Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hästjuridik


Vem ansvarar för hästen när man har utnyttjat bytesrätten? 

Hej,
  
Vi har köpt en ponny med bytesrätt. Fick lämna tillbaka ponnyn då den inte fungerade med vår son. Vi har kvar köpekvittot och betalar försäkring. Försäljaren ansvarar nu för ponnyn. Men vem äger ponnyn? Ponnyn är utlagd av försäljaren på annons. Vi har inget skrivet på att ponnyn är tillbakalämnad. Ingen ny ponny finns för tillfället inne i rätt prisklass, säger säljaren. Fast vi tycker att det är det! Ja, så går det när amatörer är i farten. Vad har vi för rättigheter?


Eva Johanssons svar:

Hej!
  
Det här är ett vanligt problem, men väldigt svårt juridiskt. Vad menas med ”bytesrätt”, betyder detta att säljaren köpt tillbaka ponnyn och att ni har fått ett tillgodokvitto som ni kan använda vid framtida köp? Eller är ni fortfarande ägare till ponnyn? Jag kan inte svara på vilket det är utan att närmare titta på de handlingar som finns.

Det råd jag kan ge er är att ni snarast tar kontakt med säljaren och förklarar att ni antingen vill få de pengar som ponnyn ursprungligen kostade utbetalda till er, eller att ni nu ska få välja en ny ponny. Om säljaren vägrar måste ni kontakta en jurist/advokat för att gå igenom hur det går att gå vidare i just ert fall.
  
Är det en seriös säljare bör denne lösa situationen, men om inte behöver ni hjälp för att komma vidare. Det är viktigt att ni reder ut ägarfrågan med säljaren, eftersom detta har stor betydelse om ponnyn till exempel skadar sig under tiden den står och väntar på ny försäljning.
  
Lycka till, jag hoppas att det löser sig för er.OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Johansson:

Eva Johansson


Eva Johansson är advokat med stort ridsportintresse. Hon jobbar bland annat med hästjuridik inom sitt företag Centrumadvokaterna.
Läs mer om Eva här!Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar