Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hästjuridik


Någon glömde stänga grinden – vem är ersättningsskyldig?


Publicerat: 2016-11-19

Jag står uppstallad i ett fullservicestall och för en tid sedan var min häst på rymmen, någon har inte stängt grinden till hans hage och han har under tiden passat på att förstöra foder för cirka 1.600 kronor. Stallägaren har inte krävt något, men jag skulle vilja veta vad lagen säger. Kan jag krävas på ersättning för fodret – och vad hade hänt om min häst hade tagit sig in till andra hästar och skador hade uppstått? På antingen staket eller hästar?


Eva Johanssons svar:

Hej!
  
Den här frågan är inte helt lätt att besvara. Huvudregeln är att man som djurägare är ansvarig för den skada ens djur orsakar, men om man har vidtagit de åtgärder som går för att minska risken att det blir en skada kan man slippa ansvar. Det vill säga om det rör sig om en olycka som inte har gått att förebygga med rimliga åtgärder. I det här fallet känns det dock som om att du genom den tjänst du köpt kan ”lasta” över ansvaret för det som har hänt på stallet.
  
När du köper tjänsten fullservice ingår det att hästen släpps ut och in i hagen, då ingår även att man stänger grinden till hagen på ett korrekt sätt. Det kan därför bli så att du som hästägare blir initialt ansvarig för skadan. Du kan därefter vända dig mot den som har slarvat, till exempel den ansvariga för stallet, och hävda att det är deras slarv som har gjort att skadan uppstått (och att du inte ska behöva kontrollera att de stänger grindarna ordentligt när de släpper ut hästarna, att detta ligger utom din kontroll). Därmed ska du hållas skadelös genom att stallägaren ska betala dig för de belopp du kan förpliktas att betala till den skadelidande. Detta kallas att man har regressrätt.
  
I det beskrivna stallet känns det mycket troligt att du har regressrätt mot stallägaren, eftersom du har köpt tjänsten att hästen ska släppas in och ut ur hagen. Det är inte är du som har slarvat utan någon som representerar stallet. Helt säkert är det dock inte, eftersom det även har betydelse hur sakerna som förstörts har förvarats (har de förvarats normalt aktsamt eller inte?), om staketen till hagen är av normal beskaffenhet, om hästen är en känd utbrytarkung med mera.
  
Med vänliga hälsningar
  
Eva Johansson
Advokat
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Johansson:

Eva Johansson


Eva Johansson är advokat med stort ridsportintresse. Hon jobbar bland annat med hästjuridik inom sitt företag Centrumadvokaterna.
Läs mer om Eva här!Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar