Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hästjuridik


Häva köp av häst med sadeltvång?

Hej! Köpte för några veckor sen ett 11årigt sto som hade lättare sadeltvång. Jag frågade om hon någon gång stegrat sig vilket säljaren nekade till. Detta var en avgörande sak om jag skulle köpa eller inte. Nu när vi fått hem henne har hon stegrat sig så att vi har ramlat av flertalet gånger och hon slår av oss med hjälp av sitt huvud. Detta är inte okej och farligt är det också. Jag skrev till säljaren och frågade om detta hänt tidigare, vilket hon nekar. Sedan läser jag på hennes blogg att det hänt henne! Har nu försökt häva köpet men det går inte. Känner mig lurad, är arg och besviken... Så kan jag häva köpet eller inte? Hon har inte varit ärlig när hon sålde hästen.

Eva Johanssons svar:

Det är inte helt enkelt att svara på frågan. En viktig fråga är som säljaren är näringsidkare eller privatperson? Om säljaren är näringsidkare har du lättare att få lämna tillbaka hästen eftersom felet uppkommit inom sex månader. Om säljaren är privatperson ska frågan lösas efter reglerna i köplagen som utgår ifrån att det finns två lika starka parter och som inte ger ena sidan någon fördel. En annan viktig fråga är vad hästen kostade. Ju dyrare häst ju större krav kan Du som köpare ställa på att hästen fungerar till tänkt ändamål. En riktigt billig häst får man nästan förutsätta att det finns fel på.

Ytterligare en fråga är hur din bevisning ser ut; är det någon som varit med och hört säljaren säga att hästen inte stegrat sig? Hur tydlig var du själv till säljaren med att du inte skulle köpa hästen om den stegrade sig? Ju mer bevisning du har och ju mer tydlig du varit mot säljaren med att du inte vill köpa en häst som stegrar sig, ju bättre möjligheter har du att lämna tillbaka hästen.

 

Det du måste göra är att (helst skriftligen t.ex. över mail) kontakta säljaren och meddela att du är missnöjd (reklamera) och tala om vad du vill att säljaren ska göra för att rätta till problemet. Vill du lämna tillbaka hästen och få tillbaka köpeskillingen så skriver du detta. Du skall också tydligt ange varför du är missnöjd med hästen. Du ska be att säljaren svarar inom viss angiven tid. Denna tid bör inte vara för kort, lämpligen tio dagar från mottagandet. Var tydlig med vad du tänker göra om säljaren inte går med på dina krav, t.ex. att du i så fall avser att driva ärendet vidare i tingsrätten. Detta förutsätter självklart att Du är beredd att driva ärendet vidare.

 

Om jag utgår ifrån att säljaren är en privatperson och att du som köpare kan visa att säljaren visste om hästens problem med att stegra och att det finns någon som hört dig fråga säljaren om ifall hästen stegrar och denna person även hört köparens svar och hästen inte var allt för billig, då har du goda möjligheter att få köpet hävt. Detta under förutsättning att det inte finns andra omständigheter i köpekontraktet som du inte redogjort för i din fråga.

 

Om det är så att säljaren verkligen gjort allt för att dölja hästens problem och om säljaren vet att hästen kan vara farlig, kan man fundera på om det hela rent av är brottsligt. Jag vet dock för lite om bakgrunden för att kunna uttala mig om ifall det här är fråga om något brottsligt eller ej.

 

Med vänliga Hälsningar

Eva Johansson

Advokat

 

Centrumadvokaterna Syd ABOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Johansson:

Eva Johansson


Eva Johansson är advokat med stort ridsportintresse. Hon jobbar bland annat med hästjuridik inom sitt företag Centrumadvokaterna.
Läs mer om Eva här!Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar