Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hästjuridik


Kan stallägaren kräva oss på hyra när vi flyttat – utan kontrakt?


Publicerat: 2011-08-15

Hej Eva!
  
Vi är två tjejer som flyttade våra hästar till ett inackorderingsstall. Min väninnas häst stod där i exakt tre veckor och min i två veckor. Vi kom från olika håll och lärde känna varann där. Vi har betalat månadshyran i förskott inklusive strö, samt beräknad förbrukning av hö och vissa tjänster typ in-utsläpp.
Ingen av oss två har skrivit ett skriftligt kontrakt med stallägaren p.g.a. att denna inte brytt sig att ta tag i det. Det har hela tiden hetat "vi tar det sen..."
  
Nåväl, nu har stallägaren visat en helt sinnesjuk personlighetssida och kastat ut några av de andra inackorderade hästar på grund av att hästägarna kommenterat omständigheter i stallet, samt att ägarens hö är mögligt och väldigt dammigt. Man tvingas ge ägarens hö, man får inte lov att skaffa eget hö.
Många av hästarna hostar och ännu fler hästagare har nu självmant sagt upp sina platser för sina hästars välmåendes skull.
  
På grund av all denna turbulens, och på grund av rena personangrepp från ägarens sida mot några hästägare, valde vi två att flytta bort våra hästar till ett annat stall. Det gjorde vi över en dag.
Nu kräver ägaren oss på två månaders kallhyra och hänvisar till uppsägningstiden. Vi har inte blivit upplysta på något sätt om varken uppsägningstiden eller dess längd eller vad som förväntas av oss om vi vill lämna stallet, så som att vi ska desinfiera boxarna från golv till tak. Vi har inte överhuvudtaget diskuterat med ägaren om dessa saker eller "tagit i hand".
 
Ägaren säger att vi har ett muntligt avtal, men det anser inte vi eftersom vi inte har blivit upplysta om reglerna och så vidare.
Har denne rätt att kräva oss på pengarna och om ja, hur kan vi bestrida det?
 
Tacksam för svar!


Eva Johanssons svar:

Hej!


Vilken tråkig situation som ni har hamnat i. Jag skall försöka sätta lite juridik på problemet.
Om det finns ett muntligt avtal så gäller detta, tänk dock på att muntliga avtal ofta är väldigt svåra att bevisa. Det är den som hävdar att det finns ett muntligt avtal som har att bevisa innehållet.

 

Stallägaren får sätta upp regler som t.ex. innebär att man måste använda hennes hö om man står i stallet. Kan man inte acceptera dessa regler får man helt enkelt flytta. Att höet sedan är av dålig kvalité är verkligen beklagligt, men är svårt att direkt komma åt. Det man kan göra är följande.
Ni medger att det finns ett muntligt avtal om att ni skall ge det hö som ägaren tillhandahåller och att ni skall betala ett (förmodar jag) marknadsmässigt pris för detta. Ni kan då klaga på kvalitén (reklamera på juridikspråk) på det ni köper och kräva att stallägaren ger er hö som hästarna inte blir sjuka av (Krav på avhjälpande. Hon kommer förmodligen att vägra eftersom hon tycker det är ok att fordra med det dåliga höet.) och då blir frågan om ni t.ex. kan få någon veterinär att "backa upp" er uppfattning om att höet är dåligt. Om höet är dåligt enligt en neutral person har ni rätt att göra avdrag på kostnaderna som ni debiteras eftersom ni inte fått fullvärdig "vara" och säljaren (stallägaren) har vägrat att rätta till problemet. Detta är som du förstår ingen snabb och smidig lösning, men som jag ser det är det enda möjligheten att komma runt hennes dåliga hö.

 

Vad gäller uppsägningstiden så är det upp till stallägaren att visa att det finns ett muntligt avtal som innefattar denna. Här får man också titta lite på praxis i det område där ni står uppstallade. Brukar man ha uppsägningstider här? (I t.ex. Stockholm är detta ett vanligt fenomen, men på mindre orter är det ovanligt). Man måste också titta på om hon får in någon annan hyresgäst eller om er box står tom. Om man kommer fram till att det är vanligt med t.ex. en månads uppsägningstid i den region där ni bor behövs det inte så jättemycket mer bevisning från stallägaren för att övertyga en tingsrätt om att det i ert muntliga avtal också ingår en månads uppsägningstid. Om boxen står tom (trots att hon försöker hyra ut den) är det då troligt att du får betala för stallhyran under uppsägningstiden. Du skall dock inte betala för foder, strö, utsläpp eller annat som Du inte nyttjar under den här tiden. Om stallägaren får in en ny hyresgäst under denna tid skall du inte heller betala för stallhyran eftersom stallägaren då skulle få betalt för stallhyran två gånger - dels från dig, dels från en ny hyresgäst (på juridikspråk kallar man det att stallägaren då gör en obehörig vinst).

 

Kruxet ligget i bevisningen här, kan stallägaren visa att alla andra i stallet har skriftliga avtal med uppsägningstid, ligger hon bra till och ni ligger sämre till. Finns det bara ord mot ord har ni ett bättre läge, sedan beror det som ovan nämnts även på om det är vanligt med uppsägningstider på er ort.

 

Hoppas att det hela löser sig. Tänk på att klaga på de krav som stallägaren skickar till er, så att ni inte i ett senare läge råkar ut för en invändning om för sen reklamation (att ni klagat för sent). Klaga helst skriftligen t.ex. via brev, sms eller mail, så att ni i ett senare läget kan visa att ni har klagat (som ni förstått hänger mycket på vad man kan visa, inte alltid på vad som faktiskt hänt).

 

Med vänliga hälsningar,
Eva Johansson
Advokat
Centrumadvokaterna Syd AB
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Johansson:

Eva Johansson


Eva Johansson är advokat med stort ridsportintresse. Hon jobbar bland annat med hästjuridik inom sitt företag Centrumadvokaterna.
Läs mer om Eva här!Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet