Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hästjuridik


De inackorderades väg fram till stallet sköts inte – vad gäller?


Publicerat: 2019-03-03

Hej! Jag står i ett stall där vägen till stallet inte underhålls. Det handlar om cirka 50–75 meter, en vägsträcka som stallägaren själv äger och ska underhålla. Periodvis har den varit såpass hålig att en av mina stallkamrater har kört sönder bilen och trots att vi har påtalat bristerna hände inget förrän efter sex veckor.
  
Nu under vintern plogas vägen inte och mina stallkompisar har vid flera tillfällen inte kommit upp med sina bilar i backen på grund av halka. Jag vill tillägga att det inte är en speciellt brant backe. Sedan snön kom har vi fått flera meddelanden där stallägaren menar att vi ska komma senare på dagen för att det inte går att ta sig fram, vilket försvårar då det inte ingår någon service och jag jobbar oregelbundna tider.
  
Tillägger även att vägen innan stallägarens väg plogas av en vägförening, den går det alltid att ta sig fram på. Vad gäller? Jag menar att om man hyr ut stallplatser (och bostad) ska man som hyresgäst kunna förvänta sig att det plogas. Vad gäller juridiskt? Detta har alltså inte skett vid extremväder utan när det har fallit snö som det brukar göra på vintern.


Eva Johanssons svar:

Hej!
  
Frågor om snöröjning och skydd för olyckor är svåra att besvara rent generellt eftersom det har så otroligt stor betydelse hur förhållandena är just på den plats där problemet finns.
Allmänt kan man säga att den som hyr ut något är skyldig att hålla detta tillgängligt så att hyrestagaren kan komma dit och nyttja det denne hyr. Sen finns det något som säger att om förhållandena blir extrema, alltså om det händer något plötsligt och oförutsett, så kan stallägaren vara förlåten för att det inte är skött.
Frågan blir var gränsen går för plötslig och oförutsägbar händelse, alltså – i vilka situationer är det okej att stallägaren inte sköter sin del av avtalet? Här måste man titta noga på det enskilda fallet för att hitta lösningar, men under tiden som vi har en snöstorm är det troligen förlåtligt att vägen inte är plogad.
  
Allmänt kan man jämföra med vad som gäller för den som hyr en lägenhet. Där är det ganska självklart att fastighetsägaren har ansvaret för att se till att det blir snöröjt och halkbekämpat utanför porten, eftersom hyresgästerna annars har svårt att komma in i och ur lägenheterna och då hindras i sin nyttjanderätt. Vid en sådan jämförelse blir det tydligt att stallägaren har en skyldighet att se till att vägen fram till stallet är farbar.
Jag vill vara tydlig med att jag i det följande inte talar om extrema vädersituationer med tillfällig snöstorm eller extrem ishalka, utan mer om ”normal” snö under vintertid. Här anser jag att ni hindras i er nyttjanderätt av stallet om ni inte kan köra upp på vägen. Detta i sin tur bör leda till att ni får kompensation genom avdrag på hyran. Ni betalar för en viss sak och då stallägaren inte kan leverera denna ska stallägaren inte heller ha fullt betalt. Dock är det väldigt viktigt att ni klagar (reklamerar) till stallägaren på ett tydligt sätt innan ni börjar tala om avdrag på stallhyran.
  
Det som gäller bilen som gick sönder innehåller stora bevisproblem. Den som vill ha ersättning för detta måste visa att det är just den här vägen som har orsakat skadan på bilen och inte andra sämre vägar som det kan ha körts på. Jag vet inga detaljer runt hur bilen skadats, men jag ser att det måste till god bevisning för att bilägaren ska kunna få ersättning.
Det finns inga regler om hur snabbt en väg ska plogas, inga timmar att förhålla sig till, men det är stallägaren som ska se till att ni kan komma upp till stallet på ett rimligt sätt.
Nu är sträckan som det rör sig om inte så lång (50–70 meter), så det kan även uppkomma frågor om ni kan parkera nedanför den här lilla vägen och gå upp sista biten? Det är säkerligen inte bästa lösningen om ni har tunga saker att släpa på, men kanske en lösning när vädret är mer extremt? I vart fall vid något tillfälle innan vägen har blivit snöröjd? Kan ni tala med stallägaren och föreslå att han eller hon anlitar vägföreningen som plogar den andra vägen till att ta även den här vägbiten?
  
Då kunde problemet lösas på ett smidigt sätt. Det är väldigt svårt att ge råd då det inte finns exakta regler i lagtexten, men detta är absolut något som kan regleras i parternas uppstallningskontrakt. Här kan man också skriva in en fast, daglig summa som ni ska ha som kompensation för varje dag vägen upp till stallet inte är farbar. Ett sådant villkor i avtalet ger stallägaren god motivation att hålla vägen farbar och snöröjd.
  
Lycka till!
  
Hälsningar
Eva
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Johansson:

Eva Johansson


Eva Johansson är advokat med stort ridsportintresse. Hon jobbar bland annat med hästjuridik inom sitt företag Centrumadvokaterna.
Läs mer om Eva här!Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar