Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hästjuridik


Att lämna ut hästen på prov – eller inte?


Publicerat: 2013-04-07
Jag ska sälja min häst som jag har haft sedan tio år tillbaka. Hos mig har hon gått som hopphäst på hobbynivå och hon ska fortsätta med att träna och tävla hos den nya ägaren. Jag kommer väl överens med den nya ägaren och hon har varit här och provridit hästen tre gånger. Till saken hör dock att hästen är en speciell individ som kräver tålamod både på marken och i ridningen. Jag vill ju att min häst ska få det så bra som det bara går och jag vill också att den nya ägaren ska känna sig trygg, så att de får en bra relation.
  
Nu till saken. Vi har pratat om det här med prövotid, alltså att hon ska få ha hästen i låt säga en månad på prov innan köpet går igenom. Vad är din erfarenhet av att låna ut hästen på prov? Hur lång tid är rimligt att sätta? En vecka känns kort om nu intentionen är att de verkligen ska kunna lära känna varandra lite mer. 
Har du många tvister i prövotids-ärenden? Vad går de i så fall ut på? Vilka är riskerna som du ser det med att låna ut hästen på prövotid? Är det vanligt att man gör det? Hur skriver man i avtalet med tanke på skaderisken och så vidare?
  
Jag vill ju inte få tillbaka en skadad häst och att den nya ägaren i så fall kommer undan ansvar. Knivigt, men som sagt, det är så viktigt för mig att det klickar mellan dem och att min häst trivs i sitt nya stall, med sina nya kompisar och så vidare. Hur resonerar du, rent juridiskt?

Eva Johanssons svar:

Hej!
  
Det här är en svår fråga där det egentligen inte finns några bra svar, utan frågan om att lämna ut på prov eller ej måste avgöras från fall till fall.
Risken är ju helt klart att du som säljare får hem en skadad häst och då blir frågan om hästen skadades hos säljaren eller hos provryttaren. Nästa fråga blir om skadan är en olycka eller om den beror på vårdslöshet.
  
Minst en månad
Om du överväger att lämna ut hästen på prov, fundera på om den till exempel kan stå kvar i ditt stall och om ryttaren kan komma dit och pröva vid flera tillfällen? Detta förfarande gör att du har lite kontroll på vad som händer med hästen. Det gör även att du kan ingripa om något verkar tokigt och detta innan det blir skador eller andra problem.
Om det inte är möjligt får du väga riskerna med att låna ut hästen mot det positiva som ett lån kan medföra. Väljer du att låna ut hästen är nog minsta möjliga tid för att uppnå syftet en månad.
Jag råder dig att skriva ett ordentligt fodervärdsavtal under denna period. Se till att du lämnar ut en häst som är nybesiktigad utan anmärkningar och skriv tydligt in i avtalet att du ska få tillbaka en häst i samma skick, det vill säga nybesiktigad utan anmärkning om prövotiden inte resulterar i köp.
Skriv tydligt in att fodervärden är fullt ansvarig för all värdeminskning som hästen genomgår under prövotiden, oavsett om den beror på olyckshändelse eller på vårdslöshet.
Om det är så att det finns begränsningar i hur hästen får användas under prövotiden ska dessa finnas med skriftligen i avtalet. En viktig fråga är om den nya ryttaren får tävla hästen? Får hästen prövas hos tränare? Får man rida terräng? Får hästen gå med andra i hagen och så vidare. Fundera noga igenom det här så att ni båda är införstådda med vad hästen får göra och vad den inte får göra under prövotiden.
  
Upplys om eventuella fel
En annan viktig sak är att du tydligt måste upplysa den tilltänkta köparen om hästens eventuella egenheter, så att denne vet vad den köper. Det är bättre att upplysa om eventuella problem redan nu än att få en tvist runt dem senare.
Min erfarenhet är att det ofta blir problem när man lånar ut en häst. Jag tänker inte så mycket på att låna ut för provridning utan att låna ut på foder, inför eventuellt kommande köp. Det som tyvärr händer är att hästen blir skadad och därefter blir det diskussioner om vem som ska svara för kostnaden för veterinär och rehabilitering. För undvikande av detta är det viktigt med tydliga avtal och med reglering av vem som bekostar försäkring, självrisk, veterinär och mediciner samt att hästen ska återlämnas i samma skick som den mottogs i om det inte blir köp. Du som ägare ska hålla hästen försäkrad under prövotiden.
  
Kan bli överansträngd
Det som ibland händer är att den nya ägaren är väldigt ivrig i att få pröva på att göra "allt" med hästen och detta resulterar i att hästen blir överansträngd med skador som följd. Självklart går det bra med utlånade hästar ibland, men de fall jag ser är ju de där det har går snett.
Riskerna är annars självklart att du inte får tillbaka hästen, att personen helt enkelt är oärlig. Denna risk kan man aldrig helt ta bort, men det kan vara klokt att kontrollera så att den tilltänkta köparen inte finns i kronofogdens register. Andra risker, förutom skaderisken vid ridning, är till exempel att hästen skadar sig i hagen eller på vägen till och från sin nya ägare. Denna skaderisk kan man ju förebygga genom att låta hästen gå ensam i hage under prövotiden, samt genom att verkligen bandagera noga (eller ha transportskydd) under transporten.
  
Fodervärd i första hand
Rent juridiskt menar jag att det först blir fråga om ett kortare fordervärdsavtal och att det därefter blir fråga om ett köp, det ska alltså skrivas två avtal mellan parterna. Viktigt att se till att båda avtalen är välskrivna.
Riskerna med att låna ut en häst är stora - men om du litar på den nya ägaren, det finns ett bra avtal och du har möjlighet att komma och hälsa på hästen vid något tillfälle under prövotiden kan man minska ner riskerna ganska mycket.
Om det sen är värt det eller ej måste du själv bestämma. Du måste tänka på att det självklart kan vara bra för häst och ryttare att få tid att lära känna varandra, vilket kan vara mycket positivt inför framtiden.
   
Lycka till hur du än väljer att göra.
    
Med vänliga hälsningar
   
Eva Johansson
Advokat
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Johansson:

Eva Johansson


Eva Johansson är advokat med stort ridsportintresse. Hon jobbar bland annat med hästjuridik inom sitt företag Centrumadvokaterna.
Läs mer om Eva här!Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet