Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hästjuridik


Köpa häst från dödsbo


Publicerat: 2021-02-07

Hej! Jag funderar hur man gör för att köpa en häst av ett dödsbo? Hur går man till exempel till väga för att göra ägarbyte när ägaren är död? Om ägaren ägde hästen via ett företag hur fungerar det? Att vänta på att bouppteckningen är klar är förstås det bästa men eftersom detta kan ta många år bör det vara möjligt att sälja av dödsboet. Mvh Sanna


Eva Johanssons svar:

Tack för en juridiskt väldigt intressant fråga som inte är helt enkel. Bäst är precis som du säger att invänta bouppteckningen, men den kan ju ibland dra ut på tiden ganska länge. Lagstiftningen säger då följande som en lösning:
Åtgärder som inte tål uppskov får vidtas av en eller flera dödsbodelägare i förening. På mera vanlig svenska betyder det att saker som måste tas om hand omgående, till exempel levande djur, får hanteras av en eller flera av de som är dödsbodelägare. Med detta som stöd kan dödsbodelägarna göra saker som att sälja en häst innan bouppteckningen är klar. Du får använda dig av köpekontraktet för att göra ägarbytet på hästen eftersom tidigare ägaren inte kan skriva på. Det är på samma sätt som med till exempel en bil, säljarens underskrift sätter en av dödsbodelägarna dit och behövs mer bevis om försäljningen visar man upp kontraktet.

Det är viktigt att man inte låter dödsboet sälja hästen till underpris eftersom den dödsbodelägare som accepterat en sådan affär kan bli skadeståndsskyldig gentemot dödsboet. Om det är en relativt billig häst är det inte troligt att någon av dödsbodelägarna bryr sig om att föra en skadeståndsprocess, men om det rör sig om en dyr häst är det säkrast att få hästen värderad innan man genomför köpet.

Bäst är förstås om alla dödsbodelägare kan acceptera priset och skriva på avtalet, men om det är många inblandade, eller om någon vägrar, kan detta vara svårt och då får man gå på bestämmelsen om att en enskild delägare får vidta åtgärder som inte tål uppskov. Här kan man argumentera runt att en häst snabbt tappar i värde om den inte sköts och tränas och att den kostar dödsboet stora pengar varje månad om den skulle ställas hos till exempel en beridare. Det lämpligaste är då helt enkelt att sälja hästen till en rimlig summa. 

Som köpare ska du tänka på att dina möjligheter att reklamera hästen gentemot dödsboet är ytterst begränsade. När dödsboet är klart och upplöst har du inte längre någon part att vända dig till med eventuella krav. Om dödsboet finns kvar men inte har pengar att ersätta dig för till exempel ett prisavdrag finns en stor risk att dödsboet i stället försätts i konkurs och då får du inte ut några pengar alls även om du skulle få rätt i en domstol.

Det här är saker du måste tänka på när du köper av ett dödsbo och det är saker som gör att du bör få lite rabatt på priset, ungefär på samma sätt som man får om man som köpare accepterar en friskrivning från säljarens sida.

Som du ser är det här inte alls enkelt, och om det är någon av dödsbodelägarna som motsätter sig att hästen ska säljas är det klokt att anlita ett ombud för att se till att allt blir korrekt. Undersök också noga så att den som avlidit inte förordnat i ett testamente runt vad som ska hända med hästen. Om det finns testamente som pekar ut vad som ska ske med hästen är det viktigt att detta respekteras.

Med vänlig hälsning,
Eva Johansson 


Fler frågor och svar från Eva Johansson:

Eva Johansson


Eva Johansson är advokat med stort ridsportintresse. Hon jobbar bland annat med hästjuridik inom sitt företag Centrumadvokaterna.
Läs mer om Eva här!Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hur mycket lusern motsvarar ett kilo hö?
Eva Dahlström svarar
Travhoppning bra för taggad häst
Victoria Almgren svarar
Håller sig hästen varm med mat? Eva Dahlström svarar
Köpa häst från dödsbo
Eva Johansson svarar

Fodra före eller efter ridning?

Eva Dahlström svarar
När hoppa in en unghäst?
Victoria Almgren svarar
Vad är det för skillnad mellan betfor och mash?
Eva Dahlström svarar
Vad är bästa behandlingen mot strålröta?
Hanna Borg svarar
Tips för spänd häst inne på hoppbanan
Victoria Almgren svarar
Hur lära en hopphäst att gå i förvänd galopp?
Nina Bengtsson svarar