Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hästjuridik


Säljaren hittar inte ersättningshäst – vill ha mina pengar tillbaka

Jag har köpt en häst via en hästhandlare med bytesrätt inom tre månader. Hästen lämnades tillbaka inom tiden (och den är nu såld igen). Däremot har hästhandlaren inte hittat någon ny häst till mig och det har nu gått ett halvår. Hur länge har hästhandlaren rätt att behålla mina pengar, 70 000 kronor? Jag undrar också om det är någon skillnad juridiskt i sammanhanget om det är en privatperson som gör affären eller om det är en förening eller ett företag?


Eva Johanssons svar:

Bytesrätt är inte något som är lagreglerat, utan här måste man se till vad parterna har avtalat om. Är det en näringsidkare på motsidan har denne självklart mycket större skyldigheter än vad en privatperson har. Jag har dessutom lite svårt att förstå hur en privatperson kan erbjuda bytesrätt, eftersom en privatperson borde ha mycket små möjligheter att skaffa fram en annan häst. 
En som köper och säljer häst bör dock kunna få fram en annan häst om det är någorlunda storlek på verksamheten. Om säljaren inte lyckas ordna med en annan häst bör denne återbetala köpeskillingen till dig.
  
Läs avtalet noga!
Det är alltid svårt att svara på frågor när man inte har tillgång till avtalet, men först och främst ska du läsa avtalet noga och se om det står några villkor för bytesrätten. Om det finns villkor är det dessa som ska följas. Om det inte finns några villkor bör du argumentera till säljaren om att denne nu har haft gott om tid på sig att ordna fram en annan bra häst, och eftersom så inte har skett inom rimlig tid är det nu läge att handlaren i stället återbetalar köpeskillingen till dig.
Med tanke på den tid som gått och med tanke på att hästen nu är såld vidare är det rimligt att du antingen får en annan häst eller pengar tillbaka.
  
Om löfte om bytesrätt finns – specificera vad det innebär
Ett allmänt råd för den som köper häst av hästhandlare och har löfte om bytesrätt; se till att få specificerat hur lång tid säljaren har på sig att ordna fram en annan häst, vad som händer om säljaren inte lyckas med detta och vem som avgör om byteshästen är likvärdig eller inte. Det blir tyvärr ofta tvist om ifall den ersättningshäst som erbjuds verkligen är likvärdig.OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Johansson:

Eva Johansson


Eva Johansson är advokat med stort ridsportintresse. Hon jobbar bland annat med hästjuridik inom sitt företag Centrumadvokaterna.
Läs mer om Eva här!Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar
Häst som har problem med återkommande hovbölder
Hanna Borg svarar
Studier kring uringvägsinflammation på häst
Hanna Borg svarar
Häst som stannar ut sig på tävling – men hoppar allt på träning
Helena Persson svarar
Häst som inte går fram för skänkeln
Emelie Brolin svarar
Häst sparkad på betet – vem är ansvarig?
Eva Johansson svarar
Hindren kommer tätare i högre klasser
Helena Persson svarar
Häst med svullnad på utsidan av skenan – hur behandla?
Hanna Borg svarar
Häst som plötsligt börjat springa vid sidan av hindren
Helena Persson svarar