Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hästjuridik


Inte okej att köpa häst i "befintligt skick"

Vi är på gång att köpa häst av en annan privatperson. Hon vill ändra i "standardavtalet" som finns i ridsportbutiker och skriva in: "Veterinärbesiktning: Köparen/säljaren har låtit veterinärbesiktiga hästen. Säljaren/köparen har tagit del av detta. Besiktningsprotokollet utgör ingen garanti. Försäljning sker i befintligt skick. Köparen accepterar detta."
Är detta något man ska acceptera? Försämras det inte för köparen då? Man kan väl inte på något sätt klaga på något i framtiden om man skriver under detta? Säljaren hänvisar till ASVH, att de rekommenderar att det ska stå i befintligt skick.
  
Mvh Beata

Eva Johanssons svar:

Hej!
  
Som köpare är det aldrig bra att det står i kontraktet att hästen säljs i befintligt skick. Visserligen finns det regler om att man kan återkomma om hästen är behäftad med fel i alla fall, men man hamnar i ett sämre läge om det står att hästen sålts i befintligt skick. Ännu värre blir det om man skriver in att detta har påverkat köpeskillingens storlek, då ligger man som köpare ganska dåligt till om man upptäcker fel på hästen.
  
Det är alltid bra att skriva in att hästen är veterinärbesiktigad (skriv också gärna in vem som var närvarande vid besiktningen) och att båda parter har tagit del av besiktningen. Detta är en punkt som är bra för båda parter att ha med. Att skriva in att besiktningsprotokollet inte är någon garanti är något som egentligen inte har någon större betydelse i sammanhanget. Alla är medvetna om att besiktningsprotokollet endast visar hur hästen är idag, inte hur den var tidigare eller hur den kommer att fungera i framtiden.
  
Jag menar att man kan klaga i framtiden även om man skriver under detta, MEN att möjligheterna till framgång blir mindre. Jag menar att ASVH värnar om säljaren när de vill att det skall stå i kontraktet att försäljning sker i befintligt skick. Köparen bör se till att få rabatt på priset om man skall acceptera detta.
  
Med vänliga hälsningar
Eva Johansson
Advokat 
Centrumadvokaterna Syd AB


OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Johansson:

Eva Johansson


Eva Johansson är advokat med stort ridsportintresse. Hon jobbar bland annat med hästjuridik inom sitt företag Centrumadvokaterna.
Läs mer om Eva här!Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar
Vad är argumenten mot att rida dressyr bettlöst?
Emelie Brolin svarar
Att ta steget från Lätt A till Medelsvår C – vad krävs?
Emelie Brolin svarar
Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar
Häst som har problem med återkommande hovbölder
Hanna Borg svarar