Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hästjuridik


Häst ingick vid gårdsköpet – men separat köpekontrakt saknas


Publicerat: 2017-01-21

Hej Eva!
  
Jag har köpt en häst av en kvinna som tog över alla hästar på gården i samband med gårdsköpet. Detta ska vara inskrivet i köpeavtalet enligt kvinnan, men det saknas alltså separata köpekontrakt på just hästarna.
  
Nu har jag köpt en av dessa hästar. Vi har skrivit ett köpekontrakt och jag har fått kvitto, men är detta ett giltigt kontrakt? Var hon, juridiskt sett, den verkliga ägaren av hästarna och hur påverkar det mig om jag vill sälja hästen vidare? Vore ytterst tacksam för svar.
  
/Madie


Eva Johanssons svar:

Hej!
 
Jag tycker att du är klok som tänker på att kontrollera att säljaren verkligen äger den häst hon försöker sälja till dig. Rent juridiskt är avtal om köp av häst inte ett avtal som kräver en speciell form, till skillnad från exempelvis köp av ett hus (fast egendom) – som kräver ett skriftligt avtal som bevittnas. Alltså kan man på ett juridiskt giltigt sätt köpa en häst via ett muntligt avtal, eller genom att hästen följer med gården.
  
Svårt att bevisa
Men tänk på att muntliga avtal är extremt svåra att bevisa i efterhand. Har du köpt hästen via ett köpeavtal och har ett kvitto är du ganska trygg. Har du dessutom fått hästens pass och själv har gjort ägarbyte tror jag inte att du ska behöva få juridiska problem med anledning av hästköpet. Du kan tänka på att få inskrivet i avtalet att säljaren garanterar att denne är ägare till hästen och att det inte finns någon skuld till tidigare ägare.
  
Kontrakt, kvitto, ägarbyte och försäkring i ditt namn

Mitt råd är att du ber säljaren att visa dig avtalet där det står att hästarna är en del av gården. Vidare ska du kontrollera att hästen har pass, är chipmärkt och att det är gjort ett ägarbyte från tidigare ägare. Se även till att du försäkrar hästen i ditt namn, med dig som ägare. Det blir ett litet bevis för att du verkligen är ägare, om saken ställs på sin spets.
Vi har något som kallas ”fri bevisvärdering” i Sverige, vilket betyder att domstolen får lyssna på alla tänkbara bevis. Därefter får domstolen värdera bevisningen. Om du har kontrakt, kvitto, pass, ägarbyte och en försäkring på hästen är det mycket som tyder på att du verkligen är ägare och att du åtminstone har köpt hästen i god tro. Har du dessutom bett om att få se handlingen där säljaren blev ägare till hästen har du verkligen gjort allt du kan för att undersöka de rätta förhållandena. Därmed tror jag inte att du kommer att få några problem i framtiden med din nyinköpta häst.
  
Med vänliga hälsningar
  
Eva Johansson
Advokat
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Johansson:

Eva Johansson


Eva Johansson är advokat med stort ridsportintresse. Hon jobbar bland annat med hästjuridik inom sitt företag Centrumadvokaterna.
Läs mer om Eva här!Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet