Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hästjuridik


Så skriver du ett medryttarkontrakt


Publicerat: 2014-08-16

Hej!

Jag funderar på att skaffa en medryttare till min tävlingshäst. Har kollat runt lite och tycker att det verkar som att få skriver kontrakt med sina medryttare. Jag hittar inte så mycket om det och de jag känner som har eller är medryttare har inget skrivet. Dock känner jag att jag skulle vilja skriva något, eftersom personen skulle få totalansvar ett par dagar i veckan. Jag vill ju inte stå med en häst som skadat sig, eller att ryttaren råkar illa ut och att det sedan kan bli mitt fel.

Så, är det den som äger hästen som är ansvarig om något händer medryttaren eller hur fungerar det? Och vad bör man ha med i ett medryttarkontrakt? Vem är ansvarig för eventuella skador på utrustning och så vidare? Jag har en tävlingshäst som går 1,20-1,30 - det jag behöver hjälp med är vardagsmotion samt något dressyrpass då och då. Hoppningen vill jag sköta själv. Bör man ha med sådant i kontraktet också? Eller är det bara jag som misstror folk?

Tacksam för svar!

Med vänlig hälsning,
Sandra


Eva Johanssons svar:

Hej!

Först måste jag säga att jag tycker att du är väldigt klok som funderar över de här sakerna innan du skaffar en medryttare. Du har helt rätt i att de flesta inte tänker på dessa saker och då uppstår det oerhört lätt tvist i ett senare läge. Du är inte misstroende utan försiktig och klok!
Huvudregeln när det gäller ansvar är vanliga skadeståndsrättsliga regler, d.v.s. om du som ägare inte varit vårdslös eller på annat sätt väldigt oförsiktigt är du utan ansvar när någon annan använder sig av din häst. Medryttaren svarar också för skada på utrustningen om skadan uppkommit under tiden medryttaren använt den. Självklart gäller detta endast utrustning som medryttaren använder, t.ex. sadel och träns. Skador på t.ex. täcken får hästägaren svara för.
Följande saker bör absolut regleras i ett kontrakt:

 • Ska medryttaren erlägga någon betalning för att denne får låna hästen och i så fall hur mycket (per gång, per månad eller på annat sätt?), reglera även hur betalningen ska erläggas (insättning på bankkonto, kontant eller på annat sätt) och vad som händer om betalning inte inkommer. Får du omedelbart säga upp kontraktet eller har medryttaren viss tid på sig att betala och sen få tillbaka alla rättigheter enligt kontraktet? Vad händer ekonomiskt om hästen skadas? Ska medryttaren vara medansvarig för t.ex. veterinärkostnader?
 • Vad får medryttaren göra med hästen? Får den motionsridas i skog och mark, får hon träna i paddock/ridhus, får hon träna för tränare (hur ofta och vilka tränare?), får hon tävla med hästen (vilka grenar och hur avancerat vem får ev. prispengar?), eller vilka regler gäller? Får hon hoppa lydnadshinder eller inte alls? Vad gäller för bomarbete och kavaletti? (Kan ju vara en del av dressyrarbete.) Viktigt att vara tydlig så att medryttaren vet hur mycket hon/han kan utnyttja hästen, här kan det tyvärr annars ofta bli problem.
 • Vad händer om hästen blir skadad och tillfälligt inte kan ridas? Ska det ha någon betydelse om det var du som red när hästen blev skadad, hon som red eller om hästen skadade sig genom t.ex. olycka i hagen?  Ska avtalet löpa vidare i alla fall, så att medryttaren ska sköta om hästens skada och även i övrigt ta hand om hästen trots att hon inte kan rida - eller avbryts kontraktet om detta sker? Kanske beror detta på skadans omfattning och möjligheterna till att hästen blir frisk?
 • Vilket ansvar har medryttaren i övrigt? T.ex. finns det fordringsschema i stallet som medryttaren ska ta del i och ansvar för?
 • Vad händer om medryttaren blir sjuk eller skadad? Får hon sätta annan i sitt stället? Löper uppsägningstid eller avslutas kontraktet?
 • Vilka regler gäller om du inte längre vill ha medryttaren men denne vill fortsätta? Det är viktigt att få till en bra ”exit”, d.v.s. få till en möjlighet att avsluta kontraktet om någon av er tycker att det inte fungerar.
 • Om medryttaren hjälper till att öka hästens värde skall hon få någon ersättning för denna utbildning av hästen?
 • Anteckna vilken utrustningen som finns till hästen vid kontraktets början så att det lätt går att se att samma utrustning finns kvar när kontraktet avslutas.
 • Ange om det finns speciella regler i övrigt, t.ex. om medryttaren inte får använda egen sadel eller om hästen måste ridas med vissa benskydd.
 • Försäkra dig om att medryttaren har en egen försäkring som täcker ev. skador som den kan orsaka på hästen eller utrustningen.
 • Skriv ner några rader som kan vara tolkningshjälp om vad som är avsikten med avtalet, detta kan få stor betydelse om ni framöver blir osams.
 • Vad händer under sommaren? Ska hästen ha vila/gå på bete, eller ska den ridas och tävlas över sommaren och ha viloperioder vid andra tillfällen?

Som du ser är det många saker som bör vara med i ett kontakt, men det viktigaste är att du är noga med att kontrollera personer som du ska ha som medryttare. Finns det referenser från folk som sett denna person rida och ta hand om andra hästar? Titta när hon provrider hästen och var noga (filma gärna). Besök hästen vid något tillfälle även när det är medryttarens tur att ha hästen för att se efter så att den får den omvårdnad som ni har enats om. Självklart måste detta ske utan att du stör medryttaren eller hindrar denne i sin rätt att utnyttja hästen, det är också viktigt att du visar respekt för din medryttare och låter denne njuta av hästen, då brukar samarbetet bli som bäst.

Lycka till!
Med vänliga hälsningar

Eva Johansson
Advokat
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Johansson:

Eva Johansson


Eva Johansson är advokat med stort ridsportintresse. Hon jobbar bland annat med hästjuridik inom sitt företag Centrumadvokaterna.
Läs mer om Eva här!Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar