Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hästjuridik


När vid köpetillfället går ansvaret över från säljare till köpare?


Publicerat: 2017-12-24

Hej! För någon månad sedan köptes det en ponny till dottern. Glädjen var stor när ponnyn fick okej på veterinärbesiktningen och vi kom överens om att komma och hämta ponnyn och genomföra köpet ett par dagar senare.
  
Säljaren var en privatperson men ponnyn stod uppstallad på en större anläggning med inackorderingsverksamhet. När köpekontraktet var påskrivet och klart, och pengar överförda, skulle ponnyn lastas på transporten. Själva lastningen sköttes av två ur personalen på anläggningen – visserligen med både den tidigare ägaren och vi (nya ägare) ståendes intill.
  
I samband med lastningen händer något och ponnyn blir skrämd, kastar sig handlöst och skadas så pass illa att veterinär får tillkallas. Vem är ansvarig för skadan och vem ska bekosta veterinärräkningen? Kan köpet gå tillbaka med anledning av detta, eller bör säljaren lämna tillbaka en del av köpeskillingen?
  
Mvh Magnus


Eva Johanssons svar:

Hej!
  
Det här är tyvärr en ganska vanlig företeelse, alltså att hästar skadar sig vid lastning. Om man inte har avtalat annat (skrivit annat i kontraktet) slutar säljarens ansvar när hästens sista hov beträder transportlämmen. Därefter är ansvaret köparens, detta gäller även om hästen senare kastar sig ut från transporten och skadar sig.
Så för att svara på frågan om vem som är ansvarig måste vi veta hur långt lastningen hade kommit, om det står något annat i kontraktet eller om det är lagens regler som gäller.
  
Reglera redan i köpekontraktet
För att undvika denna reglering, som är besvärlig att tillämpa rent praktiskt då det inte är så ofta man står och tittar på när hästens sista hov lämnar marken och landar på lämmen (man brukar i stället titta på själva hästen), är det bättre att till exempel skriva att risken övergår klockan 15.00. Eller att säljaren har ansvar för lastningen och att risken övergår när ponnyn är lastad, uppbunden och lämmen uppfälld.
Andra varianter finns självklart, men det jag vill säga är att man ska reglera när risken för hästen övergår från säljaren till köparen i själva kontraktet.
  
Med vänlig hälsning
  
Eva Johansson
Advokat
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Johansson:

Eva Johansson


Eva Johansson är advokat med stort ridsportintresse. Hon jobbar bland annat med hästjuridik inom sitt företag Centrumadvokaterna.
Läs mer om Eva här!Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar