Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hästjuridik


Är det förbjudet att rida på enskild väg?

Hej!

Jag undrar hur det är med allemansrätten - kan de förbjuda oss att rida på enskild väg? De säger att det skadar vägen. Men hur ska vi kunna ta oss fram?

Får man rida i ett skogsbryn? Vi har frågat om vi fick göra en stig där, men det fick vi inte – men rida kan de väl inte säga något om? Det är ingen odling eller så, vi förstör inga plantor.

Berätta gärna mer om allemansrätten, det är så krångligt och alla säger olika!

Hoppas på svar!

/Petra

Eva Johanssons svar:

Allemansrätten är den begränsade rätt som var och en har att använda annans fastighet, då framför allt genom att färdas över, i synnerhet till fots (ridning ingår här) samt under en kortare tid vistas på den. Detta nyttjande får ej innebära att fastighetens ägare (eller annan med särskild rätt till fastigheten) tillfogas nämnvärd olägenhet eller lider ekonomisk skada. Denna begränsnings innebörd är ganska oklar. Ofta hänvisas till sedvanan, vilken varierar i olika delar av landet och kan även på andra sätt vara svår att slå fast. Att rida i ett skogsbryn någon gång då och då utan att trampa sönder eller förstöra på annat sätt bör ej vara att anse såsom tillfogande av nämnvärd olägenhet och ej heller föranleda ekonomisk skada.  

Allmänheten har, med stöd av allemansrätten i princip rätt att gå, cykla åka skidor, rida samt köra med häst och vagn på enskilda vägar. Detta gäller  oavsett om vägen har en eller flera ägare. Gällande ridning och körning med häst och vagn har dock ägaren till den enskilda vägen rätt att förbjuda sådan användning, om vägen tar allvarlig skada av det. Om sådan skada uppstår har ägaren dessutom rätt till skadestånd.

Jag hoppas att du har fått svar på dina frågor, trevlig ridning!

Med vänlig hälsning
Eva Johansson
Advokat, Centrumadvokaterna ABOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Johansson:

Eva Johansson


Eva Johansson är advokat med stort ridsportintresse. Hon jobbar bland annat med hästjuridik inom sitt företag Centrumadvokaterna.
Läs mer om Eva här!Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar
Är markägaren ansvarig om en häst blir förgiftad av växter?
Eva Johansson svarar
Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar
Vad är argumenten mot att rida dressyr bettlöst?
Emelie Brolin svarar