Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hästjuridik


Hästen trampade igenom golvet i hyrd transport – vad gäller?

Hej! Om man privat har hyrt ett hästsläp och golvet visar sig så dåligt att hästen trampar igenom under färd och skadar sig allvarligt, kan man då kräva uthyraren på ersättning? Jag frågade uthyraren om skicket på golvet då det var ett äldre släp och hon sa att det endast var två år gammalt och helt okej, plus att släpet var nybesiktigat.
  
Jag tittade efter själv och vid en snabb titt såg det bra ut, det hon sa verkade stämma. Efteråt kom det fram att golvet förmodligen var mer än fem år gammalt, hade utsatts för mycket fukt under de åren och var helt tvärslut. Vilket bara syntes underifrån. Nu skadade sig inte min häst trots att han trampade igenom under färd, men om han hade gjort det. Hade jag då fått stå för allt själv om till exempel hästen hade fått avlivas, eller har den som hyr ut sitt hästsläp något ansvar?
  
Nu skrapade han bara bort en del på framsidan av hoven (tack och lov för benskydd), lyckades kliva upp igen och stod som ett ljus sista milen hem. Vi trodde att han bara hade tappat balansen tills vi lastade av och såg vad som hänt. Fick inte ens tillbaka hyrespengarna för släpet och var för chockad för att orka bry mig.
Men så här efteråt undrar man hur det hade gått om hästen skadat sig allvarligt och fått avlivas på grund av att hon hyrde ut ett tvärslut hästsläp? Har jag hela ansvaret att kolla släpet, eller har hon som privat hyr ut sitt släp något ansvar för skicket på det?


Eva Johanssons svar:

Hej!
  
Enligt 2 kap. 1 § skadeståndslagen ska den som uppsåtligen eller av vårdslöshet vållar personskada eller sakskada ersätta skadan. En häst är definitionsmässigt i strikt juridisk betydelse en sak. Frågan är om, och i vilken utsträckning, det kan betraktas som vårdslöst av hyresmannen att hyra ut ett släp som är behäftat med fel som ett fuktskadat släp till hyrestagaren. Och i vilken mån hyrestagaren har en undersökningsplikt för samma släp.
  
Svaret på denna fråga är att det inte borde omfattas av hyrestagarens undersökningsplikt att undersöka själva underdelen på ett släp för häst, som ju är svåråtkomligt att undersöka för hyrestagaren. Det är även så att det borde vara hyresmannen som har bäst kännedom om det han eller hon hyr ut.
Vad beträffar frågan om vårdslöshet är det ett logiskt resonemang att det är vårdslöst att hyra ut ett släp som är behäftat med fuktskador, man har ett ansvar som hyresman att hyra ut släp som är funktionsdugliga med tanke på värdet och det levande djur som transporteras.
  
Således följer att för det fall hästen hade tagit skada på grund av fuktskadat släp för häst hade hyresmannen enligt 2 kap. 1 § skadeståndslagen ansvarat för den skada som uppstått på hästen.
Någon exakt skiljelinje där gränsen för undersökningsplikten för hyrestagaren ligger beträffande ett släp för häst är svårt att säga. En okulär besiktning bör i vart fall göras av hyrestagaren. Om felet har varit synligt vid en enklare undersökning är det tveksamt om försumlighet förelegat för hyresmannen, då har man nog ett ansvar själv som hyresman.
  
Att hyra ut ett släp för häst som är fuktskadat kan även ligga i linje med vad som avses med ett dolt fel i köprättslig mening, låt vara att det nu är fråga om ett hyresförhållande, och felet som fuktskadan är något som hyresmannen ansvarar för. Detta borde baseras på köplagen analogt. Alternativt omfattas inte felet av hyrestagarens undersökningsplikt i vart fall, då undersökningsplikten ligger i linje med vad som gäller för köprättslig undersökningsplikt i allmänhet.
  
Med vänliga hälsningar
EvaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Johansson:

Eva Johansson


Eva Johansson är advokat med stort ridsportintresse. Hon jobbar bland annat med hästjuridik inom sitt företag Centrumadvokaterna.
Läs mer om Eva här!Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hur skrittar man fram – och tränar i skritt – med mening?
Bo Jenå svarar
Hur ska man träna en häst som tvärnitar eller drar i väg?
Karin Martinsen svarar
"Rida på bommar utan stigbyglar hjälper vid sitsproblem"
Karin Martinsen svarar
Konstigt beteende när flockens ledare gått bort
Jenny Yngvesson svarar

Knäppande bakknän på hästen – vad beror det på?

Hanna Borg svarar

Äldre ponny som plötsligt kissar mycket

Hanna Borg svarar
Hur tänka vid fodring av olika partier hö?
Jenny Redgård svarar

Träna sitsen ett måste för att lyckas med travökningar

Emelie Brolin svarar

Häst som slarvar i språnget och springer iväg 

Helena Persson svarar

Lindade ben kan hjälpa äldre häst

Hanna Borg svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour

Senaste numret

Hippson nr 1
Special: Bli bäst på helheten. I årets första nummer djupdyker vi i Pether Marknes vinnande system. Tidningen innehåller även unika planeringsmallar för häståret.
Läs mer om innehållet

Dessutom:

  • Rid din häst med takt och schuvung
  • John Hickey tömkör över hinder
  • Rakriktad häst rör sig balanserat
  • Planera ditt foderår
  • Så lägger du ett sårbandage 
  • Fyra dagliga stretchövningar
  • Professorn om träningsfria perioder
  • Tips för ett systematiserat hingstval

Och mycket, mycket mer...

JUST NU – bok på köpet!
Tecknar du en prenumeration får du just nu inte bara vårt specialnummer skickat till dig direkt, utan även succéboken "Träna hästen från marken" utan extra kostnad. Starta året med en riktig inspirationsboost!

Till erbjudandet

Redan prenumerant? Köp Träna hästen från marken för halva priset.
Galleriet på Hippson Market