Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hästjuridik


När vid köpetillfället går ansvaret över från säljare till köpare?


Hej! För någon månad sedan köptes det en ponny till dottern. Glädjen var stor när ponnyn fick okej på veterinärbesiktningen och vi kom överens om att komma och hämta ponnyn och genomföra köpet ett par dagar senare.
  
Säljaren var en privatperson men ponnyn stod uppstallad på en större anläggning med inackorderingsverksamhet. När köpekontraktet var påskrivet och klart, och pengar överförda, skulle ponnyn lastas på transporten. Själva lastningen sköttes av två ur personalen på anläggningen – visserligen med både den tidigare ägaren och vi (nya ägare) ståendes intill.
  
I samband med lastningen händer något och ponnyn blir skrämd, kastar sig handlöst och skadas så pass illa att veterinär får tillkallas. Vem är ansvarig för skadan och vem ska bekosta veterinärräkningen? Kan köpet gå tillbaka med anledning av detta, eller bör säljaren lämna tillbaka en del av köpeskillingen?
  
Mvh Magnus


Eva Johanssons svar:

Hej!
  
Det här är tyvärr en ganska vanlig företeelse, alltså att hästar skadar sig vid lastning. Om man inte har avtalat annat (skrivit annat i kontraktet) slutar säljarens ansvar när hästens sista hov beträder transportlämmen. Därefter är ansvaret köparens, detta gäller även om hästen senare kastar sig ut från transporten och skadar sig.
Så för att svara på frågan om vem som är ansvarig måste vi veta hur långt lastningen hade kommit, om det står något annat i kontraktet eller om det är lagens regler som gäller.
  
Reglera redan i köpekontraktet
För att undvika denna reglering, som är besvärlig att tillämpa rent praktiskt då det inte är så ofta man står och tittar på när hästens sista hov lämnar marken och landar på lämmen (man brukar i stället titta på själva hästen), är det bättre att till exempel skriva att risken övergår klockan 15.00. Eller att säljaren har ansvar för lastningen och att risken övergår när ponnyn är lastad, uppbunden och lämmen uppfälld.
Andra varianter finns självklart, men det jag vill säga är att man ska reglera när risken för hästen övergår från säljaren till köparen i själva kontraktet.
  
Med vänlig hälsning
  
Eva Johansson
AdvokatOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Johansson:

Eva Johansson


Eva Johansson är advokat med stort ridsportintresse. Hon jobbar bland annat med hästjuridik inom sitt företag Centrumadvokaterna.
Läs mer om Eva här!Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Foder till häst med magsår


Jenny Redgård svarar

River alltid första hindret – hur bör ryttaren tänka?


Karin Martinsen svarar

Var få man svar om giftiga växter?


Eva Dahlström svarar

Varför vill inte hästen äta?


Eva Dahlström svarar

Om tittighet på banan: "Kan inte alltid ändra på hästen"


Karin Martinsen svarar

Tidigare lättlastad häst som nu inte vill gå på transporten


Jenny Yngvesson svarar

Omhoppning – inte bara att rida fort


Karin Martinsen svarar

Så får du dressyrhästen mer på bakbenen


Nina Bengtsson svarar

Farligt med sockret i Betfor-vatten?


Eva Dahlström svarar

Dricker hästen mer om den får salt?


Eva Dahlström svararGalleriet på Hippson Market

Populärt hos Granngården

Husbloggare

Tjong i staketen!

Stalldrömmar

Tufft för arrangören när mobila boxar avbokas

Gästbloggen

Tankar om kontakt

Portugal-bloggen

Till Husbloggarna