Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hästjuridik


Hur viktigt är det med kontrakt inför sommarbete?

Hej! Jag ska lämna i väg min häst på sommarbete snart och undrar hur viktigt det är att jag upprättar ett kontrakt med den som äger marken/tillhandahåller betet? Vad ska det stå i kontraktet om det är viktigt, och vad är det ofta man tvistar om när det gäller just sommarbete?
  
På stället jag tänkte lämna henne står de för all tillsyn och de har mycket bete, men är det så att de måste kontakta mig om betet tryter? Och hur ska jag tänka när min häst sätts i flocken, om det blir skador på hästarna vem är då ansvarig? Hon som äger marken eller hästägarna? Jag tänker också på det här med insekter och småsår, kan jag kräva att markägaren tar hand om sådant?
  
Tacksam för svar!


Eva Johanssons svar:

Hej!
  
Det här med kontrakt blir viktigt först när det uppstår en tvist, men om man inte har ett kontrakt när det uppstår tvister är det ofta mycket svårt att utkräva ansvar från den som har betet.
Det är viktigt med tydlighet, vad ingår i den summa jag betalar, vem förväntas göra vad, alltså ska hästägaren utöva tillsyn över hästarna eller ska den som upplåter betet göra det? Om tillsyn ingår, hur omfattande är den? Ingår det att man räknar hästarna en gång om dagen så att de är kvar, eller tar man in dem en och en i en inhägnad och visiterar dem?
Det är viktigt att reglera frågor som "vad händer om betet tryter på grund av en mycket torr sommar?". Ingår hö eller får du betala extra om det behövs stödutfordring? Vem bestämmer när betet är så dåligt att det behövs stödutfordring och ingår den tillsynen i avgiften eller inte?
Här finns inga allmänna regler att återvända till, utan detta är något du måste bestämma med de som har betet. Och då är det jättebra att skriva ner vad som gäller, så att ni vet vem som har ansvar för vad.
  
Det är också viktigt att klargöra vilka regler som gäller för att undvika skador, ska exempelvis alla hästar vara utan eller med skor? Får man ta ut hästen för ridning eller ska hästarna vistas i hagen hela tiden?
Andra viktiga saker att reda ut är vem hästägarna vänder sig till om staketet blir nedrivet. Det är också viktigt att reda ut vad som gäller om hästarna skulle bråka när de släpps ihop. Det är alltid tråkigt med skador på hästarna, men om man inte har rett ut vem som bär ansvaret kan det dessutom bli en tvist om eventuella veterinärkostnader, vilket är ännu mer trist.
Det är också bra att klargöra hur många hästar som ska gå på betet, så att det inte blir så att det efter halva säsongen kommer ytterligare fem hästar – och så blir det plötsligt trångt i hagen. Det här med vem som ansvarar för hästarna bör ni reda ut innan, för inte heller här finns det några klara regler att falla tillbaka på.
  
Vad gäller småsår kan jag tycka att om det ingår all tillsyn så ska markägaren hantera dessa, men för att vara säker är det saker ni bör diskutera innan och skriva ner. Insekter är det svårt att göra något åt, normalt sett har markägaren inte ansvar för att spruta insektsmedel på hästarna eller sätta på dem flughuvor. Utan detta ansvar ligger på hästägaren, men vi har avtalsfrihet så vill ni ha det på annat sätt går det bra att avtala om något annat.
Det ska också tydligt framgå vad priset är för betet, när du ska betala och till vilket konto, allt för att undvika oklarheter.
Vanligaste tvisterna rör att hästägarna tycker att det släpps in för mycket hästar i hagen så att betet inte räcker och skaderisken blir för stor, att det blir tvist om vem som ska betala för stödutfordringen, hur mycket extra som ska läggas in till hästarna och vad som ingår i den tillsyn som erbjuds. Dessa saker är därför extra viktiga att reda ut innan ni släpper ut hästen på betet.
  
Lycka till med sommarbetet, hoppas att du och din häst får en underbar sommar!
  
Hälsningar
EvaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Johansson:

Eva Johansson


Eva Johansson är advokat med stort ridsportintresse. Hon jobbar bland annat med hästjuridik inom sitt företag Centrumadvokaterna.
Läs mer om Eva här!Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hur tränar man momentet "gradvis längning av hästens form"?
Bo Jenå svarar
De inackorderades väg fram till stallet sköts inte – vad gäller?
Eva Johansson svarar

Hur tänka vid röntgenfynd på knäled vid köp av häst?

Hanna Borg svarar
Värm upp i rätt tempo – med självbärighet
Bo Jenå svarar
Att låta hästen vila helt – eller inte?
Bo Jenå svarar
Tips om serier med småhinder
Karin Martinsen svarar
Hur skrittar man fram – och tränar i skritt – med mening?
Bo Jenå svarar
Hur ska man träna en häst som tvärnitar eller drar i väg?
Karin Martinsen svarar
"Rida på bommar utan stigbyglar hjälper vid sitsproblem"
Karin Martinsen svarar
Konstigt beteende när flockens ledare gått bort
Jenny Yngvesson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour

Senaste numret

Hippson nr 1
Special: Bli bäst på helheten. I årets första nummer djupdyker vi i Pether Marknes vinnande system. Tidningen innehåller även unika planeringsmallar för häståret.
Läs mer om innehållet

Dessutom:

  • Rid din häst med takt och schuvung
  • John Hickey tömkör över hinder
  • Rakriktad häst rör sig balanserat
  • Planera ditt foderår
  • Så lägger du ett sårbandage 
  • Fyra dagliga stretchövningar
  • Professorn om träningsfria perioder
  • Tips för ett systematiserat hingstval

Och mycket, mycket mer...

Bli prenumerant!
Tecknar du en prenumeration skickar vi specialnumret till dig direkt, utan extra kostnad. Därefter får du ytterligare sex utgåvor. Allt som allt sparar du 198 kronor jämfört med lösnummerpris.

Till erbjudandet
Galleriet på Hippson Market