Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hästjuridik


Finns inga lagregler om detta med förebyggande karantän vid ny häst i stallet


Publicerat: 2021-01-08

Hej.
Vi är ett inackorderingsstall med cirka 65 hästar i Stockholm. Det kommer regelbundet nya hästar till oss vilka aldrig står i karantän. Kommentaren jag får när jag frågar är att den har stått i karantän på förra stället men hur kan det vara säkert? Min fråga är om våra hästar blir sjuka, i till exempel kvarka, vem får stå för veterinärkostnaderna och vården när stallägaren nonchalerat karantän? Hur ska jag få min stallägare att ta sitt ansvar mot oss som redan står här på stallet? Jag känner mig besviken och handfallen när det kommer ny häst i min gamla 22-årings flock utan karantän. Den specifika hästen kommer från en hästhandlare som omsätter säkert en del hästar. 


Tacksam för svar!


Eva Johanssons svar:

Hej!

Det finns inga lagregler om detta med förebyggande karantän, utan om man som inackorderad vill vara säker på att det ska tillämpas karantän för nya hästar i stallet måste man se till att få detta inskrivet i uppstallningsavtalet.

Det finns helt enkelt inte lagregler som säger att stallägaren är skyldig att förebygga smittspridning genom karantän. Situationen blir annorlunda om det finns ett konstaterat utbrott av kvarka eftersom detta är en anmälningspliktig sjukdom. Då finns det regler som stallägaren och de uppstallade måste följa. Det veterinär och smittskydd förordnar om t.ex. karantän är då inte längre valfritt.

En följdfråga blir vad som händer om dessa råd inte följs och en häst blir smittad/sjuk på grund av slarvet med att följa råden. Då skulle jag säga att den som förorsakat att smittan sprids kan bli skadeståndsskyldig gentemot den som drabbas av en smittad häst. Men det måste vara tydligt att man slarvat med att följa veterinärs anvisningar, bara att det sker en liten olycka och någon blir smittad räcker inte. 

Jag skulle dock rekommendera att frågeställaren tar upp det här med stallägaren och för en diskussion runt om det är möjligt att ha nya hästar i en egen del av stallet, i ett eget stall, ha dem i egna hagar eller på annat sätt ha dem lite avskilda den första tiden. Det kan vara klokt av många skäl och det är fler saker än kvarka som kan spridas i stallarna. Men man ska även tänka på att liknande smittspridning sker om hästar är ute på andra anläggningar och tränar/tävlar, vilket gör att det alltid är klokt att inte blanda tävlingshästar med övriga hästar i stallet.Fler frågor och svar från Eva Johansson:

Eva Johansson


Eva Johansson är advokat med stort ridsportintresse. Hon jobbar bland annat med hästjuridik inom sitt företag Centrumadvokaterna.
Läs mer om Eva här!Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hur lära en hopphäst att gå i förvänd galopp?
Nina Bengtsson svarar
Tips på stärkande dressyrövningar
Nina Bengtsson svarar
Vad är kvickdrag?
Hanna Borg svarar
Finns inga lagregler om detta med förebyggande karantän vid ny häst i stallet
Eva Johansson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Steg för steg - byta galopp
Nina Bengtsson svarar
Sto som blir väldigt påverkad av sin brunst
Hanna Borg svarar
Hur säkerställer man hästens tuggbehov?
Eva Dahlström svarar
Råd om vintervila och stärkande hoppövningar
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar