Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hästjuridik


Hästen såldes vidare - mot förra ägarens vilja

Hej!
 
Jag sålde min älskade häst, som jag haft i åtta år, till ägaren av det stall jag har haft honom i. Hon fick köpa den billigt, för 10 000 kronor, då jag ville att han skulle få stå kvar i stallet där han kände igen sig och köparen lovade att ta väl hand om honom. Jag skulle dessutom få rida och hälsa på honom när jag ville. Min tidigare medryttare skulle också få vara kvar.
  
Vi fick inte betalningen vid den tid vi skrivit i kontraktet, utan först en och en halv vecka senare. Då upptäckte vi att hon samma dag som hon betalade lade ut honom till försäljning, för 35 000 kronor.
Anledningen till att vi i princip gav bort honom var ju för att han skulle få vara kvar där han är trygg. Min fråga är nu om vi kan häva köpet på grund av att hon inte har betalat i tid och för att hon har brutit det muntliga löftet om att ha honom kvar i stallet?
  
MVH Annika

Eva Johanssons svar:

Hej!
  
Det här är en väldigt vanlig fråga, men jättetråkig när den dyker upp.
  
Första rådet är att se till att ha ett bra kontrakt. Se till att det i kontraktet står att köparen inte får flytta hästen från nuvarande stall under exempelvis ett års tid. Det ska vidare stå att den gamla ägaren har förköpsrätt om hästen ska säljas eller ges bort, och det ska stå vilket pris som då gäller. Det ska även stå hur erbjudandet om förköpsrätt/återköp ska gå till (muntligt, skriftligt, över mejl och så vidare).
Dessutom ska det framgå vad som händer om nya ägaren bryter mot de här bestämmelserna, lämpligen att det utgår ett högt vite (ett slags böter). Dessa ska vara så höga att det inte är attraktivt att sälja hästen vidare i strid mot avtalet.
  
Du måste klaga till den som har köpt hästen. Visa annonsen och säg att det här var inte alls vad ni enats om. Kräv att hon antingen följer det ni bestämt (förtydliga skriftligt!) eller att du får ta tillbaka hästen. Om du har möjlighet att driva målet i domstol eller ej beror på vilken bevisning du kan lägga fram om vad ni faktiskt har avtalat om.
  
Tänk på att muntliga avtal gäller, men de kan vara jättesvåra att bevisa. Jag tror att du har goda möjligheter att häva köpet, men jag har ju inte hela bevisläget klart för mig. Viktigt är dock att du agerar snabbt och omgående tar upp en diskussion med köparen om vad som gäller.
  
Med vänliga hälsningar
Eva Johansson
AdvokatOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Johansson:

Eva Johansson


Eva Johansson är advokat med stort ridsportintresse. Hon jobbar bland annat med hästjuridik inom sitt företag Centrumadvokaterna.
Läs mer om Eva här!Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet

Prenumerera till halva priset + rabatterade böcker!
OBS! Detta erbjudande gäller bara fram till och med den 25/2.
Just nu kan du teckna en prenumeration till halva priset! Prenumerationen startar med Hippson nr 2 2020, men du kan vid beställningen lägga till det aktuella numret. Dessutom kan du i samband med beställningen lägga till någon eller några av våra populära böcker till nedsatt pris. Men skynda dig, erbjudandet gäller endast fram till och med den 25/2.
Teckna prenumerationen här

Är du redan prenumerant köper du så klart böckerna till samma rabatterade pris i vår bokshop. Se bara till att logga in först så dyker specialpriserna upp.