Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hästjuridik


Betalning för stallplats uteblir – får vi sälja hästarna?

Hej!
  
Jag och min man har en lösdrift med inackorderingar. Det är första året vi har inackorderingar och nu är det en "hästägare" som inte betalar eller kommer för att verka sina hästar, trots att jag har påpekat detta upprepade gånger.
 
Hovarna är långa, men inte skadligt så att det går att anmäla. Vi har inte fått några pass eftersom de är på tillverkning, men då vi kollat upp att det är hästägaren som åker på böterna har vi slutat att tjata. Vi får inte tag på henne, varken via mejl eller telefon. Vi började ana onåd och kollade om de "svenska ridponnyerna" var chippade då vi kanske kunnat spåra dem, men det fanns inget så antagligen är det inga pass på väg.
Vi ringde till kronofogden för att höra med dem och hon hade redan en stor skuld där. Vi kollade med folkbokföringen efter hennes adress (och det var inte samma som på kontraktet), men den bostaden var såld genom kronofogden.
  
Det är väl ingen mening att skicka vidare till kronofogden när hon redan har så stor skuld där? Hon sa att hästarna var hennes dotters, men hon står på kontraktet. Så vi kan väl inte dra in dottern? Vad ska vi göra med hästarna? Jag vet att man får sälja dem (eller en av dem) för att betala räkningen, men efter hur lång tid? Om hon kommer sent en kväll när jag är ensam med barnen och hämtar hästarna. Vad gör jag då? Om hon inte hämtar dem, vad gör vi då? Vi har inte bete till dem i sommar. Får vi flytta dem? Vem vet om hästarna tillhör henne? Tacksam för svar!


Eva Johanssons svar:

Hej!
  
Det är alltid svårt att svara när man inte har riktigt alla förutsättningarna, men vi gör ett försök.
  
Det låter som att Ni har ett företag och ett skriftligt kontrakt med kvinnan gällande hästarna och det är i första hand avtalet som styr vad som ska gälla. Om Ni inte har avtalat om den uppkomna situationen får man kolla på vilka allmänna rättsprinciper och regler som kan reglera den uppkomna situationen. Kvinnan har berättat för er att hästarna tillhör hennes dotter, så det kan finnas anledning att anta att det kan vara så. I så fall kan man t.ex. börja med att kontakta dottern.
  
Det stämmer inte riktigt att Ni per automatik får sälja hästarna för att kvitta de obetalda räkningarna, utan i Ert fall måste Ni först ta reda på vem som äger hästarna. Ni har däremot som påtryckningsmedel en rätt att vägra lämna ut hästarna till kunden tills dess att skulden är reglerad. Detta kallas på juristspråk för retentionsrätt.
  
Man kan börja med att tillskriva kvinna i kontraktet samt hennes dotter/döttrar och säga upp avtalet, påpeka att Ni vill att skulden betalas, informera om vad Ni fortsättningsvis kommer debitera extra för och att Ni vill att ägaren ska kontakta er ett datum (datumet måste vara minst tre månader från det att de mottagit brevet) för att senast då hämta hästarna. Avslutningsvis kan Ni uppmana att hästarna kommer att säljas för att reglera skulden i tid. Observera att det finns krav på när och hur man säljer hästarna, t.ex. måste försäljningen ske aktsamt så att den inte sker till underpris.
  
Lycka till!
  
Hälsningar
Eva JohanssonOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Johansson:

Eva Johansson


Eva Johansson är advokat med stort ridsportintresse. Hon jobbar bland annat med hästjuridik inom sitt företag Centrumadvokaterna.
Läs mer om Eva här!Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar