Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hästjuridik


Köpa tillbaka häst med fång – trots att det angavs vid försäljningen?

Hej! Jag (privatperson) sålde en häst efter godkänd veterinärbesiktning på klinik med exportröntgen. Jag meddelade även att hästen tidigare har haft fång och att hon borde inte släppas på fritt bete, samt att man skulle vara försiktig med foder. Efter två och en halv månad visar hästen hälta och det syns förändring på röntgen, som inte fanns på röntgen vid besiktningen. Veterinär säger att det kan vara fångrelaterat. Nu vill köparen lämna tillbaka hästen. Är det möjligt? Det står i kontraktet att hästen tidigare är behandlad för fång.


Eva Johanssons svar:

Hej!
  
Utifrån hur frågeställaren beskriver att hon dels muntligen upplyst om hästens tidigare fångproblematik och lämnat upplysningar om hur hästen ska hanteras för att undvika återfall, dels att det klokt nog står inskrivet i kontraktet att hästen tidigare har haft fång – och slutligen utifrån att veterinären säger att hästens problem nu är fångrelaterade – så gör jag bedömningen att det är ytterst osannolikt att köparen får lov att lämna tillbaka hästen om det hela prövas i domstol.
  
Anledningen till att jag gör denna bedömning är att köparen vid köpetillfället visste om att hästen hade den här problematiken. Säkerligen har detta också påverkat priset för hästen. Vidare beskrivs att det nu finns röntgenförändringar som inte fanns vid köpetillfället. Detta visar att förändringarna har tillkommit efter köpet, och därmed är förändringarna inte något som säljaren behöver ta ansvar för.
  
Här ser man att även säljaren kan ha god nytta av en korrekt besiktning av hästen. Genom att det gjordes röntgen vid besiktningen kan säljaren visa att hästen var fri från röntgendefekter vid köpetillfället, därmed kan säljaren visa att defekten har uppkommit senare. Vilket gör att säljaren med största sannolikt slipper ansvar.
  
Med vänliga Hälsningar
Eva Johansson
AdvokatOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Johansson:

Eva Johansson


Eva Johansson är advokat med stort ridsportintresse. Hon jobbar bland annat med hästjuridik inom sitt företag Centrumadvokaterna.
Läs mer om Eva här!Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Häst som plötsligt börjat springa vid sidan av hindren
Helena Persson svarar
Frustrerad och ledsen i ridningen på grund av stress
Nina Bengtsson svarar
Varierad träning bäst för häst med "svaga" bakknän
Nina Bengtsson svarar
Vad gäller kring återköpsklausul efter åtta år?
Eva Johansson svarar
Häst som drar inåt i volten
Nina Bengtsson svarar
Häst som svettas dygnet runt
Eva Andersson Sharon svarar
Travhoppning bra för taggad häst
Victoria Almgren svarar
Häst som slår ihop framtänderna vid ridning
Eva Andersson Sharon svarar
Utmana galoppen ett måste inför utomhussäsongen
Victoria Almgren svarar
Ponny stegrade vid köpet – nu vill köparen reklamera
Eva Johansson svarar