Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hästjuridik


Felet på hästen måste vara väsentligt om köpet ska hävas

Hej!
 
Jag sålde en häst för en månad sedan till en familj. Nu vill köparen häva köpet på grund utav att hästen inte fungerar i deras flock. Han är valack och hoppar på stona samt jagar iväg de andra valackerna i hagen. Jag har rekommenderat henne att sära på flocken och jag har även erbjudit henne hjälp genom att komma hem till henne och hjälpa till en helg (får åka 65 mil!) och har även erbjudit mig att ta honom på träning gratis under en månad tills hennes tränare kommer hem ifrån en resa. Jag har också erbjudit mig att betala halva inackorderingen om hon "skickar" honom på försäljning till någon annan.
 
Hon hävdar att hon kan häva köpet på grund av han var klapphingst (är kastrerad som tvååring på klinik) och det visste hon inte vid köpet. Hon hävdar också att hon kan häva köpet eftersom hon trodde att han kastrerats vid ett års ålder, men han kastrerades egentligen vid två års ålder. Jag har inte gett henne några klara besked exakt när han kastrerades för att jag inte visste säkert och sa till henne att: "jag TROR att han kastrerades vid 1-2 år". Men jag har även pratat med min veterinär, hippologstudenter vid SLU och två utav mina tränare och alla hävdar att när kastreringen skedde och om han var klapphingst eller inte har ingen betydelse. Han var så pass ung när han kastrerades och han gjorde det "ordentligt" på klinik så det ska inte ha någon betydelse för hur han beter sig idag. Har hon rätt att häva köpet?
 
Tack för svar!

Eva Johanssons svar:

Hej!
Det här var en svår fråga.
 
Om man som köpare köper en valack men får en klapphingst är detta ett fel.
 
Man har då inte fått det som man köpt. Frågan är då om det verkligen är just att han är klapphingst som gör att han inte fungerar i flocken eller om det finns annan anledning till att hästen inte fungerar? Här måste köparen faktiskt göra ett visst samband mellan att hästen är klapphingst och att han inte fungerar troligt, för att hon skall få kräva något av säljaren. Om man utgår ifrån att Ni båda är privatpersoner och att vi därför skall lösa ärendet enligt köplagen blir det då här:
 
Är det fel på hästen? Ja, om man köper en valack men får en klapphingst är detta ett fel (kolla dock noga så att någon veterinär verkligen sagt att hästen är klapphingst, så att det inte är något som köparen bara tror).
 
Nästa fråga blir då om felet är väsentligt för köparen. Det krävs att felet är väsentligt för att man skall få häva köpet eller kräva att säljaren åtgärdar och levererar en felfri "vara". Här vet man för lite, vi vet inte priset på hästen, vi vet inte vilket användningsområde som parterna tänkt sig, inte ålder och inte utbildningsståndpunkt. Vi vet inte heller vad det står i kontraktet.
 
Om det är så att det är ett väsentligt fel på hästen har säljaren rätt att avhjälpa felet. Säljaren har erbjudit sig att göra detta på olika sätt, men om det nu verkligen är så att hästen är klapphingst är det en operation för att rätta till detta som är det avhjälpande som krävs. Om felet inte är väsentligt har köparen inte rätt att häva.
 
Om säljaren inte vill/kan rätta till felet har köparen rätt att häva köpet om felet är väsentligt och syftet med köpet har förfelats och man kan göra troligt med hänsyn till pris och andra omständigheter runt köpet att köparen inte hade köpt hästen om denne vetat om felet. En intressant sak är dock om köparen haft möjlighet att upptäcka felet vid undersökning av hästen före köpet? Har det inte gjorts någon veterinärbesiktning har säljaren möjlighet att hävda att köparen borde upptäckt felet vid en normalt noggrann besiktning och att köparen därför inte får åberopa felet nu. Om köparen gjort en normalt noggrann veterinärundersökning före köpet och man trots detta inte upptäckt att hästen är klapphingst talar detta för att köparen har rätt att vara missnöjd.
 
Alltså - att hästen inte fungerar i flocken är inget som säljaren kan ta ansvar för, men om hästen är klapphingst och detta är väsentligt för köparen och köparen inte har upptäckt detta trots noggrann veterinärundersökning vid köpet har säljaren en skyldighet att åtgärda felet, d.v.s. bekosta en operation så att hästen blir valack, vilket den såldes såsom. Först om säljaren vägrar att åtgärda problemet med att hästen är klapphingst kan det bli aktuellt att häva köpet.
 
Detta svar gäller under förutsättning av att båda parter är privatpersoner.
 
Med vänliga Hälsningar
 
Eva Johansson
Advokat 
 
Centrumadvokaterna Syd ABOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Johansson:

Eva Johansson


Eva Johansson är advokat med stort ridsportintresse. Hon jobbar bland annat med hästjuridik inom sitt företag Centrumadvokaterna.
Läs mer om Eva här!Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar