Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hästjuridik


Säljaren ersätter inte utgifter enligt avtal – kan vi behålla fölet?

Hej! Vi köpte dotterns foderhäst (ett sto) från en person som driver ridskola, innan försäljning skickade säljaren stoet på betäckning och när hon kom tillbaka visste vi inte om hon var dräktig eller inte. Vi betalade halva köpeskillingen före besiktning och hälften efteråt. En vecka efter besiktningen konstaterades stoet dräktigt. Säljaren önskade behålla fölet, vilket vi sa ja till under förutsättning att säljaren skulle stå för alla merkostnader vad gällde både sto och föl – så att alla skulle må så bra som möjligt. Därefter hörde dock inte säljaren av sig på nära fyra månader. När hon väl gjorde det krävde hon att vi ska stå för den specialkost stoet har behövt för att må bra under sin dräktighet. Hon vägrar alltså att ersätta oss för våra utgifter. Kan vi behålla fölet som ersättning? Tacksam för svar.


Eva Johanssons svar:

Hej,
  
Det framgår inte med säkerhet om säljaren har sålt hästen som privatperson eller näringsidkare. Du skriver att säljaren driver ridskola, vilket förmodligen får anses innebära att säljaren har sålt hästen i sin näringsverksamhet. Det blir svårt för säljaren att säga att hästen inte är såld i näringsverksamhet om denne driver en ridskola.
Jag kommer i det fortsatta svaret anta att säljaren har sålt hästen till dig i sin näringsverksamhet. Jag kommer även att anta att du som har köpt hästen är en "konsument"
  
Muntliga avtal gäller men är svårbevisade
I detta fall har ni kommit överens om att du ska fodra hästen och tillhandahålla fölet, mot att säljaren erhåller fölet och står för uppkomna merkostnader. Det framgår inte om ni har skrivit ett avtal på detta. Jag kommer därför utgå från att ni inte har gjort det. Ett muntligt avtal är också gällande, men det kan uppkomma problem att bevisa vad som har avtalats. 
  
Du kan hålla inne din prestation
Om säljaren av hästen inte utger sin prestation (den ekonomiska ersättningen för merkostnaderna) har du rätt att hålla inne din prestation (fölet), denna innehållanderätt kallas detentionsrätt. Är du nöjd med att behålla fölet till dess att du har erhållit den ekonomiska ersättningen kan du göra detta.
Eftersom du har fölet i din ägo är det motparten som har att bevisa att det finns ett avtal på att denne ska ha rätt att ta tillbaka fölet. Om du inte vill ha kvar fölet bör du överlämna det till säljaren så att en fordran uppkommer. Denna fordran kan du sedan kräva in med hjälp av Kronofogdemyndigheten. Dock bör du uppmärksamma att det är av vikt att du i sådana fall har ett skriftligt avtal att hänvisa till!
  
Säljaren måste bevisa sin rätt till fölet
Ni uppger att både du och säljaren var medvetna om att hästen var på betäckning. Detta bör därför ha reglerats särskilt i avtalet. Om detta inte har gjorts, eller såsom i detta fall att det föreligger tvist om vad som har avtalats, bör det kunna anses vara till nackdel för näringsidkaren.
Näringsidkaren har i detta fall att bevisa att denne har rätt att ta tillbaka fölet. Om inget avtal har skrivits om det bör inte du som konsument kunna krävas på fölet, då du bör anses ha köpt hästen i befintligt skick – dräktig eller inte.
  
Med vänlig hälsning
EvaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Johansson:

Eva Johansson


Eva Johansson är advokat med stort ridsportintresse. Hon jobbar bland annat med hästjuridik inom sitt företag Centrumadvokaterna.
Läs mer om Eva här!Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Häst som plötsligt börjat springa vid sidan av hindren
Helena Persson svarar
Frustrerad och ledsen i ridningen på grund av stress
Nina Bengtsson svarar
Varierad träning bäst för häst med "svaga" bakknän
Nina Bengtsson svarar
Vad gäller kring återköpsklausul efter åtta år?
Eva Johansson svarar
Häst som drar inåt i volten
Nina Bengtsson svarar
Häst som svettas dygnet runt
Eva Andersson Sharon svarar
Travhoppning bra för taggad häst
Victoria Almgren svarar
Häst som slår ihop framtänderna vid ridning
Eva Andersson Sharon svarar
Utmana galoppen ett måste inför utomhussäsongen
Victoria Almgren svarar
Ponny stegrade vid köpet – nu vill köparen reklamera
Eva Johansson svarar