Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hästjuridik


Vad ska man tänka på vid import av häst?

Vilka dokument behövs och hur går det till när man köper häst från Danmark?

Eva Johanssons svar:

Hej!
  
Om man köper häst utomlands måste man vara extra noggrann med att veterinärundersöka hästen och skriva ett omfattande köpeavtal eftersom om det blir en tvist, till exempel på grund av att hästen har en skada, är det ofta dansk lag som gäller och dansk domstol som dömer - om köpet har skett i Danmark.
När man skriver köpekontraktet kan man bestämma vilket lands lag som ska gälla och var en eventuell tvist ska avgöras. Det kan ofta vara en fördel att använda svensk lag och svenska domstolar, eftersom man har bättre koll på vad som gäller och förstår språket. Ibland kan det dock vara så att det andra landets lag kan ge köparen fördelar jämfört med svensk lag.

 

När man transporterar en häst, exempelvis på grund av att man har sålt eller köpt den, mellan två EU-länder är det som regel så att hästen ska veterinärundersökas inom två dygn före lastning. Veterinären ska skriva ett hälsointyg som säger att hästen är frisk enligt de regler som gäller inom EU. Intyget gäller i tio dagar och under den tiden får man resa obegränsat inom unionen.
Det innebär att man inte behöver göra en ny veterinärundersökning i Danmark om man till exempel köper en häst i Tyskland och kör genom Danmark på vägen hem. Hälsointyget ska man sedan spara i minst sex månader efter resan.
För transport till och från Norge gäller samma regler som för EU-länder, men man måste också anmäla transporten i förväg till den tullstation där man passerar gränsen.

 

Om man transporterar hästen till en tävling inom Sverige, Norge, Danmark eller Finland är reglerna lite enklare och då räcker det att på resan till tävlingen visa att hästen ska tävla - exempelvis genom en startlista - och på resan tillbaka att hästen har tävlat genom att visa ett tävlingsintyg. Dessa regler gäller fem dagar före första tävlingsdagen och fem dagar efter sista tävlingsdagen.

Om man transporterar hästen till eller från ett land utanför EU kan särskilda regler gälla och man bör då alltid kolla upp vad som gäller för just det landet. Exempelvis genom att ta kontakt med Jordbruksverket.

För alla internationella transporter gäller att hästen måste ha hästpass eller annan godkänd identitetshandling.


Med vänlig hälsning
Advokat Eva Johansson

OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Johansson:

Eva Johansson


Eva Johansson är advokat med stort ridsportintresse. Hon jobbar bland annat med hästjuridik inom sitt företag Centrumadvokaterna.
Läs mer om Eva här!Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Häst som stannar ut sig på tävling – men hoppar allt på träning
Helena Persson svarar
Häst som inte går fram för skänkeln
Emelie Brolin svarar
Häst sparkad på betet – vem är ansvarig?
Eva Johansson svarar
Hindren kommer tätare i högre klasser
Helena Persson svarar
Häst med svullnad på utsidan av skenan – hur behandla?
Hanna Borg svarar
Häst som plötsligt börjat springa vid sidan av hindren
Helena Persson svarar
Frustrerad och ledsen i ridningen på grund av stress
Nina Bengtsson svarar
Varierad träning bäst för häst med "svaga" bakknän
Nina Bengtsson svarar
Vad gäller kring återköpsklausul efter åtta år?
Eva Johansson svarar
Häst som drar inåt i volten
Nina Bengtsson svarar