Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hästjuridik


Vad gäller vid uthyrning av box utan att kvitto ges?

Hej!
  
Jag har hört talas om konflikter mellan stallägare/uthyrare av boxplatser och hyresgäster, och undrar vad som gäller om kvitto inte lämnas på betalningar och när konto inte presenteras. Är detta inte bedrägeri/skattefusk och olaglig verksamhet från uthyrarens sida? Och hur påverkar detta hyresgästens villkor? 


Eva Johanssons svar:

Hej!
  
Så som jag förstår din fråga undrar du om inte uthyrare är skyldiga att lämna kvitto på samma sätt som till exempel restauranger och frisörer. Man är som säljare eller uthyrare bara skyldig att, på eget initiativ, ge köparen kvitto på en vara eller tjänst om verksamheten bedrivs som näringsverksamhet och betalningen sker kontant eller med kort. Om man som uthyrare regelmässigt tar betalt i kontanter, och kontanthanteringen överstiger cirka 180 000 kronor om året, är man skyldig att ha ett certifierat kassaregister och att lämna kvitto på kontanta betalningar. Men annars inte.
  
Däremot kan man som köpare eller hyrestagare alltid begära att få kvitto på en betalning. När det gäller uthyrning är det dock förmodligen vanligast att man skriver ett hyresavtal och sedan betalar hyra löpande, till exempel varje månad, genom att föra över pengar från sitt konto. I de fallen kan man själv få ut ett kvitto på överföringen från sin bank. Vill man sedan veta hur uthyraren deklarerar sina inkomster kan man begära ut dennes deklaration från Skatteverket.
  
Som hyrestagare är det viktigare att man har upprättat ett ordentligt hyresavtal redan från början än att man får kvitto vid varje betalning. Har man inget skriftligt hyresavtal kan det vara svårt att i efterhand bevisa vad man har kommit överens om.
När du skriver ett inackorderingsavtal bör du tänka över vad som ska ingå. Ska det vara endast boxhyra eller ska det ingå exempelvis foder - i så fall hur mycket och av vilken sort? Ska det även ingå skötsel och till exempel mockning - och hur ofta ska det i så fall ske? Ingår tillgång till hagar? Omfattning?
  
När det gäller betalningen ska man ange hur stor summa som ska betalas, samt när och hur det ska göras. Om uthyraren ska betala en del genom eget arbete ska det regleras hur detta arbete ska genomföras.
Man bör också skriva in hur länge avtalet ska gälla, om uthyraren ska har rätt till förlängning och på vilka villkor, samt hur lång uppsägningstiden ska vara. Om du inte avtalar om en uppsägningstid riskerar du att avtalet ses som ett lokalhyresavtal och då är uppsägningstiden som regel nio månader.
Ni bör också fundera över vad som händer om hästen skadar sig, vem ansvarar för försäkring och veterinärkostnader i så fall?
  
Det är tyvärr vanligt att det blir problem, men många problem skulle kunna lösas genom ett bra avtal mellan stallägaren och hästägaren.
  
Mvh
Eva JohanssonOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Johansson:

Eva Johansson


Eva Johansson är advokat med stort ridsportintresse. Hon jobbar bland annat med hästjuridik inom sitt företag Centrumadvokaterna.
Läs mer om Eva här!Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar