Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hästjuridik


Vad gäller vid köp av häst på avbetalning? 

Hej,
  
Jag har några funderingar. Vi har möjlighet att köpa en fin häst på avbetalning. Jag var med på veterinärbesiktningen som var utan anmärkning och hon exportröntgades utan anmärkning. Hästen var inte försäkrad innan, utan det gjorde jag efter besiktningen.

Mina frågor är: Vem står som ägare till hästen under avbetalningstiden? Om det skulle hända något med hästen under avbetalningstiden, som gör att försäkringsbolaget betalar ut pengar för hästen, vad händer då? Är orolig för att man kanske har betalat exempelvis 2/3 av hästen och sedan står där med ingenting.
  
Vänliga hälsningar
Ingela


Eva Johanssons svar:

Hej!
  
När man gör en avbetalning övergår äganderätten i och med köpet, avbetalningen gäller alltså hur hästen ska betalas och inte vem som äger under tiden detta sker. Så det är köparen som äger hästen efter det att avtalet undertecknats. Det finns möjligheter att avtala om äganderättsförbehåll, vilket kan göra att säljaren behåller äganderätten, men detta är inget man bör göra själv. Utan om man ska göra avtal av den typen ska man ta hjälp av någon som kan juridiken, annars kan det bli väldigt fel.
  
Det är viktigt att säljaren försäkrar sig om att köparen håller hästen rimligt försäkrad fram till dess att slutbetalning har skett, eftersom hästen får vara ”säkerheten” för betalningen. Detta kan man göra på olika sätt, men det är viktigt att säljaren får besked om försäkringen inte regleras på rätt sätt.
  
Om det händer hästen något under avbetalningstiden betalas försäkringen ut till ägaren, det vill säga i normalfallet köparen. Det kan vara klokt att skriva in i avtalet att om hästen avlider och försäkringsbelopp betalas ut innan hästen är fullt betald så ska resterande skuld erläggas omgående. Säljaren har i varje fall stort intresse av att få med ett sådant villkor i avtalet.
  
Det är svårt att göra ett bra avtal när en häst köps på avbetalning, det är lättare för den som säljer hästen om köparen har möjlighet att gå till banken och låna de pengar som behövs, eftersom det då blir ett separat avtal om hästen och ett separat avtal om betalningen. Är säljaren beredd att ta risken att lämna ifrån sig hästen utan att omgående få fullt betalt är det viktigt med ett bra avtal, som både säljaren och köparen känner att de kan stå för och som båda parter förstår innebörden av.
  
Med vänliga hälsningar
Eva JohanssonOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Johansson:

Eva Johansson


Eva Johansson är advokat med stort ridsportintresse. Hon jobbar bland annat med hästjuridik inom sitt företag Centrumadvokaterna.
Läs mer om Eva här!Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar