Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hästjuridik


Får ett företag sälja hästar privat?

Hej!
 
Jag vet att det är skillnad i säkerhet att köpa häst från en privatperson eller ett företag. Nu har jag stött på ett företag som säljer hästar - men de säger att de säljer privat, fast de är ett företag. Jag tror inte att de är ombud för någon, de importerar hästar och säljer dem med hjälp av sitt företagsstall och företagsnamn. Är det lagligt?? Gör de så här för att komma undan skatter tror du? Eller komma undan regler?
 
Hur ska jag tänka - om det blir trubbel med hästen, vad är det som gäller - att jag handlat från ett företag eller att jag har handlat från en privatperson? Och hur mycket säkrare är jag som köpare om jag köper från en privatperson?
 
Med vänlig hälsning,
"Ottilia"


Eva Johanssons svar:

Hej Ottilia!
 
Det är stor skillnad på att köpa från privatperson och företag. Om man köper från en privatperson är det köplagens regler som gäller. Dessa regler är egentligen tänkta att gälla när det är två personer som båda har företag som gör affärer med varandra. Dessa regler är alltså tänkta att användas av personer som är vana vid att göra affärer och av personer som inte har så stort skyddsbehov.
 
Om man köper häst av en som driver företag är det konsumentköplagen som gäller. I denna lag har man "byggt in" skydd för den svagare parten, d.v.s. konsumenten. Det absolut viktigaste som skiljer köplagen och konsumentköplagen åt är att i konsumentköplagen finns en inbyggd "garanti" för fel på "varan" d.v.s. hästen som dyker upp inom 6 månader från köpet. Det är paragraf 20 a i konsumentköplagen. Om det finns ett fel på hästen som visar sig inom 6 månader från köpet antar man att felet fanns vid köpet om inte särskilda skäl talar emot detta. Om hästen t.ex. bryter ett ben efter 4 månader finns särskilda skäl som talar emot att hästen hade ett brutet ben när den köptes, men det är säljaren som skall visa att hästen var felfri vid leverans, inte köparen som skall bevisa att felet fanns innan leverans. Detta är en stor trygghet för den köpare som köper en häst av en näringsidkare.
  
Att sälja hästar "privat" fast man är företagare är som regel inte ok, i vart fall inte om företaget på något sätt är hästrelaterat. Om man har företag som är verksamt inom något helt annat, t.ex. städning, kan man sälja häst utanför företaget. Rätten har vid några tillfällen prövat om man kan sälja häst privat "utanför" ett företag som sysslar med hästverksamhet och de har då kommit fram till att det finns ett ytterst begränsat utrymme för att göra detta. Huvudregeln är att hästen skall säljas "inom" näringsverksamheten. Konsumenten skall i dessa lägen kunna åberopa konsumentköplagen.
  
Man är således inte "säkrare" om man köper från en privatperson, utan man är säkrare om man köper från ett företag. Det finns dock andra aspekter, t.ex. att ett företag som är aktiebolag kan gå i konkurs och då kan man av den anledningen inte ställa krav på säljaren, men risken för detta är nog varken större eller mindre än risken för att en privatperson som är säljare inte har pengar att betala med när man framställer krav.
 
Med vänliga hälsningar
Eva Johansson
Advokat
Centrumadvokaterna Syd ABOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Johansson:

Eva Johansson


Eva Johansson är advokat med stort ridsportintresse. Hon jobbar bland annat med hästjuridik inom sitt företag Centrumadvokaterna.
Läs mer om Eva här!Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Att ta steget från Lätt A till Medelsvår C – vad krävs?
Emelie Brolin svarar
Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar
Häst som har problem med återkommande hovbölder
Hanna Borg svarar
Studier kring uringvägsinflammation på häst
Hanna Borg svarar
Häst som stannar ut sig på tävling – men hoppar allt på träning
Helena Persson svarar
Häst som inte går fram för skänkeln
Emelie Brolin svarar
Häst sparkad på betet – vem är ansvarig?
Eva Johansson svarar
Hindren kommer tätare i högre klasser
Helena Persson svarar
Häst med svullnad på utsidan av skenan – hur behandla?
Hanna Borg svarar