Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hästjuridik


Prisavdrag för köp av föl med lösa benbitar?

Hej, Jag köpte ett föl i oktober 2011 som vintern efter visade sig ha osteokondros i båda bakhaserna. Jag har behandlat och opererat honom och stått, tillsammans med hans nuvarande försäkring, för kostnaderna. Jag har kontaktat hans tidigare försäkringsbolag som han hade när jag köpte honom, för att nyttja doldafelsförsäkringen men dom slingrade sig ur det trots veterinärintyg. Jag orkade inte tjafsa utan sökte och fick ersättning från mitt försäkringsbolag. Att lämna tillbaka hästen har aldrig varit aktuellt, men jag har hört att det är desto vanligare att få en del av köpesumman tillbaka från säljaren? Eller få tillbaka för alla utlägg? Det har ju blivit en del... Om jag har några, vad har jag då för rättigheter som köpare? Tacksam för svar!

Med vänlig hälsning

Förvirrad hästägare


Eva Johanssons svar:

Hej!

Om en häst har en skada eller om hästen av annan anledning inte uppfyller det som man som köpare har rätt att förvänta sig med anledning av pris och övriga omständigheter vid köpet; kan man antingen kräva att få lämna tillbaka hästen (felet måste dock vara av väsentlig karaktär för återlämning) eller få ett prisavdrag. Prisavdraget ska då motsvara mellanskillnaden mellan fullt pris (priset för felfri vara) och priset som man varit beredd att betala om man känt till felet. Tanken är att man helt enkelt skall få lite rabatt för att ”varan” (hästen) inte var felfri. Ibland löser säljare och köpare det hela praktiskt genom att utge ersättning för de kostnader som försäkringen inte täcker, vilket absolut kan vara en möjlighet för att lösa det hela praktiskt, men lagstiftningen anvisar den andra lösningen med att se på priset för en defekt vara. Dock är det i praktiken svårt att föra bevisning om vad en häst skulle vara värd med vetskapen om att viss skada finns, då är det lättare att föra bevisning om de faktiska kostnaderna.

 

Jag tycker absolut att du ska ta kontakt med säljaren och berätta hur det ligger till och be att få lite rabatt på priset på hästen. Hur stor rabatt du kan få beror lite på hästens prognos för att fungera bra i framtiden och det pris som du ursprungligen betalde för hästen. Ju högre pris desto högre rabatt.

 

Tänk på att det i alla situationer som denna är viktigt att skyndsamt meddela säljaren när man upptäcker fel på hästen. Om man inte klagar (reklamerar) skyndsamt kan man förlora rätten att häva köpet och även rätten till att få prisavdrag.

 

Med vänliga Hälsningar

Eva Johansson

AdvokatOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Johansson:

Eva Johansson


Eva Johansson är advokat med stort ridsportintresse. Hon jobbar bland annat med hästjuridik inom sitt företag Centrumadvokaterna.
Läs mer om Eva här!Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar