Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hästjuridik


Häst sparkad på betet – vem är ansvarig?

I början på juni släppte jag min häst i en flock med flera andra hästar på sommarbete. Vi vande in dem bredvid varandra i mindre hagar först och min häst hade en annan kompis med sig som den känner sedan innan. Hagen är stor och det är ingen konkurrens om vare sig mat eller vatten, vi har flera olika badkar med vatten så att de inte behöver mötas där.
  
Nu har det dock hänt en olycka på betet – min häst har blivit sparkad av en annan häst. En av ägarna var där och såg när det hände, så vi vet vilken häst som orsakade skadan. Min häst är halt och står nu i en mindre sjukhage efter konstaterad skada på ena benet.
  
Nu till mina frågor – vem är ansvarig och ska stå för kostnaderna? Jag själv eller ägaren till hästen som sparkade min häst? Vad gäller när man släpper ihop olika hästar med olika ägare på sommarbete och en häst sparkar en annan? Vem står för eventuella veterinärkostnader, och på vems försäkring går det? Kan jag också kräva ersättning för att min häst inte är brukbar?


Eva Johanssons svar:

Hej!
  
Det är naturligtvis jättetråkigt att din häst blivit skadad. Vad gäller frågan om vem som är ansvarig så utgår jag ifrån att det inte finns ett skriftligt avtal mellan dig och den som har betet eller äger marken med tydliga regler om ansvaret; för om sådant finns har detta företräde framför de allmänna reglerna.
  
Om inget har avtalats får man se på situationen i stort. Att ha hästar tillsammans i en hage är ett riskmoment, en risk som den som släpper ut sin häst i hagen är medveten om. Den som har betet är skyldig att göra betessläppet så bra och skadefritt som det är möjligt och rimligt. Av frågan framgår att man vant hästarna vid varandra på ett bra sätt, att hagen är stor och att det inte förekommit konkurrens varken om mat eller vatten.
  
I och med att förutsättningarna varit de bästa kan man inte hålla den som har betet eller markägaren ansvarig. Man kan inte heller hålla ägaren av den häst som sparkat ansvarig eftersom det är ett medvetet risktagande att släppa ut hästar tillsammans i en hage. Så tyvärr är det tråkiga svaret att du själv, med hjälp av din hästs försäkring, får stå för de kostnader som skadan medför. Jag hoppas på snar bättring för din häst.
  
Med vänlig hälsning
EvaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Johansson:

Eva Johansson


Eva Johansson är advokat med stort ridsportintresse. Hon jobbar bland annat med hästjuridik inom sitt företag Centrumadvokaterna.
Läs mer om Eva här!Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar