Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hästjuridik


Så skriver du ett fodervärdsavtal

Jag ska snart få hem en foderhäst och har lite funderingar kring hur man ska skriva kontraktet. Det finns en del förtryckta att använda sig av, men jag skulle gärna vilja ha en beskrivning av vilka saker som bör tas med i ett sådant kontrakt. Gärna i detalj kring varje del och varför det är så viktigt att ha med dem. Detta för att jag på ett bra sätt ska kunna argumentera med hästägaren om varför jag vill skriva ett så utförligt kontrakt.
  
Exempel på frågor: Vem är det som oftast står för försäkringen? Tidsbundet eller löpande kontrakt, fördelar och nackdelar med bägge? Uppsägningstid? Det här med att jag lovar att se till hästen, är det godtyckligt eller hur bestäms vad som är rimlig tillsyn?
   
Hoppas att du förstår vad jag menar!

Eva Johanssons svar:

Hej!
   
Fråga om vad som skall stå med i ett fodervärdskontrakt är svår att besvara, eftersom det bland annat beror på hur hästen skall användas under fodervärdstiden. Om hästen skall användas för att få ett föl finns andra krav än om hästen skall användas för tävling. Jag skall dock göra ett försök att räkna upp de saker som bör vara med, men läs listan med försiktighet och tänk på att den inte är uttömmande. Bäst är självklart att skriva ett kontakt som är individuellt utformat i det enskilda fallet.

   

1. Avtalsparterna. Var noga med att få med personnummer/organisationsnummer och adress. Kontrollera så att alla avtalsparter är myndiga och att företrädare för ev. juridiska personer har rätt att teckna bolagets firma. Kontrollera att den avtalspart som lämnar ut hästen på foder verkligen äger hästen.
   
2. Identifiera hästen noga, bäst är att skriva namn, härstamning, årtal för födelse, utbildningsståndpunkt, mankhöjd, färg, tecken och passnummer.
   
3. Skriv noga in vem som står för försäkringen för hästen och hur hästen är försäkrad. Reglera om fodervärden får anlita veterinär utan att kontakta ägaren (t.ex. vid akuta skador) eller hur ni skall göra här. Reglera vem som skall svara för självrisk och ev. rehabiliteringskostnad. Reglera om detta att hästen skadas är skäl för att bryta kontraktet eller ej.
   
4. Reglera avtalstiden noga. Skall det vara prövotid först eller gäller avtalet under viss tid? Kan avtalet sägas upp i förtid eller ej? Om avtalet inte sägs upp, förlängs det då automatiskt och med hur lång tid? Hur skall hästen återlämnas till ägaren vid avtalets slut?
   
5. Ta med en "exit", d.v.s. om saker och ting inte blir som tänkt - till exempel om hästen inte sköts som den skall. Se till att det går att avbryta avtalet i förtid, men tänk noga efter så att den här paragrafen blir rätt eftersom den annars kan användas vid fel tillfällen, exempelvis för att motparten vill sälja hästen.
  
6. Ta med ev. förköpsrätt för fodervärden vid avtalstidens slut och skriv in hur priset i så fall skall sättas på hästen.
   
7. Se till att det görs en veterinärbesiktning för att fastställa hästens status när avtalet börjar och när avtalet slutar. Bilägg dessa intyg till avtalet. Vem skall betala för om hästen råkar tappa i värde under fordervärdstiden? Skall ersättning till fodervärden utgå om hästen ökar i värde under fodervärdstiden?
   
8. Alla speciella instruktioner skall var skriftliga, t.ex. får hästen gå med andra i hagen? Hur ofta skall den skos? Skall den skos runt om? Skall den ha täcker/klippas? Och så vidare... Se till att få med foderstat, om hästen får äta ensillage (risken för botolism) och annat viktigt, t.ex. vaccinationsschema.
   
9. Reglera vad hästen skall användas till och var så noggrann som möjligt. Skriv om hästen får tävlas (endast regional tävling, eller vilka tävlingar som helst, inom Sverige/utomlands). Skriv om hästen skall promenadridas, om man får träna för tränare, om hästen skall användas för avel, promenadridning, sällskapshäst osv. Skriv också vad som gäller om hästen inte kan användas såsom tänkt. D.v.s. om hästen skall användas för avel men inte blir dräktig, betyder detta att hästen skall lämnas åter? Skall fodervärden då rida hästen i stället, eller vad gäller.
  
10. Skriv upp all utrustning som följer med hästen och skriv upp tidpunkt för senaste avmaskning, skoning, vaccination, tandraspning m.m.
   
11. Ange om hästen har tävlingslicens eller ej. Om hästen skall användas för avel är det viktigt att avtala om ifall hästen skall visas vid premiering med fölet eller ej.

 

Det finns självklart massor med ytterligare saker som man kan avtala om, och det är bra med ett detaljerat avtal!
Vem som brukar stå för försäkringen kan jag inte säga eftersom det finns så mycket annat som har betydelse här. Om fodervärden får ersättning för ev. värdeökning av hästen är det t.ex. oftast fodervärden som står för försäkringen, men så är det inte alltid. Ibland delar man på försäkringen så att ägaren står för livförsäkringen eftersom det är ägaren som får pengar om hästen dör, och då står oftast fodervärden för veterinärvårdsdelen i försäkringen. Men det är viktigt att avtala om t.ex. vem som svarar för självrisken och ev. veterinär- och medicinkostnader som inte täcks av försäkringen. Avtala också om exempelvis kostnaden för transport till djursjukhus och kostnaden för hästens vård på djursjukhus.

 

Jag rekommenderar ett individuellt avtal om hästen är mera värdefull, annars kan man använda ett standardavtal med de tillägg/tankar som jag skrivit om ovan.
   
Lycka till!OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Johansson:

Eva Johansson


Eva Johansson är advokat med stort ridsportintresse. Hon jobbar bland annat med hästjuridik inom sitt företag Centrumadvokaterna.
Läs mer om Eva här!Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar