Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hästjuridik


Ett företag vill sponsra med hästinköp till verksamheten – hur gör man?


Publicerat: 2017-12-16

Hej! Ett företag i min ridverksamhets närhet vill köpa in en häst och skänka den till mig, det vill säga till verksamheten, i sponsringssyfte. De vill kunna göra avdrag för hästinköpet. Vad ska vi tänka på så att det blir rätt?
  
Jag driver verksamheten som ett aktiebolag och företaget som vill skänka en häst är också ett AB. Hade det gjort någon skillnad om verksamheten hade varit en ideell förening?


Eva Johanssons svar:

Hej!
  
Det här var en intressant fråga. För att den som köper hästen ska få avdrag krävs att hästen medför reklam för köparens företag. Här måste det vara fråga om ganska mycket reklam för att motivera kostnaden för inköpet av hästen.
Utan att veta priset på hästen kan jag tänka mig att köparen måste se till att få sitt firmanamn inlagt i hästens namn och få en skylt på boxdörren om att hästen har skänkts av säljarens företag. Kanske att du skriver något tack på ditt företags Facebooksida, längst upp som en banner till exempel, så att det inte försvinner. Har du något medlemsblad som skickas ut till de som är verksamma inom klubben kanske du kan skriva en berättelse om sponsorhästen där?
  
What's in it for me?
Det handlar alltså om att den som skänker hästen måste få ut mycket reklam av det hela, kanske sitt firmanamn på hästens täcke, vojlock och annan utrustning? Självklart måste köparen kunna visa att den här reklamen på något sätt är nyttig för hans eller hennes verksamhet. Det vill säga att de som är potentiella kunder till företaget nås av det här budskapet som skickas ut med hästens namn. Om hästen tävlar är det en större krets som nås än om hästen endast går lektioner hemmavid. Det vill säga det behövs ännu mer reklam om hästen inte tävlar externt. 
  
Blir en skattefråga

Det här är egentligen mer en skattefråga än en hästfråga och jag måste reservera mig för att jag endast har grundläggande kunskaper i skatterätt. En annan möjlighet är ju att köparen behåller äganderätten till hästen i sin verksamhet. Då har denne ”värdet” kvar, men sedan ställs hästen som en reklampelare i din verksamhet och du svarar för löpande kostnader.
När du har fullgjort dina skyldigheter under viss tid, x antal år, går äganderätten över till dig. Ett sådant avtal är nog lättare att få igenom hos Skatteverket, men allt hänger på om det går att visa att den som köper hästen kan få reell nytta av den reklam du och hästen kan ge. Och självklart har priset betydelse, det är mycket lättare att få avdrag för en kostnad på 20 000 till 30 000 kronor än 200 000 till 300 000 kronor.
Allt hänger på att den som köper hästen kan visa att den, som det står i lagstiftningen, ”är en kostnad för intäkternas förvärvande”. Det vill säga att den här kostnaden har en reell möjlighet att generera intäkter och att denna möjlighet är verklig och påtaglig. 
  
Många frågor

Ytterligare en möjlighet är ju att du upprättar ett sponsringsavtal med den som vill ge dig hästen, som sträcker sig över några år och som innebär att du får fakturera motparten för den reklam ni gör åt denne. När avtalet har löpt på under några år har du fått ihop pengar till inköpet av hästen som du i så fall köper in och står som ägare till.
Jag rekommenderar att ni tar rådgivning från någon som är duktig på skatterätt så att ni undviker de värsta fallgroparna. Dock är det väldigt generöst av den som vill ge er en häst och det går förmodligen att lösa så att givaren får avdragsrätt, men det är en hel del frågor att gå igenom för att säkerställa att den prestation ni ger genom reklam är lika stor som den prestation givaren ger genom att föra över värdet av en häst till er.
  
Lycka till!
  
/Eva JohanssonOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Johansson:

Eva Johansson


Eva Johansson är advokat med stort ridsportintresse. Hon jobbar bland annat med hästjuridik inom sitt företag Centrumadvokaterna.
Läs mer om Eva här!Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar