Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hästjuridik


Lämna tillbaka sto som visade sig vara dräktigt?


Publicerat: 2015-03-23
Hej! Jag köpte ett sto i oktober, nu växer magen och det visar sig att hon är dräktig och var det när hon såldes (utan att vi visste). Hon är köpt som ridhäst, allround. Kan köpet gå tillbaka?
Mvh Anki

Eva Johanssons svar:

Hej, det var en klurig fråga!
  
Det här med oönskad dräktighet är svårt. Det finns ett gammalt rättsfall som säger att en unghäst som blivit tjuvbetäckt inte var behäftad med dolt fel, eftersom man ändå fått göra uppehåll för viloperioder eftersom det rörde sig om en ung häst. Huruvida detta varit grund för prisavdrag prövades inte, eftersom ägaren inte hade något andrahandsyrkande om prisavdrag.
  
För att bedöma om du kan kräva återlämning av hästen är det viktigt att veta mer. Hur gammal är den? Har det sagts något om utbildningsståndpunkt eller liknande? Vilket pris har betalats för hästen? Har du köpt den av en privatperson eller av en näringsidkare?
Man får också fundera på om det har varit möjligt för dig att se att hästen var dräktig vid köpet. Om det fanns anledning för dig att misstänka att hästen var dräktig, och du inte har kollat med exempelvis ultraljud, då är det svårt att få lämna tillbaka hästen.
  
Om det inte fanns någon anledning för dig att tro att hästen var dräktig är ju dräktigheten ett fel. Nästa fråga blir då om felet är så allvarligt att det berättigar dig att häva köpet. Denna fråga är väldigt svår att svara på. Det kan ju vara så att pappan är väldigt meriterad och att du faktiskt får ett väldigt fint föl som är värt mycket pengar, och att du genom detta räknas såsom kompenserad. Å andra sidan kan det ju bli ett väldigt dåligt föl, eller kanske till och med ett skadat föl som bara medför kostnader.
  
Mitt råd är att du omgående vänder dig till säljaren och berättar att hästen är dräktig, samt frågar om säljaren har förslag på hur ni ska lösa problemet. Det är viktigt att du vänder dig till säljaren redan nu och inte väntar tills fölet är fött. Se om du och säljaren kan få till en deal som ni båda två kan leva med. 
Om detta inte går bör du kontakta en advokat/jurist med kunskaper på häst, som får göra en bedömning av vad som är rimligt i ditt fall. Som jag skrev ovan är det många upplysningar som saknas för att jag ska kunna göra en korrekt bedömning. Tänk på möjligheten att få prisreduktion eller ersättning för de merkostnader som detta åsamkar dig.
  
Hoppas du hittar en lösning på problemet!
  
Med vänliga hälsningar
Eva Johansson
Advokat
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Johansson:

Eva Johansson


Eva Johansson är advokat med stort ridsportintresse. Hon jobbar bland annat med hästjuridik inom sitt företag Centrumadvokaterna.
Läs mer om Eva här!Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar