Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hästjuridik


Uppsagt avtal gäller – du måste flytta trots smitta i stallet 

Hej! Vi står i ett inackorderingsstall, men har enligt överenskommelse – med två månaders varsel – sagt upp vår plats för att flytta till ett annat stall. Ett par veckor efter uppsägningen visar det sig att två av hästarna i stallet där vi står har fått ringorm. En av hästarna är stallägarens. Ordentlig sanering gjordes men nu har vår ponny, trots noggrann sanering av stall och hästar, förmodligen också fått ringorm. Prov är taget.
  
Om en knapp vecka är det meningen att vi ska flytta till vårt nya stall, men de vill naturligtvis inte att vi kommer dit med en smittad häst. De håller boxen åt oss, men vi får inte flytta dit förrän om minst sex veckor.
  
I vårt nuvarande inackorderingsstall är man ändå benhård på att vi måste flytta ut enligt uppsägningstiden. Har de rätt att kasta ut oss? Kan tillägga att vi under hela tiden som vi har haft smittade hästar i stallet har varit med och hanterat dessa – eftersom det ingår i våra åtaganden i stallet.
  
Mvh Elisabeth


Eva Johanssons svar:

Hej!
  
Den här frågan är extremt svår att svara på utan att ha tillgång till det avtal ni har mellan er. Jag får därför svara utifrån allmänna rättsregler, men måste reservera mig för att det kan finnas något som blir annorlunda om jag hade känt till vad som står i ert avtal. Detta är också ett typiskt fall där det inte finns något juridiskt bra svar, speciellt inte som jag saknar mycket information och många förutsättningar.
  
Stallägaren har ett visst ansvar
Eftersom ni har sagt upp er stallplats och har iakttagit den uppsägningstid ni har kommit överens om ska ni som huvudregel flytta när uppsägningstiden är till ända. MEN eftersom ponnyn har blivit smittad i stallet som ni ska flytta från har stallägaren ett visst ansvar, men här saknar jag för mycket information. Är det slarv som har gjort att hästen smittats, eller är det olyckliga omständigheter? Ingår det vård i stallhyran så att man kan tro att personalen i stallet har flyttat smittan vidare, eller är det ”bara” en stallplats och ni sköter resterande själva?
  
Det finns ingen lagregel
Här är det viktigt att notera att ringorm inte är en anmälningspliktig sjukdom och inte heller en epizooti, det vill säga en allvarlig smittsam djursjukdom som kan utgöra ett hot mot människors eller djurs hälsa. Detta betyder att ni inte är förhindrade att flytta på grund av någon lagregel. Att det är olämpligt att flytta och att det nya stallet troligen inte vill ha in er är en helt annan sak, men ni kan inte hävda att stallet måste ha er kvar eftersom ni inte kan flytta hästen. Jag kan inte se att ni kan tvinga er att vara kvar i det gamla stallet.
  
Vad står det i avtalet?
Jag tror att det är så att ni måste flytta, men ni kan eventuellt ställa krav på att stallägaren får hjälpa er med de extra kostnader det kan medföra att ni tvingas ordna tillfällig uppstallning för hästen, och därmed ha två stallhyror under tiden som ringormen läker av. Detta eftersom ponnyn smittats i det stall där ni nu står och det finns ett samband mellan att ni har stått i stallet och att hästen har blivit smittad. Detta är något som vi kallar adekvat kausalitet på juristspråk. Med det beror lite på vad som står i era avtal och hur det har gått till när ponnyn smittats. Samt vilka åtgärder stallägaren har vidtagit för att hindra att fler hästar smittas.
  
Stallägaren kan ha rätt att neka
När det gäller den nya stallägaren är frågan vad som står i ert avtal? Står det att du garanterar att hästen är fullt frisk när den kommer, ny-vaccinerad och avmaskad? Om så är fallet är det nog svårt för dig att tvinga dig in i det stallet. Om det inte står något alls i avtalet kan du nog med framgång hävda att du har rätt till stallplatsen, eftersom det inte är en epizooti eller en anmälningspliktig sjukdom. Här saknar jag uppgifter om vad ni har avtalat om, och kan därför bara säga att du kan ha rätt till platsen och att stallägaren kan ha rätt att neka.
  
Jobba på en gemensam lösning
Detta är en situation där du måste försöka hitta lösningar. Eftersom det rör sig om ett område där det egentligen inte finns ett facit är mitt råd att du i första hand försöker jobba lösningsfokuserat. Även om situationen är besvärlig är detta frågor som är så komplicerade att driva juridiskt att det inte är rimligt att göra det (det blir bara advokaterna som tjänar pengar).
  
Med vänliga hälsningar

Eva Johansson
AdvokatOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Johansson:

Eva Johansson


Eva Johansson är advokat med stort ridsportintresse. Hon jobbar bland annat med hästjuridik inom sitt företag Centrumadvokaterna.
Läs mer om Eva här!Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar