Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hästjuridik


Fodervärdsavtalet har gått ut – men ägaren hämtar inte hästen

Hej,
  
Vad gör jag när hästägaren inte hämtar hem sin häst som jag är fodervärd till, avtalstiden har gått ut. Hästägaren verkar inte alls intresserad av hästen och har flyttat. Svarar inte i telefon när jag ringer, efter att jag har påtalat att hästen ska lämnas tillbaka.
  
Jag antar att ägaren inte har pengar, misstänker även att denne har kronofogden på ingång. Kan jag sälja hästen? Kan jag avliva hästen? Den är gammal, men det kostar ju en förmögenhet att hålla den. Skulle det ha stått i fodervärdsavtalet att hästen blir fodervärdens ägodel om ägaren inte vill ha den tillbaka? Vad gör jag???


Eva Johanssons svar:

Hej,
  
Att ägaren inte hämtar hästen när fodervärdstiden tar slut är tyvärr inte ett ovanligt problem. Man måste börja med att titta noga i avtalet som parterna har, vilket ju helst ska vara skriftligt. Jag rekommenderar alltid att man skriver in i avtalet vem som ska hämta/lämna hästen när avtalstiden går ut, vem som ska svara för kostnaden för eventuell transport och vad som händer om detta inte följs.
  
Såsom frågan är ställd utgår jag från att du inte har något sådant avtal. Du bör då skriftligen (helst i rekommenderat brev med mottagningsbevis) meddela ägaren att du kommer att ta betalt för att ha hästen hos dig om den inte avhämtas. Du ska meddela vad kostnaden blir per månad (ta en rimlig kostnad) och förklara att om ägaren inte betalar så finns det en risk att du ber kronofogden mäta ut hästen som betalning för kostnaderna. Ange även tid och plats när ägaren kan hämta hästen för att slippa dessa kostnader.
  
Om detta inte hjälper, utan ägaren fortfarande inte hämtar hästen, får du skicka en faktura på kostnaderna och om denna inte blir betald får du vända dig till Kronofogdemyndigheten och be den att mäta ut hästen för täckande av kostnaderna. Du kan då själv komma överens med kronofogden om att du köper hästen för utestående kostnader, under förutsättning att hästens värde och kostnaderna är ungefär lika stora. Därefter är hästen din och du kan göra vad du vill med den, sälja den eller avliva den.
  
Om hästens värde är lite högre kan du redan i det rekommenderade brevet meddela ägaren att du kommer att sälja hästen för att täcka de kostnader som uppstår. Om du gör en vinst när du säljer hästen, det vill säga kan sälja hästen för mer än vad kostnaderna uppgår till, ska du redovisa överskottet till ägaren.
  
Som du ser är det risk att du blir stående med hästen under ganska lång tid innan allt är klart, tyvärr kostar detta mycket pengar men du får inte avliva hästen på grund av kostnaderna. Om hästen däremot blir sjuk eller skadad kan du få tillstånd från länsstyrelsen att avliva den av djurskyddsskäl. Detta kan en veterinär troligen hjälpa dig med.
  
Hoppas att det löser sig för dig, men tyvärr tror jag att det kommer ta tid innan du får till stånd en lösning på situationen.
  
Med vänliga hälsningar
Eva JohanssonOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Johansson:

Eva Johansson


Eva Johansson är advokat med stort ridsportintresse. Hon jobbar bland annat med hästjuridik inom sitt företag Centrumadvokaterna.
Läs mer om Eva här!Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet

Prenumerera till halva priset + rabatterade böcker!
OBS! Detta erbjudande gäller bara fram till och med den 25/2.
Just nu kan du teckna en prenumeration till halva priset! Prenumerationen startar med Hippson nr 2 2020, men du kan vid beställningen lägga till det aktuella numret. Dessutom kan du i samband med beställningen lägga till någon eller några av våra populära böcker till nedsatt pris. Men skynda dig, erbjudandet gäller endast fram till och med den 25/2.
Teckna prenumerationen här

Är du redan prenumerant köper du så klart böckerna till samma rabatterade pris i vår bokshop. Se bara till att logga in först så dyker specialpriserna upp.