Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hästjuridik


Häst som sparkar på bil – vad gäller?

Hej! Jag har en fundering kring vad som gäller om en häst råkar göra en buckla eller liknande på en bil. Om man till exempel rider på en grusväg och det kommer en bil och den inte "orkar" vänta, utan kör om väldigt nära hästen, vilket medför att hästen blir stressad och sparkar på bilen som i sin tur får en buckla.
  
Vem är det som blir ansvarig då? Är det bilföraren som provocerade eller är det alltid hästen (ryttaren) som är ansvarig? Blir det ord mot ord eller hur ska man lösa en sån situation? Hade varit intressant att veta vad som gäller rent juridiskt.
  
Mvh, Katarina


Eva Johanssons svar:

Hej!
  
När det gäller skador som en häst orsakar på till exempel en bil är det skadeståndslagens regler som gäller. Man börjar då med att utreda vem som orsakat skadan, vem som är ”skyldig”. I exemplet är det ju hästen som orsakat skadan. Därefter funderar man över om bilisten har varit medvållande (medskyldig) på något sätt, eller om det rent utav är så att det är bilistens fel att olyckan inträffat. Det är sällan lätt att reda ut dessa saker, inte minst för att hästar är levande varelser som inte alltid reagerar likadant från tillfälle till tillfälle. En normalt trafiksäker häst kan utan synbar eller förutsägbar anledning bli rädd och uppföra sig onormalt.
  
Måste kunna bevisa
Om en ryttare tar ut en ung häst som inte är trafiksäker och ganska nervös på en livligt trafikerad gata och det blir en "sammanstötning" mellan häst och bil, då är det troligen så att ansvaret faller på hästägaren/ryttaren eftersom det var oansvarigt att ta ut hästen i den här situationen. Detta innebär troligen att hästägaren/ryttaren får svara för de uppkomna skadorna.
Om det å andra sidan i stället är en lugn och trafiksäker häst som man rider på en väg med väldigt lite trafik, och det kommer en bilförare som agerar vårdslöst genom att köra mycket fort eller nära hästen, ja då är det i stället troligen bilföraren som bär ansvaret för olyckan och som därmed även ska svara för de skador som uppkommer.
  
Viktigt med dokumentation
Det är alltså väldigt svårt att ge något exakt svar på vem som är ansvarig. Vidare är det, som ofta inom juridiken, en fråga om bevisning. Kan du som ryttare bevisa att bilföraren körde olämpligt, till exempel väldigt fort eller väldigt nära hästen – kanske tutade föraren för att skrämma din häst? Om ryttaren kan visa detta, kanske genom att man var flera som var ute och red så att det finns vittnen, då blir det troligen bilföraren som får svara för eventuella skador.
Om det i stället blir en ord mot ord-situation är det mycket mera osäkert hur utgången blir. Ibland finns det objektiva fakta som kan hjälpa till, till exempel bromsspår från bilen. Sådant ska man alltid tänka på att dokumentera, med exempelvis mobilkameran. Om dokumentation och vittnen saknas är det svårt att få rätt i efterhand.
Skulle du sakna papper och penna, vilket ju inte är så ovanligt när man är ute och rider, kan du spela in samtalet mellan bilföraren och ryttaren på din mobil, detta kan få stort bevisvärde när skadan senare ska regleras.
Tänk på att alltid anmäla till bilens försäkringsbolag och till hästens försäkringsbolag när det sker en olycka av det här slaget, även om det initialt inte ser ut att ha blivit så allvarliga skador. Om det i framtiden skulle visa sig att hästen får följdskador av olyckan är det svårt att få ut något på försäkringen om grundskadan inte är anmäld.
  
Med vänliga hälsningar
Eva Johansson
AdvokatOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Johansson:

Eva Johansson


Eva Johansson är advokat med stort ridsportintresse. Hon jobbar bland annat med hästjuridik inom sitt företag Centrumadvokaterna.
Läs mer om Eva här!Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar