Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hästjuridik


Talade inte sanning vid försäljning – vad gäller?


Publicerat: 2018-02-08

Hej! Vi köpte en ponny som enligt säljaren samt dennes veterinär friskförklarades (hemmabesiktning på gård). Vid frågor om ponnyns skade- och sjukdomshistorik har säljaren svarat att inga skador eller sjukdomar har funnits. Detta har säljaren även skrivit under på i köpekontraktet, samt att det framgår i en sms-konversation. Det har varit många diffusa saker runt ponnyn. Till exempel nämndes en röntgen, men enligt säljaren först bara som en vanlig årlig hälsokoll och vet-check.
  
Efter mycket påtryckningar fick jag till slut ta del av journal, efter att köpet var utfört. I den står det klart och tydligt att ponnyn har varit skadad, samt har fått behandling. Tre dagar efter att vi köpt ponnyn satt vi upp första gången och märkte redan där att ponnyn var märkbart obekväm med ryttare på ryggen. Detta visade sig bland annat i utbrott och en panikattack från ponnyn. Flertalet gånger har detta skett. Ponnyn har även uppvisat ojämnhet och stelhet vid ridning.
  
Jag tog ponnyn till klinik där det visade sig att den är dubbelsidigt halt på båda bakbenen. Jag har reklamerat ponnyn till säljaren. Men säljaren hävdar att ponnyn var fullt frisk vid köp och att deras veterinär har friskförklarat den. Samt att jag ju gav min underskrift på denna veterinärs besiktningspapper dagen för köpet.
Ponnyn är köpt avsedd för tävling, men är inte ens ridbar. Nu har jag skrivit på kontrakt där säljaren friskriver sig från alla defekter. Vilket hon menar att jag får stå mitt kast med. Jag menar att säljaren har givit icke sanningsenliga underskrifter angående ponnyns skade- och sjukdomshistorik, vilket definitivt hade påverkat mitt beslutstagande inför köp.
  
Hur ser du på fallet? Ska jag gilla läget i och med att jag har skrivit på kontraktet? Eller har jag rätt att häva köpet eftersom säljaren har givit icke sanningsenlig information om ponnyn?


Eva Johanssons svar:

Hej!
  
Först vill jag säga att du verkligen har hamnat i en tråkig situation och att det är svårt för mig att svara dig säkert, eftersom jag saknar många uppgifter av betydelse. För att svara säkert skulle jag behöva läsa kontraktet, annonsen, era sms, besiktningen vid köpet, de tidigare journalerna och veterinärens uttalande om ponnyns nuvarande skador. Och då speciellt om veterinären kan säga något om ifall detta är nya eller gamla skador. Ponnyns pris har betydelse liksom hur ponnyn i dag är försäkrad, det vill säga om du kan få ut ersättning från en försäkring eller inte. Även saker som ponnyns ålder och eventuellt avelsvärde har betydelse.
  
Kan inte friskriva sig helt
Generellt gäller dock att man inte kan friskriva sig från vad som helst, och man får som säljare inte lämna falska upplysningar under förhandlingarna. Om du tydligt frågat om ponnyn har varit halt eller skadad tidigare och du kan visa detta, då har säljaren lämnat falska uppgifter. Vidare är det av betydelse om din veterinär kan säga att de skador ponnyn har nu är gamla och kanske till och med kan relateras till tidigare skador. Kan du få veterinären att uttala detta tror jag att du trots friskrivningen har en god möjlighet att häva köpet och få pengarna tillbaka, samt även ersättning för de kostnader du har haft.
  
Veterinärens utlåtande avgörande 
Dock är det viktigt att du utreder ponnyn noga nu, för att se vilka skador som finns (inte bara var de sitter) och att du får din veterinär att uttala sig om hur pass gamla dessa är. Och om det går, hur de har uppkommit. 
Säljaren kommer säkert att påstå att skadorna är nya och att de har uppkommit under tiden du haft ponnyn, vilket du måste försöka få din veterinär att säga emot.
En frågeställning är ju också om det finns något ansvar att kräva ut av den veterinär som gjorde besiktningen i samband med köpet? Har denne veterinär verkligen gjort en korrekt besiktning om ponnyn visar så starka obehag vid ridning kort efter köpet? Togs det blodprov som kan analyseras för att se om hästen till exempel var påverkad av något smärtstillande vid provridning och besiktning? Tyvärr är detta något som blir allt vanligare i dag.
  
Brist i egna undersökningen
Ytterligare en viktig fråga blir om du har gjort en tillräckligt noggrann undersökning av ponnyn före köpet. Säljaren kommer säkerligen att hävda att så inte är fallet, speciellt som du först i efterhand fick tillgång till tidigare journaler. Men å andra sidan har du sms där säljaren förklarar att hästen inte tidigare har varit skadad, vilket kan läka bristen i din undersökning.
Tyvärr blir detta ett svar som nog ställer fler frågor än vad det besvarar, eftersom det saknas lite för mycket fakta i frågan. Dock bör du ta kontakt med en hästkunnig advokat och få en bedömning av hur det ligger till i ditt fall. Även om du kanske inte kan få fullt rätt, det vill säga häva köpet, kanske du kan få en reduktion av priset och därmed drabbas av en lite mindre skada än vad som blir fallet om du bara låter saken bero.
Jag hoppas att det hela löser sig, eftersom säljaren har lämnat falska uppgifter under förhandlingarna har du en möjlighet att gå emot friskrivningen i kontraktet.
  
Lycka till!
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Johansson:

Eva Johansson


Eva Johansson är advokat med stort ridsportintresse. Hon jobbar bland annat med hästjuridik inom sitt företag Centrumadvokaterna.
Läs mer om Eva här!Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet