Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hästjuridik


Kan man reklamera en häst som har visat sig ha en lös benbit?

Hej!
  
Jag köpte en tvååring i januari förra året och gjorde en klinikbesiktning utan röntgen. Hon fick två liksidiga gallor i samband med betessläpp, men veterinären sade att det inte var något att oroa sig för. Men nu, över ett år senare, blev hon tjock i ett framben och markerade. Det visade sig att hon har en lös benbit i en framkota. Jag är privatperson och säljaren företagare. Vad gäller? Har jag någon möjlighet att häva köp, alternativt få ersättning för veterinärkostnader?


Eva Johanssons svar:

Hej!
  
Det är svårt att svara på den här frågan utan mer information. En av de springande punkterna är frågan om det går att visa att hästen haft denna benbit vid köptillfället eller inte. Eftersom det har gått mer än sex månader från köpet har du som köpare inte längre någon bevislättnad för att du har köpt av en näringsidkare, vilket man har de sex första månaderna efter köp.
Om du som köpare kan visa, till exempel med hjälp av röntgenbilder (vissa typer av benbitar nybildas till exempel inte efter det att hästen har fyllt sex månader) och uttalande från veterinär, att benbiten fanns vi köpet har du lyckats klara av första ledet. I och med att du kan visa detta har säljaren ett ansvar för benbiten, oavsett om denne känt till att den fanns eller inte.
  
En veterinärs uttalande
Andra ledet består i att du måste leda i bevis att hästen har ont och markerar just på grund av benbiten. Det finns många anledningar till att en häst bli öm och markerar, och för att få juridiskt rätt måste en veterinär uttala sig om att det just är benbiten som gör att hästen har problem. Om du kan visa detta har du klarat av andra ledet.
Sista ledet är reklamation. Det är jätteviktigt att du reklamerar (klagar) till säljaren så fort du har fått information om att det är en gammal benbit och att det är benbiten som gör att hästen har problem. 
Du bör klaga tidigare än så och du bör framföra en neutral reklamation, där du berättar vad du hittills vet om hästens problematik och där du förklarar att du återkommer så fort du vet mer. Var tydlig med att du tycker att det är ett juridiskt fel på hästen att man har hittat en lös benbit.
Om du inte klagar i tid och senast två månader efter det att du fick klart för dig hur hela hästens problematik ser ut, riskerar du att förlora rätten att klaga.
  
Priset är en viktig faktor
Om du klarar av alla led ovan är frågan om du har rätt till att häva köpet eller till prisavdrag. Även detta blir något du måste be veterinären om hjälp med. Om hästen förväntas bli helt återställd och fungera på det sätt som var tanken med köpet är det troligt att du får nöja dig med att säljaren bekostar operation och rehabilitering av hästen, och eventuellt ett prisavdrag eftersom en opererad häst är värd mindre än en häst som inte har opererats.
Om det däremot är så att benbiten sitter så pass illa till att det är tveksamt om hästen blir fullt återställd – även efter operation – eller om benbiten redan har gjort stora skador i en led som inte kommer att bli bra även om hästen opereras, är det troligt att du har rätt att häva köpet.
En viktig faktor är självklart vad du har betalat för hästen. Ju mer du har betalat desto färre ”defekter” på hästen måste du som köpare tåla. Självklart har det också betydelse om hästen köpts in som sällskapshäst/promenadhäst eller om den har köpts in med tanke på tävling på högre nivå. För en sällskapshäst är det kanske inte hela världen att den är opererad för en lös benbit. Men för en häst som ska tävla på hög nivå och kanske sedan användas i avel kan det vara förödande med lösa benbitar.
Vad gäller prisavdraget så finns det en lös ”tumregel” om att en lös benbit tar ner hästens värde med cirka 20 procent.
  
Jag hoppas att det löser sig för dig och din häst till det bästa.
  
Med vänliga hälsningar
Eva Johansson
AdvokatOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Johansson:

Eva Johansson


Eva Johansson är advokat med stort ridsportintresse. Hon jobbar bland annat med hästjuridik inom sitt företag Centrumadvokaterna.
Läs mer om Eva här!Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar