Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hästjuridik


Tvist om uppsägning av stallplats – vad gäller?

Hej,
  
Jag har ett inackorderingsstall med 17 hästar varav 3 på lösdrift. Den 1 oktober kom en ny häst till stallet. Redan i september fick hästägaren mitt uppstallningsavtal via mail, samt övriga regler och rutiner. Enligt avtalet är uppsägningstiden 2 månader. I mitten av november skickade jag ut fakturorna för december och sista betalningsdag var den 27/11. Samma dag får jag via mail en uppsägning från den nyinflyttade hästägaren och hon meddelade att hon skulle flyta hästen redan samma vecka.
  
Under den tid hon har stått i stallet har hon verkat nöjd, säger sig ha trivts och har inte framfört några klagomål. Av uppsägningen att döma förstod jag att hon inte hade för avsikt att betala någon uppsägningshyra. Jag uppplyste hästägaren om vad som gällde och att om hon inte betalade så skulle jag driva det vidare. Därefter fick jag en mängd mail där hästägaren kom med en massa svepskäl till varför hon inte skulle betala. Hon påstod att hästen inte fått vatten i hagen, vilket inte stämmer, med mera. Till saken hör att jag har givit hennes häst en service som vida överskrider vad som ingår enligt avtalet såsom att vattna hästens hö, medicinering med mera.
  
Jag har skickat påminnelser och drivit mina krav vidare till Kronofogden. Hästägaren har bestridit kravet och jag kommer att driva det vidare till tingsrätten. Till saken hör att jag aldrig hann få avtalet underskrivet, men hon har ju de facto godtagit det. Nu undrar jag hur rättsläget är? Kan hästägaren komma undan avtalets regler om uppsägning när hon sagt upp avtalet och inte hävt det på grund av de omständigheter som hon långt efter uppsägningen påstår vara anledning till densamma.
  
Omständigheterna hon anför är att det skulle ha saknats vatten i hagen, vilket inte stämmer, hon hävdar vidare att jag skulle ha krävt att hon skulle åka till stallet varje dag för att hänga fram täcken, vilket är helt absurt. Däremot har jag informerat alla i stallet om att om hästarna ska ha täcken så måste det finnas märkta sådana och ombytestäcken vid däligt väder, eftersom vi inte lägger på blöta täcken. Ser fram emot ditt svar.
   
MvH


Eva Johanssons svar:

Hej!
  
Här blir det en fråga om vad som är avtalat. Om det finns ett skriftligt avtal är det självklart det bästa och lättaste ur bevissynpunkt. Vi får utgå ifrån att avtalet gäller mellan Er eftersom hyresgästen fått avtalet innan hon flyttade dit och därefter flyttat in. Man får då anta att hon genom sitt handlande godkänt avtalet.
   
Om man som hyresgäst är missnöjd måste man klaga (reklamera) ganska direkt och det är inte okej att komma långt i efterhand med dessa påståenden. Saknas vatten i hagen är det inte okej att klaga på detta efter flera månader, utan då ska man klaga ganska direkt. Om klagomålen kommer långt i efterhand är de troligen inte av den art att de berättigar till prisavdrag som är så stort att man inte skall betala uppsägningshyran.
  
Å andra sidan finns det väl troligen en anledning till att hyresförhållandet blev så kort som det blev. Vilka dessa skäl är framgår inte av frågan. Troligen finns det en annan version från andra sidan, men då jag inte känner till denna historia har jag endast att svara utifrån de fakta som givits i frågan.
   
Med vänliga hälsningar
Eva Johansson
Advokat
Centrumadvokaterna Syd AB


OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Johansson:

Eva Johansson


Eva Johansson är advokat med stort ridsportintresse. Hon jobbar bland annat med hästjuridik inom sitt företag Centrumadvokaterna.
Läs mer om Eva här!Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar