MEN, du har bara rätt till ersättning för vad en tröja i samma skick som den du tidigare hade kostade. Var denna begagnad och nästan utsliten har du kanske rätt till 100 kronor i ersättning, trots att en ny tröja kostar 900 kronor. Var tröjan däremot ny har du troligen rätt till hela värdet, det vill säga 900 kronor.

Den här frågan är alltså inte helt lätt att svara på, eftersom det finns mycket lite information om den stora (farliga) blodmaskens smittspridning. Men jag hoppas att du kommer vidare i din diskussion med stallägaren genom dessa argument.

Med vänliga hälsningar
Eva Johansson
AdvokatOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Johansson:

Eva Johansson


Eva Johansson är advokat med stort ridsportintresse. Hon jobbar bland annat med hästjuridik inom sitt företag Centrumadvokaterna.
Läs mer om Eva här!Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet

Prenumerera till halva priset + rabatterade böcker!
OBS! Detta erbjudande gäller bara fram till och med den 25/2.
Just nu kan du teckna en prenumeration till halva priset! Prenumerationen startar med Hippson nr 2 2020, men du kan vid beställningen lägga till det aktuella numret. Dessutom kan du i samband med beställningen lägga till någon eller några av våra populära böcker till nedsatt pris. Men skynda dig, erbjudandet gäller endast fram till och med den 25/2.
Teckna prenumerationen här

Är du redan prenumerant köper du så klart böckerna till samma rabatterade pris i vår bokshop. Se bara till att logga in först så dyker specialpriserna upp.