Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.

Hästjuridik

Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros


Publicerat: 2023-02-02

Hej! Jag köpte en unghäst för ungefär fem månader sedan. Säljaren var jättetrevlig och jag frågade noggrant om skadehistorik och så vidare, och hon sa att det inte fanns någon. Hon sa även att hon bara för ett litet tag sedan hade haft ut veterinär och besiktat – och även haft ute kiropraktor eftersom han lyfte bakbenen så hastigt när hon skulle kratsa hovarna. Där sa hon att han gick igenom allt utan problem. Och i godan tro skippade vi då veterinärbesiktningen (dumt nog) eftersom hon lät så övertygande.
  
När jag nu har ägt honom så har han påvisat surt beteende och även stelhet i höger sida. Jag åkte in och röntgade honom då veterinären misstänkte artros. Vilket det visade sig vara, risken att det har uppkommit under min tid var extremt minimal enligt veterinären. Nu när jag skriver till tidigare ägare så är historien en annan, nu säger hon att "hon minns att han hade svårt för galoppen i ena varvet och också svårt att hålla spåret i ena varvet". Och att han har påvisat en liten hälta vid en veterinärbesiktning (har ej fått info om detta vid köpet).
  
Dock säger hon till mig att denna hälta visade sig när första ägaren köpte honom från galoppen, men när hon köpte honom visade han ingen hälta. Hon påstår alltså att hon gjorde en veterinärbesiktning trots att jag har fått information om att hon inte gjorde någon vid köpet.
  
Jag ringer den första ägaren (han har haft två innan mig) och hon säger att han visade en liten hälta/rörelsestörning vid besiktningen från galoppen, men inget som skulle störa hennes brukande av hästen. Hon meddelar även att den köparen innan mig valde att inte göra en besiktning på hästen trots att hon fått information om denna hälta som upptäcktes vid första köpet.
    
Hade jag fått denna information när jag var och tittade på honom hade jag självklart valt att göra en ny besiktning. Hur kan jag gå tillväga här? Kan jag kräva tillbaka en del av köpebeloppet av hästen? Jag vill absolut inte lämna tillbaka honom utan han kommer få behandling hos mig och jag håller alla mina tummar för att han ska få vara smärtfri!


Eva Johanssons svar:

(Det här Expertsvaret publicerades ursprungligen i mars 2020)

Hej!

När du som privatperson köper en häst av en annan privatperson är det köplagens regler som gäller. Dessa säger bland annat att köparen ska undersöka hästen före köpet, så pass noga som omständigheterna kräver (undersökningsplikt). Hur noga man då ska undersöka är självklart beroende av om hästen är dyr eller billig och vad den ska användas till. Ganska självklart undersöker man en blivande tävlingshäst mer noggrant än en "skogsmulle" eller en sällskapshäst, men om man som köpare slarvar här får man inte åberopa saker som man kunde ha upptäckt vid en normal besiktning.

I frågan finns inga uppgifter om pris på hästen, tänkt användningsområde och så vidare, men det verkar ganska tydligt att tidigare ägare känt till, eller borde känt till felet. Och om man som säljare känner till ett fel, men inte upplyser om detta, kan säljaren behöva ta tillbaka hästen eller lämna en rabatt på priset. Om hästen ska lämnas åter eller om det ska vara en rabatt är beroende av prognosen för åtgärdande och kostnaderna för att åtgärda problemet.

Du har själv en uppförsbacke i rätten eftersom du inte har gjort en veterinärundersökning vid köpet, men du kan klara dig om du kan visa att du utifrån hästens ålder, pris, användningsområde med mera gjort en tillräckligt noggrann undersökning och besiktning av hästen själv. Här blir det även viktigt vad ni har skrivit i kontraktet. Står det att säljaren garanterar att hästen aldrig har varit skadad, eller står det att hästen säljs med friskrivning? Detta är extremt viktiga saker för frågan om hur du ska gå vidare. Fundera även runt om det finns vittnen som har hört säljaren försäkra att hästen är felfri. I en eventuell process i tingsrätten blir dessa vittnen viktiga.
Frågan är också vad din veterinär säger. Går det att visa, med till exempel röntgen och sjukhistoria, att skadan är gammal? Eller finns det en risk, om än aldrig så liten, att skadan är ny?

Om veterinären är säker på att skadan är gammal, och om du har gjort en noggrann undersökning av hästen själv före köpet och har ett rimligt korrekt kontrakt, då kan du högst troligt få tillbaka en del av köpeskillingen. Detta eftersom hästen inte var i det skick och inte betingade det värde du hade rätt att räkna med vid köpet.
Det är dock väldigt viktigt att du snarast tar kontakt med säljaren och påpekar att det finns ett fel på hästen och att du önskar få tillbaka en del av köpeskillingen (reklamera). Om du reklamerar för sent förlorar du din rätt att klaga. Hur stor del av köpeskillingen du kan få tillbaka beror mycket på kostnaden för att avhjälpa felet och vad hästen hade kostat med vetskap om detta fel.

Sensmoralen i den här frågan är att du alltid ska göra en besiktning av hästen, även om säljaren försäkrar att den är felfri, att du själv ska välja veterinär och att du ska vara med på besiktningen så att du själv kan se att den blir gjord ordentligt och så att du har möjlighet att ställa frågor till veterinären runt det som upptäcks på besiktningen. Sedan ska du se till att få säljarens försäkringar, alltifrån skadefrihet till utbildningsståndpunkt, nedtecknade i ett kontrakt. Min erfarenhet säger att säljare väldigt ofta ”glömmer bort” vad de har sagt inför ett köp och inte alls vill kännas vid detta när det kommer till att en häst eventuellt ska återtas.
  
Lycka till!
Eva



Fler frågor och svar från Eva Johansson:

Eva Johansson


Eva Johansson är advokat med stort ridsportintresse. Hon jobbar bland annat med hästjuridik inom sitt företag Centrumadvokaterna.
Läs mer om Eva här!



Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Vad är "snoppstenar"?
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Kraftig reaktion på influensavaccin

Fråga experterna




Senaste numret



Läs mer om nummer 1 2023

– Tema: Med bjudning framåt 
– Porträtt: Johanna Due Boje
– Gör dig redo att glänsa i Lätt B

– Hoppövning alá Emma Emanuelsson
– Håll koll på hästens luftvägar
– Hjälp hästen som har sadeltvång
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Hippson AB Vallgatan 16, 302 42 Halmstad

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.