Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hästjuridik


Hästen såldes vidare - mot förra ägarens vilja

Hej!
 
Jag sålde min älskade häst, som jag haft i åtta år, till ägaren av det stall jag har haft honom i. Hon fick köpa den billigt, för 10 000 kronor, då jag ville att han skulle få stå kvar i stallet där han kände igen sig och köparen lovade att ta väl hand om honom. Jag skulle dessutom få rida och hälsa på honom när jag ville. Min tidigare medryttare skulle också få vara kvar.
  
Vi fick inte betalningen vid den tid vi skrivit i kontraktet, utan först en och en halv vecka senare. Då upptäckte vi att hon samma dag som hon betalade lade ut honom till försäljning, för 35 000 kronor.
Anledningen till att vi i princip gav bort honom var ju för att han skulle få vara kvar där han är trygg. Min fråga är nu om vi kan häva köpet på grund av att hon inte har betalat i tid och för att hon har brutit det muntliga löftet om att ha honom kvar i stallet?
  
MVH Annika

Eva Johanssons svar:

Hej!
  
Det här är en väldigt vanlig fråga, men jättetråkig när den dyker upp.
  
Första rådet är att se till att ha ett bra kontrakt. Se till att det i kontraktet står att köparen inte får flytta hästen från nuvarande stall under exempelvis ett års tid. Det ska vidare stå att den gamla ägaren har förköpsrätt om hästen ska säljas eller ges bort, och det ska stå vilket pris som då gäller. Det ska även stå hur erbjudandet om förköpsrätt/återköp ska gå till (muntligt, skriftligt, över mejl och så vidare).
Dessutom ska det framgå vad som händer om nya ägaren bryter mot de här bestämmelserna, lämpligen att det utgår ett högt vite (ett slags böter). Dessa ska vara så höga att det inte är attraktivt att sälja hästen vidare i strid mot avtalet.
  
Du måste klaga till den som har köpt hästen. Visa annonsen och säg att det här var inte alls vad ni enats om. Kräv att hon antingen följer det ni bestämt (förtydliga skriftligt!) eller att du får ta tillbaka hästen. Om du har möjlighet att driva målet i domstol eller ej beror på vilken bevisning du kan lägga fram om vad ni faktiskt har avtalat om.
  
Tänk på att muntliga avtal gäller, men de kan vara jättesvåra att bevisa. Jag tror att du har goda möjligheter att häva köpet, men jag har ju inte hela bevisläget klart för mig. Viktigt är dock att du agerar snabbt och omgående tar upp en diskussion med köparen om vad som gäller.
  
Med vänliga hälsningar
Eva Johansson
AdvokatOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Johansson:

Eva Johansson


Eva Johansson är advokat med stort ridsportintresse. Hon jobbar bland annat med hästjuridik inom sitt företag Centrumadvokaterna.
Läs mer om Eva här!Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Är markägaren ansvarig om en häst blir förgiftad av växter?
Eva Johansson svarar
Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar
Vad är argumenten mot att rida dressyr bettlöst?
Emelie Brolin svarar
Att ta steget från Lätt A till Medelsvår C – vad krävs?
Emelie Brolin svarar
Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar