Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hästjuridik


Hur funkar återköpsrätt?


Publicerat: 2014-01-26
Jag ska köpa häst och har sett att i ganska många annonser står det att hästen säljs med återköpsrätt. Hur fungerar detta i praktiken? Kan säljaren verkligen kräva återköpsrätt?

Eva Johanssons svar:

Hejsan!

Det är möjligt att avtala om en återköpsrätt. I Sverige har vi avtalsfrihet så om säljare och köpare är ense om att det ska finnas en återköpsrätt och om denna dokumenteras i köpekontraktet så är detta ett avtalsvillkor som är giltigt. Det är viktigt att man skriver lite mer i kontraktet än att bara ”återköpsrätt föreligger”. Man bör skriva hur ägaren ska meddela tidigare ägare att hästen ska säljas, ska detta ske skriftligen, över telefon, över mail eller hur ska det ske? Man ska skriva in hur lång tid gamla ägaren har på sig att svara och lämna besked om denne vill köpa tillbaka hästen eller ej. Man bör avtala om vilket pris som ska gälla, men fundera noga över detta så att det inte blir oskäligt för någon part. Tänk på att ett skäl till att man vill sälja hästen igen kan vara att den skadat sig och inte längre duger till det ändamål man köpt den för (t.ex. ett sto som skadat sig och inte längre duger som ridhäst, men väl som avelssto) är det då rimligt med samma pris som vi första försäljningen (den till nuvarande ägare?). Man bör också tänka på att ett annat skäl till att man säljer hästen är att man utbildat den och att den nu är så bra att den bör få gå vidare till annan ryttare, är det då rimligt med samma pris som vid första försäljningen? Undvik att skriva att hästen skall återköpas till ”marknadsvärdet” eftersom det då troligen kommer att uppstå en konflikt runt vad som är hästens marknadsvärde. Om man ska använda marknadsvärdet bör man även enas om hur detta ska fastställas; ska hästen ha ett visst värde om den vunnit en LA, ett annat om den placerat sig i MSV eller ska någon utomstående fastställa ett marknadsvärde på hästen? En annan viktig sak är att man bör ha med något i kontraktet runt vad som händer som ägaren struntar i att erbjuda gamla ägaren att köpa tillbaka hästen. Ska det utgå ett bötesbelopp (hur stort?) eller ska det ske något annat?

 

Som Du ser är det en hel del att tänka på för båda parter om man vill ha med en återköpsklausul i kontraktet, men det är fullt möjligt att få med en sådan och om den utformas rätt (så att den inte blir uppenbart oskälig för någon av parterna) är den giltig.

 

Med vänliga Hälsningar

Eva Johansson

Advokat
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Johansson:

Eva Johansson


Eva Johansson är advokat med stort ridsportintresse. Hon jobbar bland annat med hästjuridik inom sitt företag Centrumadvokaterna.
Läs mer om Eva här!Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar