Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hästjuridik


Får vi rida i motionsspår som inte är anlagda?

Hej!
 
Vi har kommunal mark i anslutning till stallet. På den marken är det anlagda motionsspår (preparerade spår med grusunderlag) och där förstår jag att vi inte får vistas med häst, men motionsspår som är rena skogsstigar (som gamla traktorspår) måste vi väl ändå få rida på? Samt i skogarna runt om motionsspåren? Förstår så klart att man ska ha ömsesidig respekt (plocka undan eventuell hästspillning, inte rida i djupleran och så vidare).
Hur ligger det till egentligen? Då det kan vara skönt att veta, vi måste nu "ursäkta" oss när vi får höra "här får ni inte rida". Men allemansrätten gäller väl även oss hästburna?
 
Mvh
Caroline

Eva Johanssons svar:

Hej!
 
Allemansrätten är inte en lagstadgad rättighet utan en rättighet som vi har på grund av gammal sedvänja, så kallad hävd. Detta gör att det är mycket svårt att säga vad som ingår i allemansrätten och vad som inte ingår i densamma.
 
Följande brukar man säga gällande allemansrätten:
Man får vistas i skog och mark så länge man gör det på "fritid" och inte som ett led i något som bedrivs yrkesmässigt. Man får inte förstöra i naturen, man får inte gå över enskilda tomter, på nyplanterad mark, eller på annat sätt störa eller slita på det som är vidgjort eller preparerat.
 
Frågan om allemansrätten även gäller de hästburna är svår att svara på eftersom vi inte riktigt fått någon praxis från domstolarna. Klart är att man som hästburen inte får rida på ett sådant sätt att man förstör marken. Vissa markägare påstår att man skadar rötterna på träden även om man bara rider på grusvägarna. Om de kan visa att skada sker har de troligen rätt att förbjuda ridning, om inte är ridning troligen tillåten.
Man får inte bygga upp hinder eller på annat sätt anbringa något mer permanent på ridvägarna, utan att först fråga om lov. Man får inte rida på preparerade spår typ motionsspår. Vanligen får man rida på övriga vägar och stigar så länge slitaget inte blir för stort. Man måste vara mycket uppmärksam så att man inte skadar nyplanterad skog eller skadar rötter på träd, till exempel när det är väldigt lerigt i skogen. Man måste också försöka hålla undan hästspillningen från vägarna så att andra inte riskerar att trampa i denna. På vintern måste man vara uppmärksam så att man inte rider i exempelvis skidspår eller skoterspår. 
   
Det bästa är om man kan tala med markägaren och komma överens om vilka stigar som kan användas även för häst. Om man inte finner lösningar tillsammans med markägaren får man titta väldigt noga på vilken skada markägaren menar att man orsakar. Om man kan hålla med markägaren om att det blir skada bör man låta bli att rida där, om det inte blir skador har man troligen rätt att rida där. 
  
Tänk dock på att de som rider i grupp alltid måste be markägaren om lov först.
  
Med vänliga hälsningar,
Eva Johansson
AdvokatOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Johansson:

Eva Johansson


Eva Johansson är advokat med stort ridsportintresse. Hon jobbar bland annat med hästjuridik inom sitt företag Centrumadvokaterna.
Läs mer om Eva här!Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar
Är markägaren ansvarig om en häst blir förgiftad av växter?
Eva Johansson svarar
Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar
Vad är argumenten mot att rida dressyr bettlöst?
Emelie Brolin svarar