Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hästjuridik


Köpa häst från utlandet via svensk förmedlare – vad gäller?

Jag ska köpa häst och letar på de vanliga sajterna. Dock upplever jag det som att det är extremt vanligt att hästen står utomlands och säljs genom en person i Sverige. Man målar upp hästen som så superduperbra på alla sätt och så står det längst ner - hästen står i Holland, transport ordnas och så vidare. Jag bara undrar - hur säkert är detta ur juridisk synpunkt? Vem är det som är ansvarig om det händer något under transporten av hästen? Jag, försäljningsstallet eller ”agenten”? Hur ska man göra en sådan här affär för att få den så säker som möjligt, vilka fallhål finns det och borde jag helt ignorera dessa hästar när jag letar?

Eva Johanssons svar:

Hej!
  
Det här är en viktig fråga som tas upp. Normalt sett är det så att om hästen säljs via en företagare i Sverige, så kan man vända sig med eventuella framtida krav mot denne, men det finns en otydlighet i lagen när hästens säljare är ett utländskt företag – vilket det ofta är. Jag har dock inte sett att detta prövats fullt ut i domstol ännu, varför det är lite osäkert om du kan vända dig mot den svenska förmedlaren eller om det är så att du måste vända dig till det utländska företaget. Min uppfattning är att lagstiftaren har tänkt att du ska vända dig till den svenska förmedlaren, men eftersom detta ännu inte är prövat av högsta instans finns här en klar osäkerhet.

Det du kan göra för att ta bort det här problemet är att kräva att den svenska förmedlaren står som säljare till hästen, då är det helt säkert att du kan rikta eventuella krav mot säljaren i Sverige. Tänk också på att få hästen veterinärbesiktigad i Sverige (du ska vara med), av svensk veterinär. Du kommer att få höra att hästen redan är besiktigad i hemlandet, men min erfarenhet är att dessa besiktningar inte alltid är helt tillförlitliga. För att vara säker är det bättre att låta svensk veterinär undersöka hästen, även om detta innebär en tillkommande kostnad för dig. Se till att få med i kontraktet att du har rätt att inte fullfölja köpet om svensk veterinär inte kan rekommendera köp, se också till att det i kontraktet står att du om du väljer att inte fullfölja köpet inte blir skyldig att erlägga några kostnader för till exempel transport eller besiktning i hästens hemland.

Jag avråder från att köpa en häst som du inte kan undersöka ordentligt före köpet, i en ordentlig undersökning ingår också provridning. Är hästen så toppenbra som det utmålas är det inga problem för säljaren att ta hit hästen så att du kan undersöka och provrida. Säljaren kan i så fall lätt sälja hästen till någon annan. Om det är ett problem för säljaren att ta hit hästen, bör man ta detta som en varningssignal om att något inte står rätt till.
Det är tyvärr vanligt att man endast får ett kvitto på en häst som är köpt från utlandet. Mitt råd är att inte acceptera att endast få ett kvitto utan att kräva att få ett kontrakt. I kontraktet ska det stå saker som utbildningsståndpunkt, vad hästen ska användas till framöver, vilka eventuella garantier säljaren lämnar, om du kan frånträda köpet om hästen inte går att försäkra utan reservationer med mera. Om du inte lyckas få det svenska företaget att stå som säljare av hästen bör du få med en klausul om att eventuell tvist ska avgöras enligt svensk lag och av svensk domstol.

Som du ser är det inte helt lätt att svara på frågan om vem som är ansvarig för eventuella framtida problem med dessa hästar, men det finns saker du kan göra som gör affären lite säkrare, som du ser ovan. Tänk på att om hästen verkar för bra för sitt pris, så är den förmodligen inte det. Be att få se veterinärjournaler, tävlingsresultat med mera och se till att du har möjlighet att provrida och undersöka hästen i Sverige innan affären blir bindande. Om du inte får detta bör du backa ur affären och i stället titta på andra hästar.

Med vänliga hälsningar
Eva Johansson
AdvokatOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Johansson:

Eva Johansson


Eva Johansson är advokat med stort ridsportintresse. Hon jobbar bland annat med hästjuridik inom sitt företag Centrumadvokaterna.
Läs mer om Eva här!Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar