Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hästjuridik


Hyresgäst som inte flyttar sin häst trots att avtalet löpt ut


Publicerat: 2021-05-22

Hej!
Vad gäller när jag sagt upp en hyresgäst från en stallplats och hästen inte flyttas på sista dagen då kontraktet löper ut? En ny fodervärd har skrivit avtal gällande hästens vård (med ägaren) från dagen efter avtalet som stallplatsen löpte ut, vem kan jag debitera löpande kostnader för hästen? Och hur gör jag för att tillse att hästen flyttar? Med vänlig hälsning


Eva Johanssons svar:

Den här frågan innehåller en mängd frågeställningar som till inte riktigt kan besvaras utan kompletterande information, men vi redogör för huvuddragen.

Först kan sägas att det är mellan stallägaren och hästägaren som avtalsförhållandet föreligger. Om den nya fodervärden ska ta över rättigheter och skyldigheter enligt inackorderingsavtalet så måste stallägaren ha godkänt ett byte av avtalspart. Har ett sådant godkännande skett kan stallägaren vända sig emot fodervärden för att kräva betalning samt rikta krav om avflyttning. Om stallägaren inte har godkänt ett byte av avtalspart är det fortfarande mot hästägaren som kraven ska riktas. Denne får i sin tur vända sig mot fodervärden, i enlighet med avtalet dem emellan.

För att avhysa en hyresgäst kan man ansöka om handräckning hos kronofogden. För att kunna göra det så måste dock avtalet med säkerhet vara avslutat. Det som komplicerar frågan här är att vi skulle behöva veta om avtalsparterna är näringsidkare eller privatpersoner. Är stallägaren näringsidkare och hyresgästen privatperson så finns regler i hyreslagen som inte kan avtalas bort och även hyresavtal med en bestämd kontraktstid kan börja löpa på obestämd tid om vissa förutsättningar är uppfyllda. I sådant fall kan man inte kräva avflyttning på grund av att avtalet helt enkel fortsätter att löpa. Vi vet inte heller om det finns något skriftligt avtal och vad detta i så fall innehåller.

Andra frågeställningar som kan aktualiseras är om inackorderingen består av kallhyra eller om det ingår service i hyran och i sådant fall om överenskommelsen om denna service ska bedömas separat eller tillsammans med hyran.

Det kan också finnas en möjlighet för stallägaren att behålla hästen som pant tills skulden är betald, men reglerna runt detta är mycket komplicerade.

Det korta rådet är att stallägaren ska vända sig i första hand till hästägaren för att få betalt och till kronofogden om det behövs hjälp med att flytta ut hästen, men det kan finnas många komplicerande faktorer, så här är det bäst att ta hjälp av en jurist/advokat.


Fler frågor och svar från Eva Johansson:

Eva Johansson


Eva Johansson är advokat med stort ridsportintresse. Hon jobbar bland annat med hästjuridik inom sitt företag Centrumadvokaterna.
Läs mer om Eva här!Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hitta suget i bettet för jämnare tempo
Lennart Lindelöw svarar
Rytmen är viktigare än avsprångspunkten
Lennart Lindelöw svarar
Hyresgäst som inte flyttar sin häst trots att avtalet löpt ut
Eva Johansson svarar
Aktuella samarbeten

Foderspalten
I hästhälsans tjänst
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen

Senaste numret

Läs mer om Hippson nr 3

– TEMA: Smarta stall
– Reportage: Malin Baryard Johnsson
– Trappan till skänkelvikning

– Bärighet och rakriktning
– Nya sätt att hältutreda hästar
– Så upplever hästen sin värld
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajtenSenaste expertsvaren

Hitta suget i bettet för jämnare tempo
Lennart Lindelöw svarar
Rytmen är viktigare än avsprångspunkten
Lennart Lindelöw svarar
Hyresgäst som inte flyttar sin häst trots att avtalet löpt ut
Eva Johansson svarar


Tipsa oss

Här kan du skicka in tips eller uppslag till oss på redaktionen.