Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hästjuridik


Tvist om uppsägning av stallplats – vad gäller?


Publicerat: 2013-03-23

Hej,
  
Jag har ett inackorderingsstall med 17 hästar varav 3 på lösdrift. Den 1 oktober kom en ny häst till stallet. Redan i september fick hästägaren mitt uppstallningsavtal via mail, samt övriga regler och rutiner. Enligt avtalet är uppsägningstiden 2 månader. I mitten av november skickade jag ut fakturorna för december och sista betalningsdag var den 27/11. Samma dag får jag via mail en uppsägning från den nyinflyttade hästägaren och hon meddelade att hon skulle flyta hästen redan samma vecka.
  
Under den tid hon har stått i stallet har hon verkat nöjd, säger sig ha trivts och har inte framfört några klagomål. Av uppsägningen att döma förstod jag att hon inte hade för avsikt att betala någon uppsägningshyra. Jag uppplyste hästägaren om vad som gällde och att om hon inte betalade så skulle jag driva det vidare. Därefter fick jag en mängd mail där hästägaren kom med en massa svepskäl till varför hon inte skulle betala. Hon påstod att hästen inte fått vatten i hagen, vilket inte stämmer, med mera. Till saken hör att jag har givit hennes häst en service som vida överskrider vad som ingår enligt avtalet såsom att vattna hästens hö, medicinering med mera.
  
Jag har skickat påminnelser och drivit mina krav vidare till Kronofogden. Hästägaren har bestridit kravet och jag kommer att driva det vidare till tingsrätten. Till saken hör att jag aldrig hann få avtalet underskrivet, men hon har ju de facto godtagit det. Nu undrar jag hur rättsläget är? Kan hästägaren komma undan avtalets regler om uppsägning när hon sagt upp avtalet och inte hävt det på grund av de omständigheter som hon långt efter uppsägningen påstår vara anledning till densamma.
  
Omständigheterna hon anför är att det skulle ha saknats vatten i hagen, vilket inte stämmer, hon hävdar vidare att jag skulle ha krävt att hon skulle åka till stallet varje dag för att hänga fram täcken, vilket är helt absurt. Däremot har jag informerat alla i stallet om att om hästarna ska ha täcken så måste det finnas märkta sådana och ombytestäcken vid däligt väder, eftersom vi inte lägger på blöta täcken. Ser fram emot ditt svar.
   
MvH


Eva Johanssons svar:

Hej!
  
Här blir det en fråga om vad som är avtalat. Om det finns ett skriftligt avtal är det självklart det bästa och lättaste ur bevissynpunkt. Vi får utgå ifrån att avtalet gäller mellan Er eftersom hyresgästen fått avtalet innan hon flyttade dit och därefter flyttat in. Man får då anta att hon genom sitt handlande godkänt avtalet.
   
Om man som hyresgäst är missnöjd måste man klaga (reklamera) ganska direkt och det är inte okej att komma långt i efterhand med dessa påståenden. Saknas vatten i hagen är det inte okej att klaga på detta efter flera månader, utan då ska man klaga ganska direkt. Om klagomålen kommer långt i efterhand är de troligen inte av den art att de berättigar till prisavdrag som är så stort att man inte skall betala uppsägningshyran.
  
Å andra sidan finns det väl troligen en anledning till att hyresförhållandet blev så kort som det blev. Vilka dessa skäl är framgår inte av frågan. Troligen finns det en annan version från andra sidan, men då jag inte känner till denna historia har jag endast att svara utifrån de fakta som givits i frågan.
   
Med vänliga hälsningar
Eva Johansson
Advokat
Centrumadvokaterna Syd ABOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Johansson:

Eva Johansson


Eva Johansson är advokat med stort ridsportintresse. Hon jobbar bland annat med hästjuridik inom sitt företag Centrumadvokaterna.
Läs mer om Eva här!Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet