Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hästjuridik


Köpte "frisk" häst – som nu påstås ha en gammal skada


Publicerat: 2016-01-31

Hej!
  
Jag köpte en ponny i oktober, för 50 000 kronor. Häromdagen blev jag uppringd av förrförra ägaren som berättade att ponnyn inte får tävla eller träna hårt på grund av en skada den har haft, och som finns dokumenterad. De jag köpte av visste att vi skulle tävla i hoppning och fälttävlan.
  
Jag besiktigade ponnyn innan köp men var inte med själv, pratade med veterinären senare under dagen och han godkände ponnyn. Veterinären var mest bekymrad för vikten och sa därför att vi skulle ta det lugnt i början. Vi red bara ut och tog några hopplektioner, annars handlade det bara om att lära känna honom i skogen.
Han fick några dagar innan nyår ett sår på benet som blev inflammerat och behandlat. Så vi har inte ridit på honom efter nyår för att det ska läka ordentligt.
  
Jag vet att försäkringsbolaget kommer att kontakta mig, då de har öppnat upp hans gamla filer igen så att alla kan läsa. Dessutom kommer jag att få veterinärens dokumentation från förrförra ägaren. Hur ska jag göra? Vad har jag för rättigheter? Häva köp? Måste jag ha advokat?
  
Kvinnan jag köpte av besiktigade honom och fick rena papper, hon tog över försäkringen men fick inte A1-försäkra på grund av tidigare skada. Hon använde ångerrätten och tog bort försäkringen hos Agria för att sedan ta en ny hos Folksam med sitt veterinärintyg. Vad jag förstod nu så skulle Agria kontakta Folksam och vad som händer vet jag inte...  
  
Mvh Angelica


Eva Johanssons svar:

Hej!
  
Du har hamnat i en tråkig situation. Men för att komma ur situationen så bra som möjligt måste du börja med att reklamera, det vill säga klaga till säljaren. Du ska göra detta skriftligen eller på annat sätt så att du i efterhand kan bevisa att du har klagat och vad innehållet i ditt klagomål var.
Du ska när du skriver till säljaren tala om att det var tydligt att ponnyn skulle användas för träning/tävling i hoppning och fälttävlan, och att säljaren visste om att hästen inte skulle klara detta. Ändå har hon underlåtit (låtit bli) att berätta om det för dig. Förklara också att syftet med köpet förfelas om du inte kan träna och tävla ponnyn och att du vill lämna tillbaka hästen. Tänk på att det kan vara svårt att visa att säljaren kände till att du skulle tävla i hoppning om detta inte finns dokumenterat i kontraktet.
  
Gammal skada?
Om ditt syfte var att köpa ponnyn som tävlingsponny anser jag att det är ett allvarligt fel på ponnyn om den inte kan tränas hårt eller tävlas. Frågan är självklart varför ponnyn inte kan tävlas och tränas hårt? Kan det vara någon gammal skada som har läkt av så att ponnyn numera kan klara av att träna hårdare och/eller tävla? Det är viktigt att få fram uppgifter om vad som har varit fel på ponnyn, samt prognosen för att den ska hålla i framtiden. Du har visserligen endast haft ponnyn sedan oktober, men om jag förstår frågan rätt har hästen inte visat symtom på gamla skador. Utan det som har kommit på benet har kommit genom yttre påverkan.
Tänk på att alltid be att få en fullmakt så att du kan kolla upp en ponny eller häst som du tänker köpa hos försäkringsbolaget. Be även att få en fullmakt att ringa upp den veterinär som har varit behandlande. Genom att tala med dessa parter kan du få information om ponnyn som kan vara helt avgörande för om du vill köpa den eller inte.
  
Skadan kan "maskeras"
Att en ponny säljs med rena veterinärpapper visar egentligen bara att den var frisk vid tillfället för undersökningen. En skada kan ”maskeras” av att en häst får vila en längre tid, vilket är viktigt att tänka på.
Om skadan är så allvarlig att du inte kan träna och tävla med ponnyn, och det är tydligt att det var detta som var syftet med köpet (vilket prislappen faktiskt talar för), bör du kunna häva köpet och lämna tillbaka ponnyn. Du ska då få tillbaka de pengar du har lagt ut på den, till exempel köpeskillingen.
Om du kan hitta en överenskommelse med säljaren behöver du ingen advokat, men om säljaren vägrar att ta tillbaka ponnyn och du bestämmer dig för att stämma i tingsrätten – då behöver du en advokat eller jurist med kunskaper om hästjuridik vid din sida. Detta för att sköta om processen och få ett så bra resultat som möjligt. Ofta kan du i så fall få hjälp med kostnaderna via din hemförsäkring (rättsskydd).
Under alla förhållanden är det viktigt att du snarast kontaktar säljaren, om du avvaktar för länge med detta riskerar du att helt förlora din rätt att påstå att ponnyn är behäftad med fel.
  
Hoppas verkligen att det löser sig för dig, lycka till!
  
Med vänliga hälsningar
Eva Johansson
Advokat
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Johansson:

Eva Johansson


Eva Johansson är advokat med stort ridsportintresse. Hon jobbar bland annat med hästjuridik inom sitt företag Centrumadvokaterna.
Läs mer om Eva här!Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar