Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hästjuridik


Köpa tillbaka häst med fång – trots att det angavs vid försäljningen?

Hej! Jag (privatperson) sålde en häst efter godkänd veterinärbesiktning på klinik med exportröntgen. Jag meddelade även att hästen tidigare har haft fång och att hon borde inte släppas på fritt bete, samt att man skulle vara försiktig med foder. Efter två och en halv månad visar hästen hälta och det syns förändring på röntgen, som inte fanns på röntgen vid besiktningen. Veterinär säger att det kan vara fångrelaterat. Nu vill köparen lämna tillbaka hästen. Är det möjligt? Det står i kontraktet att hästen tidigare är behandlad för fång.


Eva Johanssons svar:

Hej!
  
Utifrån hur frågeställaren beskriver att hon dels muntligen upplyst om hästens tidigare fångproblematik och lämnat upplysningar om hur hästen ska hanteras för att undvika återfall, dels att det klokt nog står inskrivet i kontraktet att hästen tidigare har haft fång – och slutligen utifrån att veterinären säger att hästens problem nu är fångrelaterade – så gör jag bedömningen att det är ytterst osannolikt att köparen får lov att lämna tillbaka hästen om det hela prövas i domstol.
  
Anledningen till att jag gör denna bedömning är att köparen vid köpetillfället visste om att hästen hade den här problematiken. Säkerligen har detta också påverkat priset för hästen. Vidare beskrivs att det nu finns röntgenförändringar som inte fanns vid köpetillfället. Detta visar att förändringarna har tillkommit efter köpet, och därmed är förändringarna inte något som säljaren behöver ta ansvar för.
  
Här ser man att även säljaren kan ha god nytta av en korrekt besiktning av hästen. Genom att det gjordes röntgen vid besiktningen kan säljaren visa att hästen var fri från röntgendefekter vid köpetillfället, därmed kan säljaren visa att defekten har uppkommit senare. Vilket gör att säljaren med största sannolikt slipper ansvar.
  
Med vänliga Hälsningar
Eva Johansson
AdvokatOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Johansson:

Eva Johansson


Eva Johansson är advokat med stort ridsportintresse. Hon jobbar bland annat med hästjuridik inom sitt företag Centrumadvokaterna.
Läs mer om Eva här!Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Att ta steget från Lätt A till Medelsvår C – vad krävs?
Emelie Brolin svarar
Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar
Häst som har problem med återkommande hovbölder
Hanna Borg svarar
Studier kring uringvägsinflammation på häst
Hanna Borg svarar
Häst som stannar ut sig på tävling – men hoppar allt på träning
Helena Persson svarar
Häst som inte går fram för skänkeln
Emelie Brolin svarar
Häst sparkad på betet – vem är ansvarig?
Eva Johansson svarar
Hindren kommer tätare i högre klasser
Helena Persson svarar
Häst med svullnad på utsidan av skenan – hur behandla?
Hanna Borg svarar