Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hästjuridik


Vem bär juridiskt ansvar vid hingstattack?


Publicerat: 2013-06-10
Hej!
  
Mitt sto blev för en tid sedan attackerat av en hingst när jag var ute och red. Hingsten slet sig när han var på väg in i sitt stall. Då mitt sto är brunstigt och han vid flertalet tillfällen försökt betäcka henne har jag varit i kontakt med veterinär, som ansåg att det var läge att göra ett ultraljud om tre veckor för att utesluta att hon inte är dräktig.

Vad kan jag kräva av hingstens ägare i detta fall, gällande den vård jag måste uppsöka för min häst? Hingsten har även förstört den sadel jag hade på vid tillfället. Kan jag kräva ägarna på ersättning även för detta?
  
Mvh, Malin

Eva Johanssons svar:

Hej!
  
Den som har en hingst har extra stort ansvar att verkligen hålla denna på ett betryggande sätt. Detta eftersom man vet att det är risker med att hålla och hantera hingstar. Det är hingstens ägare som enligt huvudregeln är ansvarig för de skador som hingsten orsakat. Det finns vissa undantag, men eftersom det är en större risk att hantera hingstar än andra hästar ligger det ett jättestort ansvar på den som hanterar en hingst.
  
Min bedömning är att du, på de uppgifter som du lämnat, har rätt till ersättning både för eventuell veterinärvård av stoet och för skadorna på sadeln. Tänk på att så snart som möjligt meddela hingstens ägare att det uppstått skador och att du vill ha ersättning för detta. Du bör också ha rätt till ersättning för resa till veterinär (eller ersättning till veterinären om denna kommer hem till dig), samt för förlorad arbetsinkomst om du själv måste ta ledigt från jobbet. Tänk på att du endast har rätt till ersättning för skäliga kostnader och att du själv aktivt måste begränsa din skada.
  
Med vänliga hälsningar
Eva Johansson
Advokat
Centrumadvokaterna Syd AB
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Johansson:

Eva Johansson


Eva Johansson är advokat med stort ridsportintresse. Hon jobbar bland annat med hästjuridik inom sitt företag Centrumadvokaterna.
Läs mer om Eva här!Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar