Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hästjuridik


Ska stallägaren betala för förstört täcke?

Hej!
 
Jag är inhyrd med privathäst på  ridskola. I hyran ingår utsläpp på vardagarna och insläpp och fodring de dagar det är ridskoleverksamhet. Under en sådan kväll missades att en boxdörr inte stängts ordentligt, med den påföljden att en häst kom lös och rev ner täcken som det trampades med brodd på.
 
Vems är ansvaret en sådan gång? Får jag som hyrestagare stå mitt kast som har haft täcket på avsedd täckeshängare på boxdörren, eller kan man begära ersättning för den uppkomna skadan - av stallägaren/ridskolan?
Finns det något stöd i någon lag om detta?

Eva Johanssons svar:

Hej!
 
Om man är uppstallad hos någon skall man i första hand se om det finns något i uppstallningsavtalet som styr skadestånden. Om det inte finns något här får man gå till lagtexten och då är det skadeståndslagen som gäller. I denna står att om man av vårdslöshet eller uppsåt (med vilje) orsakar sakskada skall man ersätta denna.
 
Frågan blir då om det är vårdslöst att inte stänga boxen till hästen ordentligt? Här får man göra en bedömning i det enskilda fallet. Kan det vara så att hästen tagit sig ut trots att man stängt på ett normalt sätt, eller är det helt klart så att man glömt att stänga? Man får väga in saker som att det är farligare att glömma bort att stänga för en hingst eftersom den kan förväntas orsaka mer skada om den kommer lös.
 
Det är svårt att säga om det är vårdslöst i det här fallet, oaktsamt är det helt klart, men vårdslöst? Å andra sidan har ju vi hästmänniskor fått inpräntat sedan tidig ålder att det är viktigt att stänga grinden till hagen och dörren till boxen. Man får ju också väga in att det faktiskt ingår in- och utsläpp i de tjänster som stallet erbjuder, vilket gör att de har ett ansvar att öppna och stänga boxdörrarna. Jag lutar, på de uppgifter jag hittills fått, åt att det föreligger vårdslöshet, men det är inte helt säkert.
 
Man får också beakta att detta troligen inte är en sak som man bråkar om i rätten eftersom värdet på den egendom som blivit förstörd troligen ligger under de gränsvärden som finns.
 
Om de föreligger vårdslöshet skall stallägaren ersätta den skada som uppkommit. Då är det så att om ett förstört täcke kostade 1 000 kronor i inköp och det har använts i 1 år och man beräknar att täcket håller 2 år, så skall stallägaren ersätta hästägaren med 500:- (1 000 kronor i inköpspris/beräknad livsläng x 1 som är den tid som täcket är använt). Man kan alltså inte räkna med att få ersättning med 1 000 kronor som det kostar att köpa ett nytt täcke, eftersom täcket faktiskt var begagnat.
 
Hoppas detta ger lite tankar om hur man kan lösa problemet.
 
Med vänliga hälsningar
Eva Johansson
Advokat 
Centrumadvokaterna Syd AB


OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Johansson:

Eva Johansson


Eva Johansson är advokat med stort ridsportintresse. Hon jobbar bland annat med hästjuridik inom sitt företag Centrumadvokaterna.
Läs mer om Eva här!Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Att ta steget från Lätt A till Medelsvår C – vad krävs?
Emelie Brolin svarar
Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar
Häst som har problem med återkommande hovbölder
Hanna Borg svarar
Studier kring uringvägsinflammation på häst
Hanna Borg svarar
Häst som stannar ut sig på tävling – men hoppar allt på träning
Helena Persson svarar
Häst som inte går fram för skänkeln
Emelie Brolin svarar
Häst sparkad på betet – vem är ansvarig?
Eva Johansson svarar
Hindren kommer tätare i högre klasser
Helena Persson svarar
Häst med svullnad på utsidan av skenan – hur behandla?
Hanna Borg svarar