Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hästjuridik


Säljaren ersätter inte utgifter enligt avtal – kan vi behålla fölet?

Hej! Vi köpte dotterns foderhäst (ett sto) från en person som driver ridskola, innan försäljning skickade säljaren stoet på betäckning och när hon kom tillbaka visste vi inte om hon var dräktig eller inte. Vi betalade halva köpeskillingen före besiktning och hälften efteråt. En vecka efter besiktningen konstaterades stoet dräktigt. Säljaren önskade behålla fölet, vilket vi sa ja till under förutsättning att säljaren skulle stå för alla merkostnader vad gällde både sto och föl – så att alla skulle må så bra som möjligt. Därefter hörde dock inte säljaren av sig på nära fyra månader. När hon väl gjorde det krävde hon att vi ska stå för den specialkost stoet har behövt för att må bra under sin dräktighet. Hon vägrar alltså att ersätta oss för våra utgifter. Kan vi behålla fölet som ersättning? Tacksam för svar.


Eva Johanssons svar:

Hej,
  
Det framgår inte med säkerhet om säljaren har sålt hästen som privatperson eller näringsidkare. Du skriver att säljaren driver ridskola, vilket förmodligen får anses innebära att säljaren har sålt hästen i sin näringsverksamhet. Det blir svårt för säljaren att säga att hästen inte är såld i näringsverksamhet om denne driver en ridskola.
Jag kommer i det fortsatta svaret anta att säljaren har sålt hästen till dig i sin näringsverksamhet. Jag kommer även att anta att du som har köpt hästen är en "konsument"
  
Muntliga avtal gäller men är svårbevisade
I detta fall har ni kommit överens om att du ska fodra hästen och tillhandahålla fölet, mot att säljaren erhåller fölet och står för uppkomna merkostnader. Det framgår inte om ni har skrivit ett avtal på detta. Jag kommer därför utgå från att ni inte har gjort det. Ett muntligt avtal är också gällande, men det kan uppkomma problem att bevisa vad som har avtalats. 
  
Du kan hålla inne din prestation
Om säljaren av hästen inte utger sin prestation (den ekonomiska ersättningen för merkostnaderna) har du rätt att hålla inne din prestation (fölet), denna innehållanderätt kallas detentionsrätt. Är du nöjd med att behålla fölet till dess att du har erhållit den ekonomiska ersättningen kan du göra detta.
Eftersom du har fölet i din ägo är det motparten som har att bevisa att det finns ett avtal på att denne ska ha rätt att ta tillbaka fölet. Om du inte vill ha kvar fölet bör du överlämna det till säljaren så att en fordran uppkommer. Denna fordran kan du sedan kräva in med hjälp av Kronofogdemyndigheten. Dock bör du uppmärksamma att det är av vikt att du i sådana fall har ett skriftligt avtal att hänvisa till!
  
Säljaren måste bevisa sin rätt till fölet
Ni uppger att både du och säljaren var medvetna om att hästen var på betäckning. Detta bör därför ha reglerats särskilt i avtalet. Om detta inte har gjorts, eller såsom i detta fall att det föreligger tvist om vad som har avtalats, bör det kunna anses vara till nackdel för näringsidkaren.
Näringsidkaren har i detta fall att bevisa att denne har rätt att ta tillbaka fölet. Om inget avtal har skrivits om det bör inte du som konsument kunna krävas på fölet, då du bör anses ha köpt hästen i befintligt skick – dräktig eller inte.
  
Med vänlig hälsning
EvaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Johansson:

Eva Johansson


Eva Johansson är advokat med stort ridsportintresse. Hon jobbar bland annat med hästjuridik inom sitt företag Centrumadvokaterna.
Läs mer om Eva här!Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet

Prenumerera till halva priset + rabatterade böcker!
OBS! Detta erbjudande gäller bara fram till och med den 25/2.
Just nu kan du teckna en prenumeration till halva priset! Prenumerationen startar med Hippson nr 2 2020, men du kan vid beställningen lägga till det aktuella numret. Dessutom kan du i samband med beställningen lägga till någon eller några av våra populära böcker till nedsatt pris. Men skynda dig, erbjudandet gäller endast fram till och med den 25/2.
Teckna prenumerationen här

Är du redan prenumerant köper du så klart böckerna till samma rabatterade pris i vår bokshop. Se bara till att logga in först så dyker specialpriserna upp.