Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hästjuridik


Viktigt att kunna visa vad säljaren har utlovat


Publicerat: 2012-11-17
Hej!
  
Jag köpte en C-ponnyvalack osedd, som var veterinärbesiktad u.a. Han skulle vara både lättlastad och lättklipp, och mycket barnvänlig. Men inget av detta stämmer utan vi får hit en häst som är mycket svårlastad, svårklippt och som inte tycker om att man rör honom.
  
Vi prövade att klippa honom själv, men då han blev rent farig för oss anlitade vi en expert. Hon som skulle klippa honom föredrog att ge honom lugnande både för hästens skull och för hennes egen skull, men inte ens ens lugnande medel hjälpte. Det slutade med att hon inte vågade klippa honom, då han sparkade och var rent farlig även för henne.
  
Han hade även ont i ryggen då han kom och har det fortfarande, därför har han knappt kunnat ridas. Han är ryggröntgad u.a, men har fortfarande ont. Säljaren garanterade att det var en helt skadefri och frisk ponny. Jag har funderingar vad som går att göra då vi inte får en häst som säljaren lovat, utan en mycket dominant och rädd häst -som kan vara rent farlig för barnen att sköta om. Kontaktade även säljaren då vi ville häva köpet eftersom vi känner oss verkligen lurade, men de vägrar att ta tillbaka honom.

Eva Johanssons svar:

Hej,
  
Det är alltid jättetråkigt när en häst/ponny inte motsvarar förväntningarna. En mycket viktig fråga blir vad du som köpare kan visa att säljaren har utlovat rörande hästen. Står det i annonsen att den är barnvänlig, frisk och snäll? Står det i kontraktet att dessa egenskaper utlovas, eller står det i någon e-postkonversation mellan er?
Om inte blir frågan om du på annat sätt kan visa att säljaren har utfäst (lovat) att hästen ska ha dessa egenskaper.
  
Självklart gäller även muntliga avtal, men det är väldigt svårt att visa exakt vad som har sagts. Det är mycket lättare om det finns annan bevisning till exempel annons, mail eller (bäst) att det står i kontraktet. Egenskaper som du som köpare inte kan visa att ni har avtalat om är svåra att åberopa, men självklart ska en häst som säljs som ridhäst inte vara farlig.
  
En fundering är om hästen har haft ont och därför har sparkat vid klippning (då hjälper ju inte lugnande utan det behövs smärtstillande), eller om det faktiskt är så att hästen är ouppfostrad eller rent av elak. Om hästen har ont kan en veterinärutredning vara till hjälp, men om den är elak eller farlig ska ni självklart inte fortsätta att hantera hästen. Ni kan bli skadade och det är inte meningen.
  
Det är jätteviktigt att du snarast och tydligt talar om för säljaren att du vill lämna tillbaka hästen. Helst ska du göra detta skriftligen (ta kopia så att du i efterhand kan visa att du har framställt dessa krav till säljaren). När du säger till säljaren ska du tydligt tala om att hästen inte uppfyller de egenskaper som säljaren har lovat att den ska ha, och att du därför vill lämna tillbaka hästen. Samtidigt ska du säga att du vill ha pengarna för hästen tillbaka, samt ersättning för dina utlägg.
  
Att den har ont i ryggen känns inte bra, speciellt som den besiktigades u.a. före köpet. Du bör låta en veterinär undersöka hästen för att ta reda på varför den har ont i ryggen. En hästkunnig veterinär brukar kunna reda ut detta även om röntgen är u.a. Ryggbesvär är ganska svåra och det kan till exempel vara så att hästen egentligen har ont någon annanstans, till exempel i benen.
Det är lättare för dig att driva ärendet vidare om du kan visa var felet på hästen finns. Det underlättar också om en veterinär kan uttala sig om skadornas ålder och prognos för avläkning (se om du även kan få en uppskattning gällande kostnaderna för hästens rehabilitering).
  
Om säljaren trots allt vägrar att ta tillbaka hästen måste du fundera på om du ska gå vidare den rättsliga vägen, det vill säga stämma säljaren. Om du ska gå vidare på detta sätt kan jag inte bedöma utifrån de uppgifter som finns i frågan. Här måste man väga in många andra saker såsom hästens pris och ålder, processkostnader, veterinärens prognos för om skadan går att bota och så vidare. Om du funderar på att gå vidare bör du anlita ett ombud som du känner förtroende för. Be ombudet att granska allt material i ärendet och göra en bedömning av om det totalt sett är lämpligt/rimligt att gå vidare den rättsliga vägen.
  
Lycka till!
Med vänliga hälsningar
  
Eva Johansson
Advokat
Centrumadvokaterna Syd ABOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Johansson:

Eva Johansson


Eva Johansson är advokat med stort ridsportintresse. Hon jobbar bland annat med hästjuridik inom sitt företag Centrumadvokaterna.
Läs mer om Eva här!Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet