Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hästjuridik


Lämnar hästen hos beridare – vad gäller juridiskt?

Hej!
  
Jag ska lämna min fyraåring på utbildning hos en välkänd beridare. Han är mån om hästarna, rider bra och har ett välkänt system för hur hästarna ska utbildas. Min häst kommer till en början att stå där i två månader och sedan får vi se hur den utvecklas.
Nu till saken – personen i fråga har inte för vana att skriva avtal med hästägarna, utan har inställningen att ”det löser sig alltid” och ”det brukar inte vara några problem”. Detta känner jag är lite väl slappt, eftersom jag inte vill stå med en häst som eventuellt blir skadad eller felutbildad.
Ryttaren har nu gått med på att eventuellt skriva ett avtal om jag tar fram ett förslag. Men vad ska ett sådant innehålla? Vem ska man skriva som ansvarig för hästens skador och hur ska det skrivas? Jag kan ingenting om sådant här, men är väldigt mån om att inte hamna i en trist situation då jag vet att allt kan hända med de här levande djuren.

Tacksam för snabbt svar
Tack!
Camilla

Eva Johanssons svar:

Hej!
  
Det här är en jättebra och viktig fråga. Det finns inte många standardavtal här än. Du bör självklart börja med att ange parterna, alltså vem är det som träffar avtal om utbildningen av hästen. Är utbildaren ett aktiebolag eller en enskild näringsidkare? Detta är viktigt att reda ut. Beskriv sedan hästen noga. Ange dagens utbildningsståndpunkt, chipnummer, stamtavla och övrigt sedvanligt.

Vad ska hästen lära sig? 
Här kommer sedan något viktigt, ange vilken utbildningsståndpunkt hästen ska ha fått efter de två första månaderna. Om du ska kunna klaga på utbildningen är det viktigt att du har skrivit in i kontraktet vad hästen ska lära sig. Du bör vara så specifik som möjligt, allt ifrån att hästen ska stå still vid uppsittning till att den ska lära sig byta galopp i språnget. Ju mer noga du är här, desto bättre chans har du att få rätt om du senare inte är nöjd. Skriv gärna in hur många dagar i veckan hästen ska ridas och om den ska hoppas, ridas i skogen, tränas i att åka transport, tömköras osv.
Du bör ha med instruktioner om ifall hästen får gå med andra hästar i hagen eller om den ska gå ensam, om den ska ha benskydd i hagen, om den ska ha transportskydd ifall den behöver åka iväg med mera. Ska utbildaren tävla hästen bör detta anges speciellt.
Du bör skriva in i avtalet att utbildaren ska ha en ansvarsförsäkring och du bör själv se till att hästen är försäkrad till rätt värde. Det är bra om ni båda är ense om hästens värde då den kommer till utbildaren och att ni kan anteckna detta i kontraktet.

Vilket foder ingår?
Du bör skriva in vilket foder som ingår i kostnaden, till exempel allt foder ingår, eller endast 7 kilo grovfoder per dygn ingår. Ingår daglig mockning? Kostar det extra om hästen ska lindas efter varje arbetspass? Ingår mineraler?
Du bör ange om det endast är utbildaren som får hantera och rida hästen eller om det finns andra som får göra detta, till exempel hästskötaren. Ange också om hästskötaren får skritta fram/av hästen eller om hon får rida och träna den.
Se till att hästen är veterinärbesiktigad innan den lämnar dig, då har du en status på hästen vid avlämnandet. Helst ska den veterinärbesiktigas även när du hämtar hem den. Skriv noga in vilken utrustning som lämnas med hästen och beskriv även skicket på utrustningen. Ett tips är att även fotodokumentera denna, så att du i efterhand kan visa skicket på utrustningen om det skulle bli tvist om detta. Tag också gärna en bild på hästen innan du lämnar iväg den.

Rid hästen innan hemfärd
Självklart ska priset för tjänsten med i avtalet och det ska även anges hur betalning ska ske - en gång per månad, när du hämtar hästen eller i förskott (lite varning för att betala hela summan i förskott). Det är bra om det i kontraktet även finns vägledning om vad som händer vid missnöje, exempelvis vilken tingsrätt som ska användas för eventuell tvist, hur snart efteråt ska man klaga osv.
Det är bra om du kan rida hästen en gång innan den kommer hem, så att du kan kontrollera vilken utbildning den egentligen fått. Kontraktet bör upprättas i två exemplar, där ni tar varsitt. Det bör även regleras vad som händer om hästen skadar sig, ska du tillfrågas innan veterinärvård? Gäller detta även om situationen bedöms som akut? Ska du betala för hela den bokade tiden även om all tid inte utnyttjas på grund av att hästen skadats? En häst kan ju skada sig av ren olyckshändelse.
Reglera hur hästen ska komma till respektive från utbildaren, det vill säga ska du skjutsa, ska den hämtas eller ska den åka med transportör? Hur ska kontraktet förlängas om du vill ha mer utbildning? En månad i sänder? Två månader i sänder? Om du inte är nöjd med hästens utbildningsståndpunkt - ska hästen stanna kvar utan extra kostnad och utbildas lite till eller ska du få pengar tillbaka, eller är det här en risk du får ta? (Alla hästar lär sig inte lika fort.)

Det finns mycket mer som man kan reglera i det enskilda fallet, så ta inte dessa råd som uttömmande utan mer som vägledande. Hoppas dock att du fått lite vägledning om vad som är viktigt att ha med i ett träningskontrakt.

Med vänliga Hälsningar
Eva Johansson
AdvokatOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Johansson:

Eva Johansson


Eva Johansson är advokat med stort ridsportintresse. Hon jobbar bland annat med hästjuridik inom sitt företag Centrumadvokaterna.
Läs mer om Eva här!Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar