Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hästjuridik


Min häst har blivit sparkad i hagen – vem betalar veterinären?


Publicerat: 2017-09-18

Min häst har fått ett antal sparkskador i hagen vid ett tillfälle under sommaren och har stått i sjukhage sedan dess. I hagen gick en lågrangad häst samt två aggressiva, högrangade hästar. Vi vet inte exakt vem av de aggressiva som har gett sig på min häst, även om misstankarna är mycket starka om den ena.
  
Detta har kostat mig ofantliga pengar för veterinär, medicinering och bandage och hästen är inte bra ännu. Är det verkligen rimligt att jag ska stå för alla dessa kostnader eller har de andra hästägarna något ansvar (moraliskt eller lagligt) för det som har skett? Veterinären ställde diagnosen ”sparkskador” direkt. Ingen annan häst fick några skador utan bara min.  
  
Mvh,
Frustrerad matte


Eva Johanssons svar:

Hej!
  
Det är ganska vanligt med frågor om hästar som skadar sig i hagen, men dessa frågeställningar är svåra.
   
Svårdragen gräns
Första problemet kommer runt det här med att man som hästägare, när man hyr in sin häst tillsammans med andra hästar, som regel samtycker till att ha flera hästar i samma hage. Det betyder skaderisk, vilket man då också har samtyckt till.
Man kan jämföra med att den som ställer sig i en boxningsring har samtyckt till viss misshandel, liksom den som är med i en hockeymatch har gjort. Sedan finns det självklart en gräns för hur mycket man kan samtycka till och det är extremt svårt att dra den gränsen när det gäller djur. 
  
Få en ändring till stånd eller flytta
När det gäller människor har man sagt att man kan samtycka till misshandel av normalgraden, men inte till grov misshandel. Detta kan tjäna som ledning när man tittar efter hur det är med djuren, men vi får ha i minnet att hästar inte kan instrueras att ta i ”lagom” på samma sätt som man kan göra med de som utövar en viss idrott.
Ofta är det stallägaren som bestämmer hur det ska skötas med hagar och utevistelse, om man inte kan acceptera det stallägaren bestämmer får man helt enkelt försöka få till stånd en ändring eller flytta till ett annat stall.
   
Samtyckt till att hästarna går ihop
Nästa fråga att pröva blir aktuell om man kommer fram till att det som har hänt inte ryms inom den normala skaderisk man har samtyckt till, genom att låta hästarna gå tillsammans i hagen. Denna fråga blir att fastställa vem av hästarna det är som har orsakat skadan. Här måste man fastställa det hela med säkerhet, det räcker inte med att det troligen är en av hästarna.
   
Omöjligt skadeståndsanspråk
Om det inte är någon som har sett hur skadan har uppkommit är detta i praktiken tyvärr nästan omöjligt. Även om en häst är högre i rang kan en häst med lägre rang bli så trängd att den försvarar sig våldsamt. Något annat som är tänkbart är att hästarna kan ha blivit skrämda av något/någon utanför hagen och då kan även en lägre rangad häst ha ett beteende som skadar någon annans häst.
Lyckas man inte med säkerhet fastställa vilken häst det är som har orsakat skadan går det inte att framställa skadeståndsanspråk.
   
Försäkring?
En tanke för framtiden är att ta upp frågan med stallägaren och att försöka se till att man endast släpper ihop hästar som är av ungefär samma rang för att undvika bråk. Vidare bör du undersöka med stallägaren om denne har någon försäkring som kan tänkas täcka en del av de kostnader som har uppstått.
Jag utgår från att du har försökt att få ut på din hästs egen försäkring – ett tips är även att se om du har någon annan försäkring, kanske en ansvarsförsäkring eller en drulleförsäkring, som skulle kunna hjälpa till.
   
Kan finnas ett moraliskt ansvar
Sedan är det självklart en annan sak att det kan finnas ett moraliskt ansvar hos dem som äger den/de hästar som står högt i rang, men moral är en sak och juridik en annan. Juridiskt sett är det tyvärr troligen inte möjligt för dig att ställa krav mot de andra hästägarna, men moraliskt har de ett ansvar och borde försöka hjälpa till.
  
Med vänliga hälsningar,
  
Eva Johansson
Advokat
 OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Johansson:

Eva Johansson


Eva Johansson är advokat med stort ridsportintresse. Hon jobbar bland annat med hästjuridik inom sitt företag Centrumadvokaterna.
Läs mer om Eva här!Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet