Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hästjuridik


Köpte en renrasig tinker - som visade sig vara en korsning

Hej,
  
Jag köpte en tinker i oktober 2011. Enligt annons och köpekontrakt är det just en tinker. Passet var på väg och vi bestämde att det skulle skickas till mig så fort det kom. Efter cirka en månad frågar jag om passet och får svaret att hon (uppfödaren) inte har hört något och att hon ska kolla upp detta.
  
Jag får dagen efter svar via Facebook att det självklart hade blivit något problem och att det inte skulle gå att registrera hästen som en tinker. Detta på grund av att pappan tydligen inte är tinker utan en irländsk cob... Detta visste uppfödaren från början, men hon har medvetet ändå skrivit att det är en tinker i annonsen. Hon har sedan dess sagt att hon kan registrera hästen som tinker part breed, men det verkar inte komma något pass på det heller - jag sa visserligen att jag hade köpt en tinker och ville att det skulle stå tinker i hennes papper då också. 
Sedan dess har jag så sent som i början av maj gjort en förfrågan via Facebook om hur det går med passet och om det är på väg. Men nu svarar hon inte ens på det.
  
Frågan är hur jag ska göra, jag har ju köpt en enligt annons och köpekontrakt renrasig tinker, men har fått en korsning. Jag är jätteförtjust i hästen och vill självklart behålla henne, men fortfarande har hon ju inga papper och framför allt är det ju ingen renrasig häst, som jag faktiskt åkte 90 mil för att köpa.
Kan jag kräva pengar tillbaka, eller är det jag som får stå där och ha betalat fullpris för en renrasig häst samt får fixa ett pass själv, trots att uppfödaren har sagt att hon ska fixa det?

Eva Johanssons svar:

Hej!
  
Du skriver att du har köpt en häst som utannonserats som en tinker. Det har därefter visat sig att det inte har varit en tinker och därför innebär detta att hästen avviker från ert köpeavtal. Om du tycker om hästen så mycket att du ändå vill behålla den har du rätt att begära prisavdrag eftersom hästen avviker från det ni har avtalat om.
  
Om det står i annonsen eller i köpeavtalet att ett pass ska ingå så är det säljarens skyldighet att ordna detta. Om hon däremot bara muntligen har sagt det till dig, och sen förnekar det, så är det du själv som måste bevisa att ni avtalat om att pass skall ingå. Utan att ha skriftligt material är detta svårt att bevisa.
  
Det är dock viktigt att du reklamerar (klagar) till säljaren och påtalar vad du anser är fel i varan (hästen), så fort som möjligt. Annars kan du i värsta fall förlora rätten att kräva dessa saker av säljaren i ett senare skede. I kommunikationen med säljaren är all form av skriftlig bevisning, som till exempel e-post och brev är, och muntlig bevisning som till exempel vittnen oftast bra som bevisning.
  
Med vänliga hälsningar,
Eva Johansson
Advokat
Centrumadvokaterna Syd AB


OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Johansson:

Eva Johansson


Eva Johansson är advokat med stort ridsportintresse. Hon jobbar bland annat med hästjuridik inom sitt företag Centrumadvokaterna.
Läs mer om Eva här!Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar
Häst som har problem med återkommande hovbölder
Hanna Borg svarar
Studier kring uringvägsinflammation på häst
Hanna Borg svarar
Häst som stannar ut sig på tävling – men hoppar allt på träning
Helena Persson svarar
Häst som inte går fram för skänkeln
Emelie Brolin svarar
Häst sparkad på betet – vem är ansvarig?
Eva Johansson svarar
Hindren kommer tätare i högre klasser
Helena Persson svarar
Häst med svullnad på utsidan av skenan – hur behandla?
Hanna Borg svarar
Häst som plötsligt börjat springa vid sidan av hindren
Helena Persson svarar