Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hästjuridik


Häva köp av häst som visade hälta vid besiktningen?

Hej!

Jag köpte för cirka två år sedan en häst för 57 000 kronor. Jag såg vid provridning att han tog kortare steg med båda bakbenen än vad en häst normalt brukar göra. Ägarna sa att det troligtvis berodde på att han var omusklad på rumpan. Så när han fick muskler där skulle det bli bättre.

Man fick ingenting gratis av hästen, så man fick verkligen jobba som ryttare. När jag köpt hästen skrev ägaren över försäkringen på mig och när jag fick hem försäkringspappren från Agria stod det att hästen hade en reservation på ryggen. Det fick jag inte veta innan jag köpte honom.
Jag kontaktade de förra ägarna. Hästen hade tydligen gått omkull i en hage. En veterinär hade tittat på honom och han hade blivit masserad av en hästmassör någon gång. Han blev sedan friskförklarad av veterinären. Men jag tänkte inte mer på det.

Jag har hela tiden märkt att hästen varit stel och svårjobbad. Efter cirka 40 minuters ridning börjar hästen slappna av lite. Min tränare som jag rider för sa även att det syntes att hästen är mycket mer avslappnad i den lägre formen. Vid provridning reds han i en högre form.
Nu har jag haft honom cirka två år och vi har inte kommit någon vart i ridningen, då han varit väldigt svårjobbad. Jag har hela tiden haft baktanken att det kanske är något med ryggen/korset på hästen. Hästen är väldigt svårjobbad, piskar rätt mycket med svansen och har på senaste tiden börjat ”tappa bakdelen” vid till exempel galopp.

Jag bestämde mig för att åka in och röntga ryggen på honom och det visade sig att han hade täta tornutskott. Där sadeln sitter är det ett utskott som är urkalkat och det framför ligger emot. Vid ländryggen var det flera täta. Det här problemet har alltså funnits där hela tiden, det fanns när jag köpte hästen.
Har pratat med ägarna och de hade inte någon aning om detta, de har endast sagt till mig att hästen behöver en bestämd ryttare och någon som har tålamod med honom i dressyren. Inte konstigt att han inte vill arbeta korrekt.
Så jag har alltså köpt en rätt dyr promenadhäst. Fick några råd av veterinären. Operation, smärtstillande eller att hästen får bli promenadhäst. Hästen har inte ont vid ridning om den inte behöver samlas ihop och jag får inte sitta ner i sadeln.

Kan man gå vidare med detta? Vad händer om ägaren säljer en häst med ett problem de inte själva visste om? Vid gårdbesiktningen visade hästen 0,5-1 graders hälta vid böjprov båda bak, jag frågade om de kunde tänka sig att gå ner i pris men de ville de inte - så jag köpte hästen. Det är ju många hästar som reagerar på böjprov och det behöver ju inte vara något fel för det, så jag tänkte inte mer på det utan köpte honom.

Kan det klassas som dolt fel? Finns det någon försäkring för det här?


Eva Johanssons svar:

Hej!
 
Eftersom hästen visade hälta redan då du besiktade honom inför köpet är det svårt för dig att gå vidare nu, i vart fall om du vill häva köpet. Du såg dessutom redan från början att hästen tog kortare steg med båda bakbenen. Detta betyder att felen på hästen sannolikt fanns där redan när du köpte den, men eftersom du köpte hästen trots att du såg dessa saker - och det nu har gått väldigt lång tid sedan köpet - är det mycket svårt för dig att gå vidare med det hela och häva ditt köp.
Detta säger jag utan att ha sett besiktningen inför köpet eller ditt köpekontrakt, här kan finnas saker som förändrar min bedömning. Det kan vara möjligt för dig att få ett prisavdrag om du kan visa att tidigare ägare bagatelliserat problemen som du påtalat, men det är inte säkert eftersom det nu gått lång tid sedan köpet.

Skriftlig garanti
Det är väldigt viktigt att vara noggrann när man prövar en häst inför köp. Om man ser något tveksamt måste man antingen skaffa en skriftlig garanti från säljaren på att det här inte är något farligt, eller utreda det hela innan köpet. Detta är speciellt viktigt om hästen visar tecken på att inte vara helt frisk, såsom att reagera på ett böjprov eller gå med kortare steg.
Om man vill häva ett köp är det viktigt att man klagar till säljaren omgående när man märker att det är problem med hästen. Man måste också berätta hur man vill att säljaren ska rätta till problemet, vill man lämna tillbaka hästen, vill man få prisavdrag, vill man få hästen opererad (åtgärdad) eller vad är det man vill.

Nedsatt pris
I ditt fall säger veterinären något om en operation och då är det kanske möjligt att få hästen att fungera om den blir opererad? Självklart spelar faktorer som hästens pris in i bedömningen. Du har rätt att ställa högre krav på en häst som kostat mer. Om det går att operera är det som regel detta man ska göra, och eventuellt kan du begära viss ersättning för dessa extra kostnader från säljaren. Det är dock viktigt att du kontaktar säljaren innan du opererar, så att säljaren har en möjlighet att låta egen veterinär undersöka hästen.
Det är väldigt viktigt med ett bra avtal när man köper en häst. I avtalet skall det stå vad hästen ska användas till. Om det står att hästen ska användas för tävling i dressyr, medelsvår nivå, har man som köpare en bättre möjlighet att häva köpet eller få prisavdrag om hästen endast kan klara promenadridning, än om det bara står allroundhäst i kontraktet.
I kontraktet bör det också stå att köparen har rätt att häva köpet om hästen får/har reservation i försäkringen, och det bör finnas tydliga upplysningar från säljaren om vilka skador hästen har haft samt vilken veterinärbehandling hästen fått. Som köpare ska du också se till att få läsa hela hästens veterinärjournal före köpet.
Slutsatsen blir alltså att du troligen inte kan häva köpet, men att du eventuellt kan få hjälp med kostnaderna för att operera hästen eftersom skadorna som den har ganska säkert är gamla, och då du högst troligt inte köpt hästen för det här priset om du haft kännedom om dessa skador.

Med vänliga hälsningar
Eva Johansson
AdvokatOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Johansson:

Eva Johansson


Eva Johansson är advokat med stort ridsportintresse. Hon jobbar bland annat med hästjuridik inom sitt företag Centrumadvokaterna.
Läs mer om Eva här!Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar